• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 22-03-2012, 17:51

Takie przekładanie nie ma sensu. A przekładanie wyjazdu tym bardziej, nie mogłabym już dłużej czekać. Ja mam aparat na górę od grudnia 2010 to się nie martwię, już w zasadzie wszystko prawie proste, ale noszę ot tak, żeby były idealne. Ale na dół dopiero zakładam i nie wiem sama co o tym myśleć... najwyżej zapytam dentystkę, ale to jeszcze nie teraz, dopiero jak zacznę się zbierać i będzie pewne, że nie zdejmie przed wyjazdem.

I jak mi odpisze pani z CC to napiszę co i jak

agnieszka89 > 22-03-2012, 23:30

Ja bym szczerze odradzała wyjazd z aparatem stałym na zębach. Jednak w takim wypadku trzeba chodzić na częste wizyty do ortodonty, a wydaje mi się że taki specjalista jest bardzo drogi. Ubezpieczenie raczej tego nie obejmie. Wg mnie lepiej poczekać na zdjęcie. I najlepiej spytać się od razu swojego lekarza ile mniej więcej będzie się chodziło w tym aparacie. Nie wiem czy każdy ortodonta stosuje taką praktykę, ale mnie po zdjęciu aparatu stałego przyklejono drucik z tyłu dolnych zębów i dostałam aparat wyjmowany do noszenia na noc, żeby wyprostowane zęby nie wróciły przypadkiem na swoje pierwotne miejsce.

paulaw > 22-03-2012, 23:38

Pani z CC z którą zawsze się kontaktuję w razie problemu (zdecydowanie za często) powiedziała, że owszem w rozszerzonym ubezpieczeniu jest dentysta, ale z aparatem trzeba chodzić za swoje pieniądze. Ee, tak to nie chcę, wolę wydawać na głupoty (: Dlatego po prostu omówię to z ortodontką i zdejmę szybciej, zresztą i tak dół nie jest tragiczny, a góra już prawie prosta. Oby ten problem został szybko rozwiązany :!:

[quote name="agnieszka89"]Nie wiem czy każdy ortodonta stosuje taką praktykę, ale mnie po zdjęciu aparatu stałego przyklejono drucik z tyłu dolnych zębów i dostałam aparat wyjmowany do noszenia na noc, żeby wyprostowane zęby nie wróciły przypadkiem na swoje pierwotne miejsce.[/quote]

Moja stosuje taką praktykę, ale eh... no widzę ją w następnym tygodniu, popytam.

merti > 23-03-2012, 1:24

Właśnie, nie wiecie jak z tym drucikiem? Bo ja go będę miała... Muszę się dopytać czy nie ma jakiegoś zamiennika, bo to przecież trzeba bedzie wyjac itp.

paula, to, że masz proste zęby nie znaczy, że aparat jest gotowy do zdjecia. One się jeszcze muszą układać odpowiednio i nie być takie "luźne" jak zapewne są . Moje po wyjęciu drutu są takie "rozlatane", że czuję, jakby po godzinie znów miały być krzywe ;p

ThEveline > 23-03-2012, 12:13

W ogóle rozmawiałam z babką z APIA i ona powiedziała, że nie ma czegoś takiego, żeby nie można wyjechać z USA 3 miesiące przed ukończeniem programu ( na pewno nie można w ostatnim ) o to co mi powiedziała W 2 roku faktycznie nie można wyjeżdżać z kontynentu amerykańskiego;/

Dowiedziałam się jeszcze kilku ciekawych rzeczy ale gdzieś posiałam tą kartkę gdzie sobie zapisałam, jak ją znajdę to napiszę

Byłam też z koleżanką na interview i te pytania były bardzo bardzo proste ( bałam się jaki to angielski nie trzeba mieć ) a tu pytania tego typu " dlaczego rodznka powinna wybrać ciebie? jak wyobrażasz sobie ten rok tam? co mogłabyś robić z dziećmi? w czym jesteś dobra? czym się interesujesz? gdzie jeździsz samochodem?" a potem 260 pytań w teście psychologicznym (po polsku )

isobutate > 23-03-2012, 17:59

Hej wszystkim !!

Nie mogę uwierzyć że aż tyle osób chce wyjechać tak jak ja do Stanów jako Au pair po maturze 2013..huhu ale super !!!

Jestem nowa więc może coś o sobie powiem..

O zostaniu au pair myśle już jakiś czas a ostatnio stało się to moją obsesją !!

Z rodzicami nie mam problemu ( chociaż muszę przyznać że jak pierwszy raz powiedziałam to mojemu tacie to nie miał wesołej miny , naszczęście teraz już rozumie ile to dla mnie znaczy ;D )

Gorzej jest z moim angielskim. mam tylko nadzieję że dam rade się go jakoś nauczyć ( przyznam się że ostatnio mam niezłego powera !! ). Macie może jakieś rady jak sie nauczyć tego języka wkońcu ? . Na prawko zapisuję sie w wakacje. Nad agencją jeszcze myślę i jak narazie zbieram wszelke informacje na temat każdej

No to tak w skrócie o mnie A no i oczywiście najchętniej wyjechałabym do NYC albo Californi ale to są takie moje małe zchcianki

Anju > 23-03-2012, 18:23

Dużo ćwiczyć. Rozmawiać i to najlepiej z ludźmi z innych krajów albo daj znać pogadamy na skajpie, hahaha

ThEveline > 23-03-2012, 18:50

Cześć zgadzam się z Anju,rozmowa najważniejsza. Mnie bardzo pomogła ta strona 2000 najpopularniejszych słów i 1500 fraz angielskich

http://www.isel.edu.pl/slowniki/index.php

albo http://www.livemocha.com/

gdzie możesz rozmawiać z ludźmi z całego świata

margo > 23-03-2012, 18:58

Hej Zgadzam się z dziewczynami rozmawianie w tym języku jest najważniejsze Mi np. dużo dało oglądanie filmów po angielsku bez napisów polskich tylko z ang. napisami I po prostu jak nie rozumiesz jakiegoś słowa to trzeba się z kontekstu domyśleć

paulaw > 23-03-2012, 21:03

[quote name="merti"]paula, to, że masz proste zęby nie znaczy, że aparat jest gotowy do zdjecia. One się jeszcze muszą układać odpowiednio i nie być takie "luźne" jak zapewne są . Moje po wyjęciu drutu są takie "rozlatane", że czuję, jakby po godzinie znów miały być krzywe ;p[/quote]

Tak tak, tyle, że moja ortodontka powiedziała, że góra już prawie gotowa tyle, że skoro jeszcze na dół założę to lepiej ponosić i na górze bo jeżeli te na dole będą się ruszały, żeby zęby górne znów nie zaczęły "latać" po całej szczęce

A co do nauki języka - słuchanie, słuchanie i jeszcze raz słuchanie. Filmów, rozmów, piosenek, nawet pojedynczych słów. Pisać i czytać jest łatwo, najtrudniej jest zrozumieć, prawda? A przecież na tym będzie głównie au pair wyglądało. Uczę się angielskiego już ponad 13 lat, więc trudno mi powiedzieć, czy jest to język prosty czy trudny. Skype to dobra opcja, poszukaj chętnych do rozmowy, szczególnie ludzi ze Stanów (i pamiętaj, że w każdej części USA może być inny akcent). I filmy, szczególnie filmy. Z początku z napisami, żeby słyszeć co mówią i wiedzieć co mówią, a później już bez napisów te same filmy, a później inne. Masz jeszcze dużo czasu, może jakiś intensywny kurs w twoim mieście? Albo korepetycje? I ściągnij sobie program profesor Henry 6.0 - podobno pomaga w nauce j. angielskiego. I to chyba tyle. Nie przejmuj się, jedziesz tam też po to, aby się podszkolić, prawda?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia