• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au pair w Szwajcarii

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Szwajcaria

• Au pair w Szwajcarii

• Au pair w Szwajcarii
  • Re: Au pair w Szwajcarii

Nathalie > 08-03-2012, 14:02

uwaga, uwaga!

21 kwietnia o godzinie 12.30 zapraszam wszystkie au pair ze Szwajcarii na piknik w Zurichu wszystkie dziewczyny są mile widziane gdzie? zurich, chinagarten. wszystkie info na priv )

maggie139 > 10-03-2012, 21:07

Hej Prun, wybrałaś już rodzinkę? Jak Ci idą przygotowania do wyjazdu? Ja w poniedziałek idę na pierwszą lekcję francuskiego pozdro Gosia

prun > 13-03-2012, 0:04

trudno powiedzieć dogadywanie się z rodziną z Neuchatel w trakcie. haha ja opanowałam do perfekcji "pardonnez-moi, mon francais est tres pauvre, parle vous anglais?", francuskiego uczyłam się w gimnazjum, niemieckiego trochę teraz w średniej.. hm, w sumie nauczyłam się robić racuchy a poza tym to matura i reszta egzaminów, na przygotowania jeszcze przyjdzie pora : ))

monti89 > 21-03-2012, 16:22

Witajcie!

Zastanawiam się nad wyjazdem do Szwajcarii, w sumie to już omawiam ten wyjazd z ojcem samotnie wychowującym córkę.

Tylko tu pojawił się problem, gdyż jak napisałam mu o chęci udziału w kursie językowym (j. niemiecki), to mi napisał, że nie ma dobrych kursów tam, i że wszystkie Au Pair jakie były u nich wcześniej, nie korzystały w kursów, bo więcej uczyły się od dziecka (dziewczynka, 7lat). Może powinnam się w takim razie zdecydować na j. francuski?

Przecież, nie możliwe jest żeby nie było żadnych kursów tam?! W sumie niemiecki znam w miarę dobrze, i mogłabym sobie darować ten kurs, ale jaki to sens wyjeżdżać w celu edukacyjnym i się nie uczyć? ;|

Poza tym, była bym w miejscowości niedaleko Berna, może jest tam któraś z was? Jeśli byłabym na miejscu to chętnie bym się spotkała.

Pozdrawiam, i czekam na odp.

Askim > 21-03-2012, 20:41

Moim zdaniem mimo wszystko powinnaś wybrać jakiś kurs - jeżeli chcesz się uczyć francuskiego to ten, jeżeli szlifować niemiecki to ten. Wydaje mi się, że tatuś coś ściemnia, bo kursy są i to sporo.

maggie139 > 21-03-2012, 20:53

Hej kursy na pewno są, jeżeli jest to mała miejscowość to w pierwszej większej miejscowości w okolicy, a skoro już wyjeżdżasz jako au pair to warto się poduczyć bo będziesz miała na to czas i warto go wykorzystać. Więc albo idz na jakiś wyższy poziom niemieckiego albo zacznij francuski jeżeli ci się tam przyda. Jak byłam au pair w Niemczech to zrobiłam 3 kursy i naprawde się opłaciło. Teraz uczę się francuskiego, a że będę mieszkać koło Genewy to będzie mi potrzebny, więc cieszę się w sumie bo będę znała kolejny język. Jeżeli host nie chce cię wysłać na kurs to może faktycznie coś kręci, znalazłaś go przez agencję czy sama? Jeżeli sama to sprawdz to dobrze. Powodzenia i może do zobaczenie w Suiss

maggie139 > 21-03-2012, 21:10

Hej dziewczyny, wybieram sie na poczatku czerwca jako au pair do Szwajcarii, bede mieszkavc w Gland, czy jest tam moze ktoras z Was w okolicy? Nyon, Genewa, Lozanna? pozdrawiam

monti89 > 21-03-2012, 21:38

Niemiecki znam dobrze, cały czas z nim piszę w języku niemieckim.

Co do tego kursu to całkowicie podejrzane, poza tym zapytałam co z zameldowaniem i ubezpieczeniem, to mi napisał, żebym w Polsce załatwiła sobie ubezpieczenie (nie mam pojęcia jak), i napisał mi również, że nie będę zameldowania itd. bo będzie musiał płacić podatek, i że przez 8 lat miał co roku Au Pair i nigdy nie było problemu. Dostałam od niego namiar na poprzednią operkę, napisałam email, czekam na jej odpowiedź.

Nie mam zielonego pojęcia co o tym myśleć, nie znalazłam tego przez agencję tylko sama, w sumie to on się zgłosił pierwszy, piszę z nim, a on już mi na Fb zaproszenie wysłał... Jakiś chyba nadpobudliwy? o.O

Nie wiem, pomóżcie! :-)

Askim > 22-03-2012, 1:04

Z Twojego opisu wynika, że pracowałabyś na czarno, więc ja zrezygnowałabym z tej oferty.

Askim > 22-03-2012, 1:06

Z tego co się orientuję, to CHYBA wszystkie szwajcarskie au pairs z tego forum są z Zurichu lub okolic.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia