-
-
Re: Au pair w Szwajcarii
kingulath > 01-03-2012, 0:55
hej!! przepraszam. powinnam sprawdzić na początku tą miejscowość :/!!
mój błąd
10 000 mieszkańców to nie jest źle!!
bierz ich!
tylko pamiętaj o umowie, godzinach pracy i ubezpieczeniu!!
życzę Ci, aby się udało!!
trzymaj się, no i przepraszam za niedopatrzenie ;/
a kiedy masz przyjechać?
ja będę do 20 lipca, więc może się zobaczymy... ? -
maggie139 > 01-03-2012, 13:55
A Ty jesteś gdzieś w pobliżu? Genewa i te strony? Jeszcze dokładnie nie wiem kiedy mam przyjechać, myśle że koło czerwca więc może się jeszcze spotkamy zanim wyjedziesz, byłoby super. Dzięki że odpisujesz, szkoda tylko że jak przyjadę to Ty zaraz będziesz wyjeżdżać. Mam nadzieję że będą tam jeszcze inne operki. Rodzina wydaje się naprawdę spoko, poprzysyłali mi dużo zdjęć swoich z dziećmi i domu, także jak narazie jestem bardzo pozytywnie nastawiona do tego wyjazdu. A umowe powiedzieli że sporządzą i przyślą mi jak już wszystko obgadamy żebym sobie sprawdziła. Kurs francuskiego też mi opłacą, także mam nadzieję że wszystko będzie si. Ja już kiedyś byłam operką w Niemczech także nie mam żadnych obaw co do takiego wyjazxdu, tylko żeby na dobrą rodzinę trafić bo wtedy agencja mi znalazła a teraz szukam na własną rękę.
Do usłyszenia, pozdrawiam -
kingulath > 02-03-2012, 9:52
Acha, ja jestem w niemieckojęzycznej części - kanton Aargau. ale chętnie wybiorę się w Twoją stronę i Ty możesz też do mnie przyjechać.
a au pairki na pewno znajdziesz. jest ich pełno -
maggie139 > 02-03-2012, 11:21
hej, to super, mam nadzieję że uda nam się spotkać jeszcze zanim wyjedziesza Ty szukałaś rodziny na własną rękę czy przez agencję? bo jeżeli szukam na własną rękę to nie wiem jakie dokumenty potrzebuję tam ze sobą zabrać i czy coś mam tłumaczyć tu w Polsce, masz może jakieś info na ten temat? pozdrawiam -
kingulath > 02-03-2012, 13:48
cześć.
tak, szukałam sama.
nic nie musisz tłumaczyć. rodzina powinna Ci podać umowę do podpisania, zatroszczyć się o Twoje ubezpieczenie i pozwolenie na pobyt -
prun > 02-03-2012, 18:19
Maggie, ja też wybieram się do Szwajcarii, póki co szukam rodzinki, mam kilka ciekawych ofert z zachodniej części kraju.. mam zamiar wyjechać we wakacje koniec czerwca/początek lipca i na rok
i też jestem z Poznania! pzdr -
maggie139 > 03-03-2012, 1:11
No to super, może uda nam się spotkać jeszcze tu w Poznaniu przed wyjazdem?a dokąd się wybierasz, wiesz już konkretnie? pozdrawiam -
prun > 03-03-2012, 17:00
no pewniepóki co rozmawiam z rodzinami, z Neuchatel, z Bern i z okolic Sion, zobaczymy co będzie.. myślę, że możemy się spotkać jak wybiorę rodzinę pzdr -
klaudia104 > 07-03-2012, 19:32
Czy z hmm podstawowym niemieckim mozna sobie poradzic w tym kraju? Też własnie dostałam propozycje ale mam duze obawy. Mój angielski jest srednio dobry a niemiecki kiepski. -
kingulath > 08-03-2012, 12:45
tak, poradzisz sobie
znam au pairki, które nie mówią w ogóle po niemiecku a angielski też średnio znają i radzą sobie