-
-
Re: Au Pair 2013!
blonde > 30-08-2012, 20:09
No tak, dentysta! Zapomniałam, że wydałam jeszcze kupę kasy na dentystęMiało być 100zł na przegląd i usuwanie kamienia, ale się okazało, że mam ubytki i ze 100zł zrobiło się... 400! Zapomniałam o dentyście przy liczeniu kosztów...
A jeśli chodzi o ubezpieczenie - w USA ubezpieczenie jest drogie, bo służba medyczna jest droga. I tyle. Ludzie, uwierzcie, że te ubezpieczenia oferowane przez agencje są NAJTAŃSZĄ opcją. Bo agencje wykupują takich ubezpieczeń mnóstwo, wręcz hurtowo, więc mają zniżki. Dla porównania sprawdziłam ubezpieczenie w Allianz (na ich stronie można obliczyć koszt) i podobne ubezpieczenie do tego rozszerzonego w APiA koszuje ponad 5000. Generalnie rzecz biorąc każde ubezpieczenie kupione w Polsce będzie droższe, bo to zawsze będzie ubezpieczenie na podróż.
@Blueberry ja mam od APiA taką hmmm ulotkę o tym ubezpieczeniu, jak chcesz to Ci wyślę skan albo link to sobie poczytasz
@ambiwalencja znalazłam w domu wzory referencji od CC. chcesz skany?
@paulaw jak w Olsztynie, to polecam Fotomax na ulicy Mrongowiusza - zawsze było wszystko ok, a do tego mają miłą (i kompetentną!) obsługę. -
paulaw > 30-08-2012, 20:17
Rany, nie ma to jak pisać wiadomości i nie wysłać jej.
@Blueberry91 0 faktycznie nie myślałam o tym, że przecież trzeba podać wielkość i papier, a o niczym takim nie było mowy. Napisałam do nich maila, ale jeżeli nie odpowiedzą, to tam zadzownię/pójdę. Miałam odrazu dzwonić, ale mama stwierdziła, że o takie grosze nie ma się co kłócić i na następny raz pomyślę lepiej, zanim dam komuś kliszę. Właściciel jest miły, ale ta pracownica to totalna bitch.
@blonde - a no widzisz, o tym nie wiedziałam. No cóż, będę musiała przedyskutować to z mamą, chociaż szczerze powiedziawszy dziwi mnie, że APIA liczy sobie 1400 opłatę podstawową, a GAWO 750 przy dwóch biurach w USA. Ale ubepieczenie jak najbardziej słuszne.
A co do wywoływania w Olsztynie - w lato mogę, ale w zimę jestem za leniwa, żeby marznąć w pociągu i tych śmierdzących autobusachAle zapamiętam adres i przy najbliższej okazji wypróbuję. -
madz > 30-08-2012, 20:20
[quote name="ambiwacencja"]madz a masz może formularze referencji z CC? Chciałabym wszystkie formularze zawiezc do rodzin jednoczesnie zeby 3 razy nie jezdzic. Mam tylko te z APiA bo sa na ich stronie a potrzebuje jeszcze od GAWO i CC.[/quote]
CC ma internetowe aplikacje, także wysyłasz mailem link i wtedy ktoś Ci wypełnia, ale jak bardzo potrzebujesz papierowe to mogę Ci wysłać (z nimi jest więcej zachodu), tylko podaj maila.
[quote name="Blueberry91"]Właściwie to co mam na liście to i tak jest takie "must have" "must do", więc i tak dojdą pewnie takie drobiazgi jak kosmetyki, coś do ubrania, oczywiście jeśli - again - uzbieram. A co zalicza się na listę? W skrócie: szkoła 2000, APiA 1400, ubezpieczenie 1200, wiza 550, już mamy ponad 5 tys., zaświadczenie o niekaralności 50, międzynarodowe prawko 30, paszport bo stary stracił ważność 140, dojazd do konsulatu 150?, walizka 200, torba podręczna 100, dentysta 150?, kamerka Kodak którą muszę nakręcić filmik i chcę mieć 550, obiektyw 450... No i już się trochę uzbierało. Są jeszcze jakieś wydatki w granicach do 100. Tak więc... :cry: [/quote]
Hehe jak bym szkołę wliczyła do tego to hmmm... 16 tysięcy :D wow... masakra... dobra mam oszczędności na tyle, więc przez najbliższy rok nie mogę nic a nic wydać, ani złotówki ze swojego konta, no chyba że dostanę płatną pracę. Masakra... A takich wydatków typu walizka, kosmetyki, ciuchy policzyłam tylko 1000zł. Dokładniej policzyłam tylko: koszt programu, koszt ubezpieczenia rozszerzonego, czesne za studia za rok, moje prywatne ubezpieczenie na życie i ten 1000zł na wydatki.
[quote name="paulaw"]A co do do wydatków - ogromne... eh, aż szkoda gadać. Sama już nie wiem co robić. Zależy mi na ubezpieczeniu tylko. A czy istnieją takie samodzielne ubezpieczenia, które mogłaby opłacać mi mama w Polsce podczas, gdy ja byłabym w USA? Wie ktoś coś o takich rzeczach? Bo wiem, że istnieją takie wakacyjne, ale przecież to nie są wakacje...[/quote]
Wybieram się do miejsca gdzie sprzedają ubezpieczenie ISIC, tam jest ubezpieczenie NW na USA, więc jak będę wiedzieć to dam znać. -
blonde > 30-08-2012, 20:25
No ale właśnie ISIC jest tylko NNW, a kosztów leczenia zwykłych (typu wizyta u lekarza normalna, w przypadku zwykłej choroby a nie wypadku) nie pokrywa. No chyba, że nie jestem zorientowana -
paulaw > 30-08-2012, 20:28
Ale mnie te ubezpieczenia denerwują. Dlaczego nie może być jednej agencji w Polsce i byłby przynajmniej spokój :mrgreen: -
ambiwacencja > 30-08-2012, 20:37
[quote name="blonde"]
@ambiwalencja znalazłam w domu wzory referencji od CC. chcesz skany?
.[/quote]
Blonde jak możesz to przeslij skany chyba ze madz ma w doc? -
paulaw > 30-08-2012, 20:39
Ja też bym chciała, ale tylko żeby przejrzeć jak to wygląda (: -
madz > 30-08-2012, 20:50
[quote name="ambiwacencja"]Blonde jak możesz to przeslij skany chyba ze madz ma w doc?[/quote]
Ja mam w pdf, ze strony ściągnięte, więc będzie dużo lepsza jakość niż skan. Podaj maila to wyślę, Paulaw Ty też :)
[quote name="blonde"]No ale właśnie ISIC jest tylko NNW, a kosztów leczenia zwykłych (typu wizyta u lekarza normalna, w przypadku zwykłej choroby a nie wypadku) nie pokrywa. No chyba, że nie jestem zorientowana :)[/quote]
No tak tak, a mi właśnie o to chodzi, ja nie choruję jakoś poważnie, jedynie to tyle co przeziębienie, ale wtedy się sama leczę :)
Info dla zainteresowanych -> post już jest :) -
agatt > 30-08-2012, 20:57
[quote name="madz"]
http://www.aupair.aifs.pl/[/quote]
czyli jednak to ta stronka, ktora wczesniej odwiedzalam, ok dziekuje -
blonde > 30-08-2012, 21:03
APiA to fajna agencja, ale mają chyba najgorszą stronęja jak weszłam pierwszy raz na nią to chciałam tylko jak najszybciej wyjść! ale na szczęście mają chyba niedługo ją zmieniać...