• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

blonde > 28-08-2012, 12:43

Hm, no więc tak, tych wydatków jest po prostu MNÓSTWO i ciężko tak wszystko zliczyć, no bo np. nie liczyłam, że na mały szampon wydałam 3zł, ale pewnie na wszystkie kosmetyki wydałam z 50zł, a to już jest coś. No ale postaram się chociaż tak mniej-więcej to podsumować.

Opłata programowa w agencji: 1390

Ubezpieczenia rozszerzone: 1220

Opłata wizowa: 560

Zdjęcia do wizy: 20 (ale to jak się uprze, to można zrobić w sumie samemu, w domu)

Koszt dojazdu do Wwy na spotkanie wizowe: ok 60-70 w obie strony

DHL wizowy + rozmowa telefoniczna z ambasadą: ok. 60-70 (ale teraz zmieniły się przepisy i chyba już tego nie będziecie płacić)

Zaświadczenie o niekaralności: 50

Prawo jazdy międzynarodowe: około 30 (nie pamiętam dokładnie, 34 czy coś takiego)

Tak więc na takie rzeczy w stylu opłaty, dokumenty itp. wydałam około 3400 (w tym 2600 dla agencji)

Ale poza tym były jeszcze inne koszty, takie jak choćby:

walizka: 250

prezenty dla Host Rodzinki: tu trudno mi to policzyć, ale wyszło mi około 200-230 za wszystkie (razem ze słodyczami, wódką i wszystkim)

kosmetyki 'w małych butelkach' i inne na wyjazd - około 50zł

leki (biorę leki od alergii i zrobiłam sobie zapas na kolejne 3-4 miesiące): 30

zapas soczewek: 300 (ale jest szansa, że wystarczą na cały rok )

DOLARY na początek - 200$ to koszt około 700zł

A wszystkie powyższe to już kolejne 1330zł.

A to i tak nie koniec Bo to trzeba jeszcze było dokupić i tamto... wyrobiłam sobie ISIC na zniżki - kolejne 40zł, potrzebowałam nowych butów, nowych spodni... Tylko z tych wszystkich dodatkowych kosztów ciężko jest rozdzielić co jest na wyjazd, a co wydałabym i tak, będąc w domu. Np. soczewki i tak musiałabym kupić, ale raczej nie wszystkie naraz.

Zrobiłam sobie też szczepienia, które nie tak koniecznie są potrzebne, ale mam plany podróży do Ameryki Południowej i na pewno chciałabym odwiedzić Meksyk, więc mogą sie przydać. Poza tym to taka raczej inwestycja, bo one starczają najmniej na 10 lat a najwięcej na całe życie, a ja planuję podróżować w przyszłości, więc się przydadzą. Ale są okropnie drogie - zaszczepiłam się na żółtą febrę, WZW A i dur brzuszny i wyniosła mnie taka przyjemność ponad 500zł, prawie 600 powiedziałabym.

Generalnie rzecz biorąc moi rodzice są fundatorami mojego wyjazdu, więc na samym początku powiedziałam im, że to wszystko będzie kosztować około 5tys. i za wiele się nie pomyliłam a wręcz przekroczyłam budżet. Może wydawać się dużo, ale podzielcie sobie tą kwotę na 12 miesięcy. To daje trochę ponad 400zł na miesiąc. Moi rodzice wydawaliby na mnie ze trzy, może nawet cztery razy tyle, gdybym poszła na studia (koszt stancji itp.).

paulaw > 28-08-2012, 14:46

No jasne, że to nie jest dużo jak na wyjazd do USA. Ja mam zamiar złożyć papiery również w APIA, ale moim priorytetem pozostanie GAWO.

blonde > 28-08-2012, 14:51

Poza tym taki wyjazd na powiedzmy 2tygodniowe wakacje do USA kosztowałby pewnie tyle samo, jesli nie więcej.

madz > 28-08-2012, 15:33

Na moje samodzielne utrzymanie nie licząc mediów (woda, prąd, gaz) to jest ponad 2,5 tysiaka miesięcznie!!! Także może przedstawię takie rozliczenie rodzicom i też mi zasponsorują :D

agatt > 28-08-2012, 15:36

Mnie osobiscie te kwoty przerazaja, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze jest to wyjazd az na rok, wiec w sumie jak blonde napisala na dwa tygodnie zaplacilabym z pewnoscia wiecej, bo same przeloty ile kosztuja xd Nie wiem jak, ale ogarne ta kase i dam rade, wyjade i spedze fajnie rok hope so.

