-
-
Re: Au Pair 2013!
madz > 28-08-2012, 17:14
[quote name="Blueberry91"]Motyla noga... ja się tu nastawiałam na 2500... a tu się okazuję że wyjdzie około 4000 patrząc blonde, na twoje rozliczenie. Ja niestety nie będę mogła na rodziców liczyć w kwestii finansowej (chyba że któreś umrze i dostanę odszkodowanie :twisted: nie no, głupi żarcik, oczywiście tego nie chcę), nie wiem jak z kwestią wsparcia, się zobaczy. W każdym razie mdli mnie na myśl, że muszę w takim razie w sumie zaoszczędzić 6000zł co najmniej, właściwie to 7000, bo muszę jeszcze kupić ten obiektyw 50mm 1,8f i kamerkę Kodaka oraz 2000 na ostatni semestr szkoły. Nie wiem czy mi się to uda, bo długo nie wytrzymam w swojej pracy.[/quote]
Ja o wydatkach przed wyjazdem na takie codzienne sprawy nawet nie myślę, 8 tys na szkołę, do tego wszystkie opłaty i ubezpieczenia na wyjazd dojdą, a moje konto się kurczy i to bardzo...
Blueberry ja czasem rodzicom żartuje że moje ubezpieczenie na życie by się im przydało :P Mam 3 ubezpieczenia (nie wiem po co :P) w razie śmierci rodzice odziedziczą małą fortunę. Ale wtedy mama zawsze mi mówi żebym głupot nie gadała bo po co jej te pieniądze jak by mnie nie było :) (i już mam łzy w oczach :P) -
paulaw > 28-08-2012, 17:18
[quote name="merti"]paula, jak pojedziesz z IE a nie APC w GAWO to nie będzie tej opłaty dla amerykańskiego biura. Tylko wted na szkolenie więcej kasy byś musiała wziąć bo trzeba samemu zapłacić za bus z lotniska do hoteluAle to mniej niż 100 wychodzi [/quote]
O, no proszę! O ile się nie mylę na ten bus jest 50$.
[quote name="blonde"]Wiecie, ja liczyłam takie wszystko wszystko, rzeczy, których się przy takich wydatkach najczęściej nie liczy. A tak naprawdę za wyjazd z Gawo wyniesie Cię to po prostu o tyle taniej co opłata programowa i ubezpieczenie (czyli jakieś 1500-2000). Całą resztę i tak będziesz musiała wydać. Wszyscy mówią 'nie, ja tyle nie wydam, bo tego i tamtego kupować nie będę'. Ale praeda jest taka, że im bliżej wyjazdu tym te wydatki jakoś się zaczynają mnożyć, bo jeszcze to i tamto. Nie liczysz rzeczy w stylu '5zł na ksero, 3zł na teczke na dokumenty, 3zł na foliowe woreczki na kosmetyki do podręcznego', a takich rzeczy zbiera się całe mnóstwo i jakby policzyło się wszystko razem, to na te najdrobniejsze pierdoły wyda się ze 200zł. A do tego grubsze wydatki typu walizka czy prezenty dla HF i tak się nazbiera...[/quote]
Właśnie dlatego dodałam + 1000 zł na wydatki, bo pomimo iż walizkę już mam, to z mini kosmetyków i innych rzeczy uzbiera się pewnie dwukrotna cena tego C: Ale to nic, uwielbiam takie zakupy! Aż przyjemnie wydawać pieniądze. -
merti > 28-08-2012, 23:14
Blonde, mam pytanie - co kupiłaś rodzince ?
btw. dziewczyny, już jest 8 miesięcy na liczniku! <3 -
blonde > 28-08-2012, 23:47
Wiesz co merti postaram się jutro zrobić posta o tym, bo tak szczerze, to nie chce mi się tego wszystkiego wymieniać -
paulaw > 29-08-2012, 0:05
Fakt, też miałam o to zapytać
8 i 7 miesięcy brzmi tak straaasznie długo, 6 w sumie też, ale 5 brzmi już tak krótkoE tam, oby do stycznia, a od stycznia zleci w oka mgnieniu. -
merti > 29-08-2012, 3:49
blonde, super, czekam!
paula - kiedyś było 16 więc no... jednak czas leci -
ambiwacencja > 29-08-2012, 11:37
Dziewczyny kiedy dostaje się formularze referencji i medyczny w CC? W APiA wszystko jest na stronie a w CC nie mogłam znaleźc. Chciałabym zgłosic się do dwóch agencji i w tym samym czasie zebrac referencje od rodzicow do CC i APiA tak żeby dwa razy nie jeździc. -
Blueberry91 > 29-08-2012, 11:57
Ja tam powiem co blonde kupiła na pewno! Słodycze!
Też czekam na post
A może ktoś mi jeszcze powiedzieć, najlepiej jeśli chodzi o APiA, bo tam pisze że w cenie jest już jakieś ubezpieczenie. No i co dokładnie jest w ubezpieczeniu podstawowym i co w rozszerzonym? -
blonde > 29-08-2012, 13:06
@ambiwalencja ja w CC formularze referencji dostałam na spotkaniu informacyjnym. bo te agencje się trochę różnią pod tym względem - w APiA musisz na spotkanie już przynieść referencje, medyczny itp. i w ogóle przed spotkaniem już ukończyć aplikację, a w CC na spotkaniu masz tylko interview żeby sprawdzić Twój angielski i to jest taki pierwszy etap aplikacji - a całą aplikację razem z referencjami wysyłasz dopiero po spotkaniu.
A tak w ogóle, to jak już Ci otworzą konto do aplikacji w CC, to tam na tym koncie będą formularze referencji do wydrukowania też. Także na stronie CC się zarejestruj, to dostaniesz od nich linka do tej aplikacji.
@Blueberry - a no biorę słodycze, prawdajest w cenie podstawowe, ale to oznacza tak naprawdę tylko tyle, że w przypadku jakichś wizyt u lekarza itp. zwrócą Ci część kosztów (pewnie nawet mniej niż 50%), a jak Ci się coś stanie takiego bardzo 'emergency', to że Cię zabiorą do szpitala, za który i tak pewnie będziesz musiała później część (większą) zapłacić. Podstawowe się w ogóle nie opłaca, moim zdaniem warto jest mieć rozszerzone i na tym akurat nie oszczędzać, bo jak się coś nie daj boże stanie w USA, to będziesz musiała płacić tyle kasy za to później, że się z wypłaty całorocznej nie wypłacisz -
ambiwacencja > 29-08-2012, 13:50
[quote name="blonde"]@ambiwalencja ja w CC formularze referencji dostałam na spotkaniu informacyjnym. bo te agencje się trochę różnią pod tym względem - w APiA musisz na spotkanie już przynieść referencje, medyczny itp. i w ogóle przed spotkaniem już ukończyć aplikację, a w CC na spotkaniu masz tylko interview żeby sprawdzić Twój angielski i to jest taki pierwszy etap aplikacji - a całą aplikację razem z referencjami wysyłasz dopiero po spotkaniu.
A tak w ogóle, to jak już Ci otworzą konto do aplikacji w CC, to tam na tym koncie będą formularze referencji do wydrukowania też. Także na stronie CC się zarejestruj, to dostaniesz od nich linka do tej aplikacji.[/quote]
Aha, dziękuję blondedo końca tyg zamierzam nakrecic filmik a potem biorę się za zgłaszanie do agencji