-
-
Re: Obowiązki
Loriix > 29-06-2013, 14:31
A ja bym pojechała
W sumie może być tak, że nastawisz się na harówe, a wcale nie będzie tak źle.
Ja zanim pojechałam do Niemiec, to dostałam od hostki maila że tylko niedziela wolna. a tak to codziennie około 8-9h pracy, a to wcale tak nie wygląda.
Wczoraj miałam cały dzień wolny bo hości pojechali z dziecmi do dziadków.
A dzisiaj się dowiedziałam że hostce się pomyliło i sobote też mam wolna O_O
Zwłaszcza że to nie jest wyjazd na rok tylko na wakacje. więc czemu nie? -
Foxy Lady > 01-07-2013, 13:56
Powiedzcie mi, czy takie obowiązki to dużo?
Poniedziałek, wtorek, czwartek i piątek - budzenie dzieci o 7 rano, szykowanie ich do szkoły (czesanie, ubieranie, podanie śniadania). Czasami hostka odwozi do szkoły, a czasami ja. Około 16 odbiera je hostka i do 19 ja siedzę z nimi. Tylko we wtorek ja odbieram dziewczynki ze szkoły. Czasami będę poproszona o ugotowanie czegoś. Środa wolna, poza tym w poniedziałek i środę mam szkołę językową jakoś po południu. Kiedy dzieci są w szkole (8.30 - 16.00) muszę posprzątać pokój zabaw, trochę ogarnąć dom (i tutaj nie jest wyszczególnione co konretnie należy do moich obowiązków, a hostka upiera się przy swoim "light clean up"... nie wiem co o tym myśleć), zrobić pranie, opróżnić zmywarkę i zmienić pościel (to akurat co 2 tygodnie). Dziwnie bym się czuła zmieniając jej pościel... No ale spoko, jej obecna au pairka bardzo sobie chwali (rozmawiałam z nią), bo kiedyś była w Finlandii, ale jej się nie podobało i zrezygnowała i trafiła na obecną hostkę w Danii. Ponadto hostka pisze, że "często będzie tak, że skończysz już o 10.00, bo to sprzątanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu i nie będzie tak, że będziesz sprzątała od rana do wieczora".
To dużo czy mało? Negocjować? -
juja > 01-07-2013, 14:09
Foxy Lady mi się wydaje całkiem spoko, ale nie byłam jeszcze au pair, więc do końca nie wiem. Ja bym była na tak -
gresja > 01-07-2013, 14:21
FoxyLady, tu nie ma akurat co negocjować, bo twój plan dnia jest wyjątkowo
luźny jeśli chodzi o au pairowanie. Ja bym się zgodziła bez wahania. -
Saiisuke > 01-07-2013, 14:46
Nie masz za dużo obowiązków, wychodzi tak na oko 30h/tydz. A jakie kieszonkowe? I kto płaci za szkołę językową? -
Foxy Lady > 02-07-2013, 10:25
Hmm... Skoro tak mówicie, to chyba nie może być tak źle. Kwestia weekendów jest nierozstrzygnięta, bo hostka napisała, że czasami będę musiała zostać w domu.
Szkoła językowa jest darmowa dla obywateli UE w Danii, kieszonkowe standardowe: 3150 koron duńskich (to wcale nie jest dużo, mimo że po przeliczeniu na PLN wychodzi ok. 1700 zł). -
evvve01 > 18-02-2014, 15:59
a ja zaraz oszaleję ! siedzenie z rocznym dzieckiem od godziny 06:45 a potem o 12:00 dochodzi mi 5 -latek...
mam dość... i za to jedyne 700 franków
wracam do pl -
Olesya94 > 18-02-2014, 19:45
700 franków? Na miesiac? Eee to nawet sporo...za tyle mozna sie pomeczyc... :-)