• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

blonde > 29-08-2012, 14:06

Dziewczęta przepraszam Was bardzo, ale ja teraz mam taki zwariowany czas... Jadę dzisiaj do Olsztyna na pożegnalne spotkanie z moimi znajomymi z liceum i właśnie zaraz musze wyjeżdżać a wrócę pewnie około północy, więc nie wyrobię się dzisiaj z postem o prezentach... Może dodam jakiś, ale na pewno nie ten o prezentach bo to zajęłoby dużo więcej czasu, bo muszę przygotować zdjecia i w ogóle... Także nie obiecuję, ale POSTARAM się o prezentach napisać jutro a dzisiaj może coś innego wrzucę :*

I chciałam Wam o tym napisać, bo wiem, ża paula i merti czekają

Nimell > 29-08-2012, 14:07

Blonde, miłej imprezki...to już tak mało dni zostało! ;)

PS. Ja też czekam na ten post!

paulaw > 29-08-2012, 15:50

Racja, pamiętam jak o tym gadałyśmy w 2011 roku i wydawało się takie odległe Okej, miłej zabawy Blonde!

Blueberry91 > 29-08-2012, 17:11

Ej ja też czekam na post! (nie lubię być pomijana ) Widzisz blonde? 4 osoby czekają, jesteś pod większą presją :lol:

Aaach, i rozszerzone w razie 'emergency' albo wizyty u lekarza pokrywa wszystko, tzn. 100% kosztów? Nie zamierzam na tym oszczędzać, chociaż jestem ciekawa jak duża jest różnica, bo 1200zł to trochę jest.

paulaw, To ty już kawał czasu tu jesteś

Właśnie dziewczyny, jak wpadłyście w ogóle na całą ideę Au Pair, gdzie się dowiedziałyście że takie coś jest mam na myśli i czy od razu byłyście na TAK czy dopiero później zaczęłyście rozważać taką opcję?

Ja pamiętam, że przeczytałam artykuł o tym bodajże w Viktorze gimnazjaliście, wiele lat temu, i od razu spodobał mi się ten pomysł i od tamtej pory mówiłam sobie, że pojadę. Zdanie mi się nie zmieniło, więc nie ma opcji bym tak po prostu zrezygnowała.

madz > 29-08-2012, 19:58

Dziewczyny, cały czas zastanawiam się jak napisać w aplikacji. Jest takie pytanie, "I would (not) be comfortable living with a family whose religion is different from my own" no i jest do dopisania komentarz i w sumie nie wiem czy chce mieszkać z rodziną innego wyzwania czy nie. Ale raczej tak (jestem niepraktykująca) ale nie z jakąś bardzo inną religią typu chociażby Islam czy Judaizm albo Hinduizm. Jak myślicie jak to ładnie tam napisać?

Blueberry91 > 29-08-2012, 20:12

madz, Napisz że religia nie ma dla ciebie znaczenia, że możesz żyć z ludźmi innej religii, a jak zgłoszą się do Ciebie muzułmanie dajmy na to, najwyżej zrezygnujesz. Ja jestem agnostyczką, niereligijna w ogóle, mogłabym mieszkać z Chrześcijanami, byle nie narzucali mi niczego, co do innych religii to nie za bardzo, tak jak ty. Wiem za to jak to wypełnię, a wypełnię tak jak napisałam Ci na początku

merti > 29-08-2012, 20:57

Ja to daaawno jakimś cudem wpadłam na stronę gdzie było opisane Work&Travel ... ale to było od 21 lat, więc za daleka przyszłość. No to popatrzyłam na stronie i znalazłam coś takiego jak au-pair. Jeszcze jak patrzyłam to były te niższe zarobki itp. więc ze 3 lata temu to było pewnie. Jak nie więcej No i na jakiś czas zapomniałam. Przez ten czas znalazłam sobie kierunek studiów itp. no ale w okolicach nowego roku doszło do mnie, że nie ma opcji nie zostaję w tym kraju dłużej. Najpierw chciałam do Anglii- bo wiadomo, bliżej. Ale tam mi przeszkadza to, że brytyjskiego akcentu nie załapię w kilka lat no i jeszcze ten okropny hejt na Polaków. No to szukałam dalej. No i sobie Kanadę znalazłam. Bo to zawsze jakieś wyzwanie, bo to tuż przy wymarzonych i nieosiągalnych stanach. Bo akcent. Bo koleżanka. Bo Polak nie jest tam pracownikiem na budowie za najniższą stawkę. No ale nie ma tak łatwo. Albo trzeba było mieć wykształcenie z doświadczeniem, żeby móc tam sobie żyć, albo można jechać na rok czasu a potem do domu. Ale przekopałam informacje i okazało się, że jest program live-in caregiver i po 2 latach opiekowania się tam dziećmi dostaję pobyt stały No to awesome. A przez au-pairowanie zdobędę wymagane roczne doświadczenie w opiece nad dzieciakami Myślałam też o tym, żeby to wymagane doświadczenie w Polsce zdobyć, ale stwierdziłam, że w ten rok chcę sobie popodróżować i nauczyć języka No i tak to ze mną było

paulaw > 29-08-2012, 23:00

Odrzucanie jakiejś rodziny z powodu religii, to nie jest przecież nietolerancja, moim zdaniem to jest dobre dla obu stron, bo czasami różnice kulturowe mogą być zbyt duże do pokonania, co z kolei doprowadzić może do rematchu. Jestem ateistką, ale zostałam wychowana w rodzinie chrześcijańskiej, więc akurat z tym nie mam problemu. Jeżeli rodzina byłaby z jakiejkolwiek religii, ale niepraktykujący - okej, ale sama nie wiem co zrobiłabym, gdyby trafiła mi się rodzina z religii, której nie znam, albo z którą nie miałam styczności.

Moja przygoda z au pair? Ooo tak, zaczęła się lata temu. Nowym Jorkiem jestem zafascynowana odkąd sięgam pamięcią, ale o au pair wiem tak od 1-2 klasy gimnazjum, kiedy o tym powiedziała mi przyjaciółka i dopiero w trzeciej klasie (co trawa do dzisiaj) mam na tym punkcie obsesję i nie mogę się doczekać. Chociaż przyznam, że dopiero teraz zaczęłam zdawać sobie sprawę, jaka jestem szczęśliwa, mieszkając w domu, jak bardzo kocham mamę i jak bardzo będę usychała z tęsknoty. I za moim małym, dwumiesięcznym cukiereczkiem, który właśnie leży obok mnie i patrzy tymi swoimi wielkimi, czarnymi oczami. I jak tu się nie wzruszać? Nie zobaczę jak moja siostrzyczka kończy rok (29 czerwca), dwa lata itd. Eh, ale szczęście ma swoją cenę...

Haha ojej, ale chaotyczna wypowiedź. Sorry, ale właśnie wróciłam z Olsztyna z zakupów i jestem wyczerpana, chociaż w sumie kupiłam sobie tylko buty i uroczą czapeczkę z uszkami dla mojej siostry

madz > 30-08-2012, 0:22

czyli widzę że macie podobne podejście do religii jak ja.

No zobaczymy jak to będzie jak się rodziny zaczną pojawiać i czy jakaś będzie w ogóle chciała ze mną gadać ;P

paulaw > 30-08-2012, 0:23

[quote name="madz"]czyli widzę że macie podobne podejście do religii jak ja.

No zobaczymy jak to będzie jak się rodziny zaczną pojawiać i czy jakaś będzie w ogóle chciała ze mną gadać ;P[/quote]

Nie martwmy się na zapas! Jak będzie trzeba, to sobie nawzajem doradzimy
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia