-
-
Re: Au Pair 2013!
madz > 30-08-2012, 17:47
[quote name="paulaw"]Zwrot kosztów? O czymś takim mówiłam? O co chodzi, o podatek? Gdzieś to wyczytałam, ale nie wiem ile z tego jest prawdziwe.[/quote]
Chyba chodziło o zwrot zaliczki, ja tak zrozumiałam :)
[quote name="Blueberry91"]Ja jeśli tylko uzbieram te 7800zł (zrobiłam wczoraj listę wydatków, bardziej szczegółowych, tyle wyszło), to mimo że APiA jest droższe, to decyduje się na nie.[/quote]
Boże to co Ty chcesz kupować? :P
[quote name="ambiwacencja"]Bo godzin wyjdzie mi dosc sporo bo ponad 3 lata praktycznie ciagle mam stycznosc z dziecmi. Mam tez jedna dziewczynke ktorej udzielalam korepetycji z ang ale to bylo w 2009/10 roku i nie wiem czy teraz jak do nich zajde czy dadza mi te referencje.[/quote]
Jak najbardziej te referencje będą dobre :)
Nie wiem jak w innych agencjach, ale w CC można wpisać też doświadczenie z dziećmi (i zawodowe) nie poświadczone referencjami. -
merti > 30-08-2012, 17:54
A czym się różnią te ubezpieczenia między agencjami ?
blueberry, nie wiem jak z tą selekcją rodzinek, ale nie wydaje mi się, zeby była. Przecież zawsze chodzi o $$ a rodzinki płacą niemało -
madz > 30-08-2012, 18:23
Nie wiem jak dokładnie ubezpieczenie wygląda w APiA. Mam gdzieś na poczcie dokładną umowę ubezpieczeniową z CC, jak któraś bardzo chce mogę przesłać.
Selekcja rodzin? W CC jest, są rodziny które ze względu na warunki mieszkaniowe się nie dostają do programu. Gdzieś na jakimś forum dziewczyna miała znalezioną rodzinę przez aupair word i zgłosili się do CC, niestety rodzina nie przeszła, ale wiem że potem udało się do niej pojechać bo rodzina stworzyła warunki takie jak zakłada agencja.
I dodam jeszcze, że skończyłam już filmik i dziś wieczorem będzie nowa notka u mnie na blogu (link poniżej) własnie z filmikiem :) -
paulaw > 30-08-2012, 18:23
[quote name="madz"]
[quote name="paulaw"]Zwrot kosztów? O czymś takim mówiłam? O co chodzi, o podatek? Gdzieś to wyczytałam, ale nie wiem ile z tego jest prawdziwe.[/quote]
Chyba chodziło o zwrot zaliczki, ja tak zrozumiałam[/quote]
Tak właśnie mi o to chodziło c:
Napisałam do pani z GAWO i ubezpiecznie jest już rozszerzone, ale nie ma ubezpieczenia bagażu, a teraz wysłałam kolejne zapytania o rozszerzenie i napiszę tu jak tylko mi odpisze. -
agatt > 30-08-2012, 19:11
mam dosc glupie pytanie ;o bo jak do tej pory interesowalam sie tylko GAWO i CC a o APiA malo slyszalalam. Czy to tez jest jakies biuro? Moglybyscie mi podac jego strone internetowa? -
madz > 30-08-2012, 19:30
[quote name="agatt"]mam dosc glupie pytanie ;o bo jak do tej pory interesowalam sie tylko GAWO i CC a o APiA malo slyszalalam. Czy to tez jest jakies biuro? Moglybyscie mi podac jego strone internetowa?[/quote]
http://www.aupair.aifs.pl/ -
ambiwacencja > 30-08-2012, 19:35
madz a masz może formularze referencji z CC? Chciałabym wszystkie formularze zawiezc do rodzin jednoczesnie zeby 3 razy nie jezdzic. Mam tylko te z APiA bo sa na ich stronie a potrzebuje jeszcze od GAWO i CC. -
Blueberry91 > 30-08-2012, 19:36
Cytat: Blueberry91 napisał(a):Ja jeśli tylko uzbieram te 7800zł (zrobiłam wczoraj listę wydatków, bardziej szczegółowych, tyle wyszło), to mimo że APiA jest droższe, to decyduje się na nie.
Boże to co Ty chcesz kupować?
Właściwie to co mam na liście to i tak jest takie "must have" "must do", więc i tak dojdą pewnie takie drobiazgi jak kosmetyki, coś do ubrania, oczywiście jeśli - again - uzbieram. A co zalicza się na listę? W skrócie: szkoła 2000, APiA 1400, ubezpieczenie 1200, wiza 550, już mamy ponad 5 tys., zaświadczenie o niekaralności 50, międzynarodowe prawko 30, paszport bo stary stracił ważność 140, dojazd do konsulatu 150?, walizka 200, torba podręczna 100, dentysta 150?, kamerka Kodak którą muszę nakręcić filmik i chcę mieć 550, obiektyw 450... No i już się trochę uzbierało. Są jeszcze jakieś wydatki w granicach do 100. Tak więc...
agatt, Proszę: http://www.aupair.aifs.pl/ Ja tą agencję poznałam jako pierwszą i od razu chciałam z nimi jechać. A opinii złych szukałam i nie znalazłam, w przeciwieństwie do CC i Proworku (ale nie wiem czy się zajmują wyjazdami do USA), o GAWO nie szukałam.
EDIT: wiem, wiem, spóźniłam się :oops:
paulaw, Jak wydrukujesz w Rossmanie daj znać jak zrobiło. A jeśli chodzi o fotografa... trzeba się z nimi kłócić, jak coś jest nie tak. To tak jak nie płacisz fryzjerce, która ci schrzaniła włosy.
madz, Czekam na post z filmikiem -
paulaw > 30-08-2012, 19:44
Oj kłóciłam się, że to jej wina i tak dalej, ale przyznam szczerze, że ten jedyny raz nie ja osobiście oddawałam film, więc nie wiem do końca jak było, chociaż osoba, która oddawała przysięga, że mówiła, że na płytę CD. Napisałam do właściciela, bo ona jest tylko pracownicą, jeżeli nie odpisze, to już trudno, o kilkanaście złotych nie będę się wykłócała.
A co do do wydatków - ogromne... eh, aż szkoda gadać. Sama już nie wiem co robić. Zależy mi na ubezpieczeniu tylko. A czy istnieją takie samodzielne ubezpieczenia, które mogłaby opłacać mi mama w Polsce podczas, gdy ja byłabym w USA? Wie ktoś coś o takich rzeczach? Bo wiem, że istnieją takie wakacyjne, ale przecież to nie są wakacje... -
Blueberry91 > 30-08-2012, 19:53
Achh film! *facepalm*, to śmiało w Rossmanie. Chociaż... płyty CD robią wątpliwej jakości, tzn. zdjęcia na nich. Myślałam, że chodzi o ten druk z automatu... W każdym razie kiedyś przez kilka lat oddawałam z mamą do Rossmana i było ok, jeśli chodzi o druk. Zdjęcia na płytach takie sobie, chyba lepiej jest wydrukować i jak ma się skaner, zeskanować.
A przy składaniu zamówienia na wywołanie, fotograf czy ktokolwiek z obsługi, kto odbierał zamówienie, nie zakreśla na takim blankiecie (który jest jednocześnie kopertą) co jest finalnym efektem, i w przypadku odbitek - wielkość i mat albo błysk? Jeśli w efekcie wywołali ci zdjęcia a prosiłaś, czy ktośtam, prosił o CD, to w takim razie musieli sami wybrać sobie wielkość i rodzaj papieru, co jest bardzo nie w porządku. Ale kłóć się do końca i zagroź chociaż, że zrobisz im mega antyreklamę jak ci tego nie zrekompensują.
A co do ubezpieczenia... wiem, że są na życie, jak PZU i inne. Ale czy ubezpieczają zdrowotnie w innym kraju? Nie mam zielonego pojęcia...