-
-
Re: PROWORK
Adderall > 07-09-2011, 22:37
Jeśli chodzi o Europę, to preferuję wyjazdy bez agencji. Zdecydowanie.
A co do koleżanki... Napisałam jak to odczytałam. Tyle. -
Muparta > 11-10-2011, 14:22
Witam,
ja też chciałabym podzielić się opinią nt. współpracy z biurem Prowork. Jestem dość młodą nauczycielką z 4-letnim doświadczeniem z pracy w szkole, 2,5 letnim doświadczeniem w opiece nad dziećmi w Polsce, jestem wszechstronna, mam bardzo wiele zainteresowań, mam wykształcenie wyższe magisterskie (filologia germańska) - wydawałoby się idealna kandydatka na Au Pair (tak słyszałam od każdego, kto czytał mój profil). A jednak... Chciałam wyjechać do Szwajcarii (jedyny kraj niemieckojęzyczny, w którym nie byłam, więc z racji wykonywanego zawodu bardzo korzystnie byłoby tam właśnie wyjechać). Wysłałam więc dokumenty do Prowork i przez 4 miesiące (!!!) współpracy dostałam dokładnie 4 oferty: jedna dot. wyjazdu do Hiszpanii (dla mnie odpada), kolejna do Szwajcarii (byłoby super, tylko, że rodzina francuskojęzyczna z dzieckiem 6-cio miesięcznym - więc odpada, bo nie mam w tej kwestii doświadczenia, oni zresztą też szukali kogoś z doświadczeniem, jak się potem dowiedziałam od nich zresztą...), inna do UK (odpada) i kolejna do Holandii (też źle). Na stronie Prowork też znajdują się oferty rodzin (całkiem sporo!), wysłałam więc aplikacje do chyba 20 czy 30 i ZERO odzewu od żadnej!!! Nie rozumiem.. nie było nawet "dziękuję, mamy inną Au Pair" - 5 sekund napisać wiadomość i wysłać (rodziny dostają kontakt do Au Pair ubiegających się o pracę). Wzięłam sprawę w swoje ręce - jak postanowiłam wyjechać, to tak zrobię! Zarejestrowałam się na dwóch darmowych stronach z ogłoszeniami rodzin szukających Au Pair : 1) http://www.greataupair.com oraz 2) http://www.aupairworld.net. (obie strony polecały mi moje znajome, które wyjechały wcześniej). Co zauważyłam: pozytywnych odpowiedzi na moje zgłoszenia w ciągu tygodnia - chyba z 10 (szczególnie polecam tą drugą stronę z ofertami!!!) . Z KAŻDĄ rodziną można porozmawiać na Skype, zastanowić się, pooglądać ich zdjęcia itp. Odpowiedzą na każde pytanie zaczynając od najbardziej podstawowych dot. informacji nt. dzieci, obowiązków domowych i stylu zycia rodziny (to jest BARDZO WAŻNE - nie zapominać trzeba, że jeśli wybierzemy rodzinę nie podróżującą, a sami chcemy podróżować to trzeba bedzie kombinować później jak by tu zmienić rodzinę, co nie jest przyjemne dla żadnej ze stron...), dotyczące ubezpieczenia, wynagrodzenia. Lepiej się też samemu zapoznać z oficjalnymi rozporządzeniami (są takie!!!) w danym kraju, do którego chcemy jechać, dotyczącymi przyjmowania zagranicznej Au Pair, żeby rodzina nie zrobiła nas "w bambuko" każąc robić coś, czego robić nie musimy (nie jesteśmy sprzątaczkami - niektóre prace domowe możemy robić, ale np. myć wspólnej (zaznaczam - "wspolnej" - bo naszą indywidualną już musimy myć sami) toalety, czy prać ciuchy całej rodziny już NIE). Co jest jeszcze lepsze kiedy nie jedziemy z agencji pośredniczącej - rodzina płaci za nas składki, więc jesteśmy tam oficjalnie zatrudnione (podpisujemy umowę z rodziną!) i potem mamy prawo do tamtejszej emerytury!!! A Prowork mi wmawiał, że jest to wyjazd językowy i żadne składki nie są odprowadzane:/ To tak na szybko, co przychodzi mi do głowy... aha, no i oszczędzamy te 750 zł, które trzeba by płacić agencji pośredniczącej, a to chyba nie mała kwota, prawda? Tylko, że trzeba samemu trochę poszperać i zainteresować się wyjazdem, ale to procentuje potem dla nas, bo jesteśmy bardziej zorientowane i nie musimy na nikim polegać!!! A więc - do dzieła! Trzymam za Was kciuki! Jakby ktoś miał pytania, chętnie odpowiem (<a href="mailto:martusia_d@o2.pl">martusia_d@o2.pl</a>).
Pozdrawiam Was, przyszłe "operki"
Marta -
anullkaa > 13-10-2011, 14:36
Bardzo dobrze ze kolejna osoba napisała coś na ten temat. Może w końcu pracownicy proworku odpowiedzą na zarzuty ? A może liczą,że będzie więcej "naiwnych"? Dziewczyny wybierające się do Europy : aupair world -
emika > 13-10-2011, 18:32
No ja to jetem zaskoczona tyloma negatywnymi opiniami na temat tej agencji bo osobiście złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Rodzinkę znalazłam w pierwszy dzień od aktywacji mojego konta a Pani C. zawsze cierpliwie odpowiadała na każde nawet najgłupsze moje pytanieTakże nie wiem od czego to zależy. -
barmana05 > 14-10-2011, 0:12
od szczęscia -
Ash > 16-10-2011, 0:24
raczej od humoru pani c xD -
emika > 16-10-2011, 1:39
hehe..chyba macie racje. Mi się udało, że akurat trafiłam na ten dobry -
Piotr > 04-11-2011, 17:04
Nie wszystko zależy od agencji,że nie można znaleźć pracę (mam na myśli USA).W europie to tylko samemu.
Agencje współpracują z amerykańskimi i taki łańcuszek tych papierów zawsze to trwa.Więc wszystkie te agencje są siebie warte,dużo zależy od szczęścia.Może by było łatwiej zapisać się do Amerykańskiej agencji która to ma rodziny w swoich papierach i dobiera(chyba że też z innymi pracują?? Można mieć duże doświadczenie być au-pair w europie wcześniej,ale i przy braku szczęścia można czekać na rodzinę z 4 miesiące.Nie wszystko opieram na szczęściu,obecnie jestem na wyborze biura.Miałem spotkanie z osobą z biura z Florydy nie wiem kogo wybrać,obecnie jestem au-pair w Anglii.CC szukało mi rodziny 6 miesięcy do USA,aż miałem ich dość i Anglię wybrałem.Nie wiem czy wybrać niesprawdzony amerykański program a może jakiś polski.
Proszę mi nie pisać że jestem facetem i to od tego zależy(w jakimś stopniu tak,ale nie do końca)
Ja do Anglii w 28 dni na au-pair world rozmawiałem z 23 rodzinami (przez ten okres 28 dni) + z 6 rodzin na e-mail.
Rodziny miały zaznaczone chcą female au-pair,a jednak rozmawiali.Uważam że okres miesiąca to powinien być maksymalny czas dla agencji żeby dobrać rodzinę (nie jedną) tą właściwą.
Co mi doradzicie jaki program wybrać polski czy amerykański,dodam że nie chcę wegetować z 3 miesięcy czekając na rodzinę.Będzie kolejna luka w życiorysie już raz czekałem i to CC to można tam gdzie słońce nie dociera.Mam fatalną opinie na ich temat i każdemu będę odradzał,przez nich straciłem 3 miesiące(a już trzy byłem w Anglii au-pair napisałem już,niech mnie wykasują bo i tak mi rodziny nie znajdą)
Wiem że przedstawiciele polskich biur to czytają,mam to za przeproszeniem gdzieś tak jak oni mnie mieli szukając mi rodziny. -
kingulath > 05-11-2011, 0:30
też byłam w CC - nie polecam, bo w ogóle się nie interesują, potem byłam w w GAWO, pomagali, tylko, że przez mój mały błądzik przekreśliłam sobie wyjazd.
nie słyszałam też żadnej złej opinii na temat "AuPair in America". Są drodzy, ale nie biorą opłaty wstępnej, więc nic nie stracisz.
także spróbuj AuPair in America, a jak nie wypali, to idź do GAWO
chyba, że nie masz czasu, to obydwie naraz -
MadameRose > 14-11-2011, 22:35
Dziewczyny doradźcie - APIA czy Prowork? Zaczynałam od Proworku, ale potem założyłam konto w APIA, bo z sukcesem przekonała mnie do tego jedna z użytkowniczek tego forum. Ale dziś dostałam maila od pani Cebuli, która twierdzi, że teraz czas oczekiwania na rodzinę wynosi 4-6 tygodni. Za Proworkiem przemawia nieco tańsza umowa, no i nie musiałabym jechać z Wodzisławia (to prawie przy czeskiej granicy!) do Krakowa na rozmowę. Nie wiem już sama co robić. Na dwa fronty mnie nie stać, bo jeśli akurat wybiorę rodzinę z APIA, przepadnie zaliczka w Proworku, a to spory wydatek.