[quote name="blonde"]

Generalnie rzecz biorąc moi rodzice są fundatorami mojego wyjazdu, więc na samym początku powiedziałam im, że to wszystko będzie kosztować około 5tys. i za wiele się nie pomyliłam a wręcz przekroczyłam budżet. Może wydawać się dużo, ale podzielcie sobie tą kwotę na 12 miesięcy. To daje trochę ponad 400zł na miesiąc. Moi rodzice wydawaliby na mnie ze trzy, może nawet cztery razy tyle, gdybym poszła na studia (koszt stancji itp.).[/quote]

A M E N

madz to jest mysl, z pewnoscia ladniej bedzie wygladac

paulaw > 28-08-2012, 15:49

Fakt, zapłacilibyśmy z pięć razy więcej za wakacje, ale chciałabym tylko powiedzieć, że jedziemy do pracy I to za najniższą z możliwych stawek. Jeżeli jednak znajdę super rodzinę, której będę pewna w 100% w APIA, a nie GAWO to wybór jest oczywisty C:

Blueberry91 > 28-08-2012, 16:25

Motyla noga... ja się tu nastawiałam na 2500... a tu się okazuję że wyjdzie około 4000 patrząc blonde, na twoje rozliczenie. Ja niestety nie będę mogła na rodziców liczyć w kwestii finansowej (chyba że któreś umrze i dostanę odszkodowanie :twisted: nie no, głupi żarcik, oczywiście tego nie chcę), nie wiem jak z kwestią wsparcia, się zobaczy. W każdym razie mdli mnie na myśl, że muszę w takim razie w sumie zaoszczędzić 6000zł co najmniej, właściwie to 7000, bo muszę jeszcze kupić ten obiektyw 50mm 1,8f i kamerkę Kodaka oraz 2000 na ostatni semestr szkoły. Nie wiem czy mi się to uda, bo długo nie wytrzymam w swojej pracy.

Ale fakt faktem, że to i tak niewielka cena za 12 miesięcy w Stanach. Jednak łatwiej jest na początku jak nie czuje się tego ciężaru, że trzeba samemu za wszystko zapłacić, więc mi ten ciężar minie dopiero chyba po miesiącu w Stanach, kiedy poczuję że nawet jak coś pójdzie nie tak, to spędziłam już w Stanach trochę czasu i to i tak taniej niż normalny człowiek z wizą turystyczną i bez osoby "wewnątrz" by za to zapłacił.

paulaw > 28-08-2012, 16:51

To może teraz ja obliczę, ile mniej więcej mi wyjdzie z GAWO.

750 zł - opłata programowa (500 zł, jeżeli załapię się na promocję, być może ktoś z was złoży ze mną papiery i wtedy zapłacimy mniej)

ok. 530 zł - opłata za wizę

ok. 330 zł - opłata dla biura amerykańskiego

30 zł - międzynarodowe prawo jazdy

50 zł - świadczenie o niekaralności

razem: około 1690 zł (1440 przy promocji)

Nie wliczałam już w tego ceny dojazdu do Warszawy itd, a i trzeba też mieć swoje kieszonkowe na początek (myślę, że 300$ wystarczy, ale jeżeli będę miała więcej to rzecz jasna nie będę narzekać) + rzeczy do kupienia to i tak wyjdzie grubo ponad 2500 zł. Ale 2500 zł, a 6000 to duża różnica.

merti > 28-08-2012, 16:57

paula, jak pojedziesz z IE a nie APC w GAWO to nie będzie tej opłaty dla amerykańskiego biura. Tylko wted na szkolenie więcej kasy byś musiała wziąć bo trzeba samemu zapłacić za bus z lotniska do hotelu Ale to mniej niż 100 wychodzi

blonde > 28-08-2012, 17:07

Wiecie, ja liczyłam takie wszystko wszystko, rzeczy, których się przy takich wydatkach najczęściej nie liczy. A tak naprawdę za wyjazd z Gawo wyniesie Cię to po prostu o tyle taniej co opłata programowa i ubezpieczenie (czyli jakieś 1500-2000). Całą resztę i tak będziesz musiała wydać. Wszyscy mówią 'nie, ja tyle nie wydam, bo tego i tamtego kupować nie będę'. Ale praeda jest taka, że im bliżej wyjazdu tym te wydatki jakoś się zaczynają mnożyć, bo jeszcze to i tamto. Nie liczysz rzeczy w stylu '5zł na ksero, 3zł na teczke na dokumenty, 3zł na foliowe woreczki na kosmetyki do podręcznego', a takich rzeczy zbiera się całe mnóstwo i jakby policzyło się wszystko razem, to na te najdrobniejsze pierdoły wyda się ze 200zł. A do tego grubsze wydatki typu walizka czy prezenty dla HF i tak się nazbiera...
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia