-
-
Re: Ile pieniędzy wydajecie miesięcznie?
Gość > 03-07-2007, 22:42
idril, byloby super
jesli chodzi o ceny - ubrania w H&M czy Lindex lub Cubus czy Vero Moda jak najbardziej na operska kieszen
kosmetyki... lapie sie czlowiek za promocje po prostu. Ja na przyklad w piatek kupilam sobie cienie z Rimmela za 1.5€ (bede w euro pisac) w promocji.
Normalne ceny... hmm... ja nakupowalam ubran (bo nie mialam na co wydawac) w Finlandii, wiec Szwecja juz mnie mniej interesowala pod tym wzgledem, poza tym do Polski taniej i szybciej, wiec tam sie zaopatrujeWydawalam za to duzo na wyjscia. I tak:
piwo w pubie: 3.50-7€
obiad w restauracji: 8-30€
kawa w kawiarni: 3-5€
ciastko: 2-4€
soki w restauracjach po 3€ bodajze stoja, w Pressbyrån, czyli takim sobie typowym kiosku mozna za 1.5€ dostac.
Z ubran, jakie kupilam do tej pory to zawsze na promocjach (rea), szorty za 10€, topy bez rekawow za 8€ (viva H&M), buty 30-50€ (ale jak sie chce juz cos ladniejszego to trzeba z 100€+ liczyc, na takie cos to nawet z w miare normalnym zarobkiem sie nie pisze).
Dodatkowo: dla ludzi z EU zdobycie personnummer, czyli numeru ewidencyjnego, to niewielki problem, a z nim kursy jezykowe panstwowe za darmo (i nie tylko jezykowe, ale to dopiero jak sie juz czegos czlowiek najpierw nauczy).
No... Szwecja do najtanszych krajow swiata nie nalezy. Jak sie chce wyjsc gdzies i tak porzadnie zabalowac, to z 50€ na wieczor trzeba liczyc, niestety...
Ale operki raczej oszczednie zyja, prawda? -
idril > 03-07-2007, 23:32
dzieki bardzo za odpowiedz
zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.
mam nadzieje ze mi sie tym razem uda -
Karolina_c > 06-07-2007, 16:31
na co ja wydaje... jak jestem sama to na nic, jak poznalam monie to zaczely sie cidersy, jak poznalam lumi to sie slodycze zaczelyteraz skoro wyprzedaze to se pare ciuchow kupie, ale glownym priorytetem jest wyjazd do Polski na 4-10 dni w przyszlym miesiacu. Blagam zeby sie udalo bo musze wziac tu ciuchy na zime -
WAMPIREK > 06-07-2007, 17:53
Ja jak bede to po pierwsze celuje na cyfrówkę (marzenie :roll: ) i na parę rzeczy dla moich bliskich...ale to nie tak pilnie jak ta cyfrowka...Anyway, poki co trzeba zarabić -
Gość > 06-07-2007, 20:42
Karolina, oplaca Ci sie? zabulisz za bilet ze 200€ spokojnie, jak nie duzo wiecej... a od czego jest Seppälä, H&M i tandeta w Hong Kong? -
Karolina_c > 22-07-2007, 12:28
zaplacilam 148 euro, nie tak zle. Poza tym, jestem troche w plecy o zmiane rodziny i nie chce mi sie tu tak bardzo na chiuchy wydawac JESZCZE. Na razie leci kasa na bilety do helsinek i porvoo i oczywiscie na cos "rozgrzewajacego na chlodne wieczory" 8) , takie zakupy zrobilam ostatnio na tax free shop jak do Szwecji plynelam
Poza tym,w domu mam ciuchy takie z ostatniego roku to po co nowe kupowac i marnowac tamte.Co wiecej, chcialabym troche odetchnac i rodzinke i przyjaciol zobaczyc. Szczegolnie, ze nie jestem pewna czy na swieta przyjade do Polski, bo chcialabym na te cholerne studia kase odlozyc :/
Wiec 9-18 sierpnia witamy PolskoJakies zamowienia? Monia poprosila o princessy na przyklad hehe -
idril > 22-07-2007, 16:08
ja narazie wydalam swoje pieniadze (jeszcze takie z domu wziete) na jakies jedzienie w czasie czkeania na hostke w McDonaldsie... a mianowicie na ogromna muffine (nie dalam rady jej zjesc) i na najwiksza kawe! i wydalam 33korony (skrot to kr.?)
ale jak sie tutaj troche zadomowie i przede wszytskim zarobie cos to zobaczymy -
Karolina_c > 22-07-2007, 22:21
ja tylko raz tu bylam w fast foodzie, hesburger rulez 8)
a skrot to kr ale i SEK tez, tak przynajmniej na metkacha widzialam :twisted: -
Gość > 22-07-2007, 22:57
dokladnie tak jak polska waluta ma zl i PLN -
Ninka Jones > 23-07-2007, 1:58
ja tez kase ktora wzielam z domu, we wtorek mam pierwsza wyplate.
Bylam w pizzy hut, KFC, co jakis czas kupuje sobie rozne moje zachcianki (przede wszystkim M&M's, Redbull i Coca Cola), ciuchy, plyty, bilety. Po wyplacie wybieram sie znow na ciuchy i do kina. I chyba do Londynu do Asi.