• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

madz > 24-09-2012, 21:46

[quote name="paulaw"]Właśnie zamówiłam sobie uroczy kalendarzyk na 2013 rok z Le Petit Nicolas z historyjkami i obrazkami, bo uwielbiam zapisywać każdy szczegół mojego codziennego życia i nagle zdałam sobie sprawę, że połowa kalendarza będzie już zapisywana w USA i tak jakoś smutno mi się zrobiło :cry: Dziwne![/quote]

A ja właśnie czekam na mój kochany Moleskin :D na 18 miesięcy, tak żeby w stanach kupić sobie roczny bo jednak tam są dużo tańsze z tego co widziałam. W PL kupę kasy kosztuje, ale że je kocham to raz na 18 miesięcy mogę tę kasę wydać ;P

paulaw > 24-09-2012, 21:53

Też chciałam sobie zamówić Moleskine (podobno mistrz Hemingway taki miał), ale stwierdziłam, że jednak wolę opowiadanka o Mikołajku c:

Blueberry91 > 24-09-2012, 22:24

A ja właśnie szukam kalendarza/terminarza na 2013 i nie mogę znaleźć fajnego Chciałam w miękkiej okładce i taki hmm... niejednolity. Może być wzorzysty, może być z jakimś miejscem i/lub napisem, ogólnie fajnie wyglądający. Wielkich wymagań nie mam. A w sklepach widzę same w twardej okładce, często skórzane Widziałam fajne na amazon.com, ale z wysyłką wyszłyby drogo, a ja chciałam tak do 40zł. Na allegro nic nie ma ciekawego

madz > 24-09-2012, 23:03

Jagoda a Moleskine patrzyłaś? One mają taką usztywnianą okładkę ale nie jest aż tak bardzo twarda. Mały kalendarz jest za jakieś 40zł duży za 50-60. Ja kupiłam duży i w tym tygodniu chyba odbiorę go, albo w poniedziałek za tydzień.

blonde > 25-09-2012, 5:34

[quote name="madz"]

A ja właśnie czekam na mój kochany Moleskin na 18 miesięcy, tak żeby w stanach kupić sobie roczny bo jednak tam są dużo tańsze z tego co widziałam. W PL kupę kasy kosztuje, ale że je kocham to raz na 18 miesięcy mogę tę kasę wydać ;P[/quote]

Czy ja wiem czy tańsze? Kupiłam ostatnio w B&N na 18 miesięcy rozmiar pocket z miękką okładką za 11,50$. I to było z 30% zniżką, bo teraz w B&N wszystkie moleskiny są przecenione o 20% + ja mam tam kartę więc dodatkowe 10%.

Ale korzystając z tej promocji kupiłam też notes 'New York' - bo ma fajne mapy I może jeszcze jakiś kupię, bo Moleskiny uwielbiam. Ale najbardziej jednak lubię te czyste (paulaw - to właśnie tych zwykłych notesów z czystymi kartkami używał Hemingway i inni )

madz > 25-09-2012, 10:13

blonde jednak nie można przeliczać $ na PLN, także tam są stanowczo duże tańsze niż w PL, bo poniżej 20$ kosztują a u nas zaczynają się od 40+ PLN

blonde > 25-09-2012, 18:06

Wcale tak nie uważam, że to oznacza, że są tanie. Okej, może dla Amerykanów. I na Amerykańskie zarobki. Ale jak tylko tu przyjedziesz, to szybko sie przekonasz, że te 200$ tygodniowo to wcale nie jest dużo, a wręcz przeciwnie Poza tym nie przeliczam na złotówki, ale mówisz, że chcesz kupić w USA a nie w PL bo tu sa tańsze - no w tym przypadku to chyba oczywiste jest przeliczanie walut Niektóre rzeczy NAPRAWDĄ są tu tańsze, jak choćby elektronika wszelka. Ale nie wszystko. To jest jakiś mit, że tu wszystko takie tanie - owszem, są sklepy, gdzie kupisz bluzkę za 5$, ale jest ona bardzo marnej jakości... Tu jest po prostu inny stosunek cen do zarobków, (bo ludzie są duzo bogatsi i mogą więcej kupić) ALE zarobków amerykańskich. A zarobki Au Pair niestety już takie amerykańskie nie są

Blueberry91 > 25-09-2012, 18:25

[quote name="madz"]Jagoda a Moleskine patrzyłaś? One mają taką usztywnianą okładkę ale nie jest aż tak bardzo twarda. Mały kalendarz jest za jakieś 40zł duży za 50-60. Ja kupiłam duży i w tym tygodniu chyba odbiorę go, albo w poniedziałek za tydzień.[/quote]

Nie miałam pojęcia co to jest te Moleskine, wygooglowałam i wygląda całkiem całkiem. Nie wiem czy widziałam wszystkie wzory i kolory, jednak większość wydaje się jednolita z okładki, ale ogólnie wygląda o na solidny terminarz. Patrzałam gdzie można dostać no i nie wiem... Wygląda na to, że nie ma księgarń, które je mają a jeśli są to w ogóle o tym nie mówią. Gdzie ty kupiłaś?

blonde, Wykorzystując okazję, że się pojawiłaś na forum, chciałam zapytać czy możesz zmodyfikować temat wątku na "Au Pair 2013", żeby ludzi nie myliło, że tu sami maturzyści siedzą a po prostu dziewczyny, które chcą wyjechać w 2013

I przy okazji miałabym mega giga prośbę Jak będziesz w USA w jakimś sklepie AGD czy fotograficznym, i nie zapomnisz, czy mogłabyś zerknąć czy sprzedają tam Canony 7d i jeśli tak, ile owe kosztują? Byłabym baaaardzo wdzięczna.

madz > 25-09-2012, 18:41

[quote name="Blueberry91"]Nie miałam pojęcia co to jest te Moleskine, wygooglowałam i wygląda całkiem całkiem. Nie wiem czy widziałam wszystkie wzory i kolory, jednak większość wydaje się jednolita z okładki, ale ogólnie wygląda o na solidny terminarz. Patrzałam gdzie można dostać no i nie wiem... Wygląda na to, że nie ma księgarń, które je mają a jeśli są to w ogóle o tym nie mówią. Gdzie ty kupiłaś?[/quote]

Kupiłam na merlinie, bo mają największy wybór i mieli moje red larg :D A nie miałam czasu latać i sprawdzać czy są w czułym barbarzyńcy czy gdzie indziej.

blonde > 26-09-2012, 14:09

@Blueberry - nazwę zmieniłam, prosze bardzo. A co do Canonów, na pewno w Best Buy'u widziałam - mają nawet online: http://bit.ly/UHq5mp
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia