• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

blonde > 09-09-2012, 5:31

napisałam kilka słów w watku Sierpień/Wrzesień, zajrzyjcie tam jesli chcecie

@Blueberry - co do tego co masz robić jak wyjdziesz z samolotu - to bardzo proste generalnie rzecz biorąc panuje zasada - idź za tłumem. najpierw za tłumem dojdziesz do okienek (albo raczej do kolejki do okienek) do immigration. tam gościu pyta po co przyjechałaś, mówisz że na AP i automatycznie przestaje robić jakiekolwiek problemy. pobiera Twoje odciski palców i podbija papiery. i jak wyjdziesz od okienka, to będziesz miała od razu tasmy bagażowe. szukasz swojego na taśmie, zabierasz i znowu idziesz za tłumem i po drodze musisz przejść przez deklarację celną, ale to w sumie oznacza tyle, że musisz oddać gościowi w okienku deklarację (którą dostaniesz do wypełnienia w samolocie), on na nią patrzy i mówi ok (o ile zadeklarowałaś mniej niż 100$ - chodzi o wartość rzeczy które wwozisz do US i tam zostawiasz, czyli np. prezenty dla HF) i idziesz dalej. i znowu za tłumem do hali przylotów. a tam będzie czekała osoba z biura z kartką z nazwą agencji. i tyle

paulaw > 09-09-2012, 10:31

Blonde - czytałam Twój post w tamtym temacie i wow, zazdroszczę, że tak fajnie ci się trafiło Też tak chcę! Rzecz jasna czekam na zdjęcia!

madz > 09-09-2012, 11:26

Wow to mnie zaskoczyłaś niektórymi info, np. że płaci się za sms który się dostało. Dziwne, mega dziwne :P

A co do informacji takich ogólnych ze szkolenia, to w sumie należy pamiętać, że w US muszą wszystko pisać i o wszystkim informować, nawet rzeczach oczywistych i banalnych, chociażby znany przykład orzeszków na których w US jest obowiązek zaznaczenia na opakowaniu orzechów że zawierają orzechy :D

I bardzo cieszę się że rodzina jest fajna, czekam na więcej informacji na blogu i ZDJĄCIA!!! :D

[quote name="blonde"] W poniedziałek zaczynam pracę i mam nadzieję, że dalej będzie wszystko ok :)[/quote]

Nie mogłam się powstrzymać i powiem: Ja też zaczynam w poniedziałek pracę :P hehe

Blueberry91 > 09-09-2012, 19:49

agnieszka, No to za dniach będę mówić, aż mi serce szybciej bije na samą myśl. Cieszę się, że twoi zaakceptowali twoją decyzję

Blonde, Co to tego co napisałaś w innym wątku... wow, dużo wrażeń! Dobrze, że w końcu dotarłyście. Jestem ciekawa co z tym odwołanym samolotem, co to była za usterka, bo mogłaś wiesz... oszukać przeznaczenie Ja ogólnie lubię samolotowe katastrofy, w sensie wyjaśnianie ich, ale oczywiście nie życzę nikomu umrzeć w ten sposób Ale zastanawia mnie skąd się wzięło "my" lecimy, "my" odbieramy bagaże", wybierałaś się do NYC z kimś jeszcze?

Dzięki za lotniskowy opis! O tym "immigration" słyszałam, tylko dziwne, że idą tam takie tłumy, przecież do Nowego Jorku lecą też Amerykanie z innych części Stanów, też muszą odpowiadać na pytanie o cel przyjazdu? Swoją drogą strasznie będzie mnie korcić żeby na pytanie o cel odpowiedzieć "chcę przeprowadzić zamach", tak w żartach wiecie, ale nie wiem czy się odważę, jeszcze potraktują to serio

madz > 09-09-2012, 23:04

[quote name="Blueberry91"]agnieszka, No to za dniach będę mówić, aż mi serce szybciej bije na samą myśl. Cieszę się, że twoi zaakceptowali twoją decyzję :)

Blonde, Co to tego co napisałaś w innym wątku... wow, dużo wrażeń! Dobrze, że w końcu dotarłyście. Jestem ciekawa co z tym odwołanym samolotem, co to była za usterka, bo mogłaś wiesz... oszukać przeznaczenie :D Ja ogólnie lubię samolotowe katastrofy, w sensie wyjaśnianie ich, ale oczywiście nie życzę nikomu umrzeć w ten sposób :P Ale zastanawia mnie skąd się wzięło "my" lecimy, "my" odbieramy bagaże", wybierałaś się do NYC z kimś jeszcze?

Dzięki za lotniskowy opis! O tym "immigration" słyszałam, tylko dziwne, że idą tam takie tłumy, przecież do Nowego Jorku lecą też Amerykanie z innych części Stanów, też muszą odpowiadać na pytanie o cel przyjazdu? Swoją drogą strasznie będzie mnie korcić żeby na pytanie o cel odpowiedzieć "chcę przeprowadzić zamach", tak w żartach wiecie, ale nie wiem czy się odważę, jeszcze potraktują to serio :P[/quote]

Amerykanie są tak bardzo serio w tej kwestii że nawet jak byś powiedziała że to żart to dostaniesz wilczą kartę na wjazd do US, także nie należy tam żartować, nawet nie próbuj po prostu.

Co do tego "my" to przecież jak się leci z agencji to rzadko kiedy zdarza się że leci się samotnie :)

No i oczywiście trzymam kciuki za przekazanie rodzicom informacji o AP.

blonde > 10-09-2012, 1:20

Blueberry, leciałam z 4 innymi Polkami, nie pisałam o tym?

A co do immigration - dla obywateli USA jest inna kolejka. U mnie gość spojrzał na wize, zobaczył J1, zapytał jaki program, powiedziałam że Au Pair i o nic więcej nie pytał.

Blueberry91 > 10-09-2012, 18:23

madz, Nie no, faktycznie, nie będę ryzykować z tym żartem, głupio by było przylecieć do Stanów i przez takie głupstwo zaprzepaścić przygodę życia.

Blonde, nie pamiętam byś o tym wspominała właśnie, chyba że mi umknęło. A jak się zgadałaś z tymi dziewczynami? APiA poinformowało cię jakie osoby lecą w tym samym terminie czy sama się dowiadywałaś i kontaktowałaś?

blonde > 10-09-2012, 19:36

Na au pair roomie będziesz miała info o locie i tam też będzie link do informacji kto z kim leci, także tak, APiA poda Ci info

madz > 10-09-2012, 20:00

Spokojnie, a jak nie to przecież w erze facebooka da się znaleźć osoby ;) Widziałam sporo ogłoszeń na stronach agencji typu "kto leci DATA?" :P Także nie ma stresu. Z tego co wiem w CC też się dostaje kontakty do osób z którymi się leci.

I się pochwalę znowu :) Przeżyłam pierwszy dzień z dzieciakami :P hehe no bo jak inaczej ;) Kochane są! I jeszcze jedno, zapisałam się na kurs angielskiego, żeby się motywować do wyjazdu :) I non stop gadam że lecę do stanów za rok :D serio :P Nie wiem czy moi rodzice biorą to na poważnie, ale co tam ;)

agnieszka89 > 10-09-2012, 21:00

W CC jest nawet na fb strona Cultural Care Au Pair - au pairs in the USA gdzie są umieszczane wydarzenia o każdym poniedzialku przylotu do USA na szkolenie więc wcześniej można postać osoby z którymi będzie sie na szkoleniu.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia