• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Maturalne au-pair - 2011

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Maturalne au-pair - 2011

• Maturalne au-pair - 2011
  • Re: Maturalne au-pair - 2011

martak > 29-11-2010, 0:41

roxyolsen, duuża część tematów została już poruszona na froum, wystarczy poprzeglądać A jak chcesz, to możesz mi też napisac na prv, żeby już tu nie powielać tematu, a ja o ile mogę postaram się podzielić zgromadzoną dotąd wiedzą

sikorkaxx > 29-11-2010, 1:01

[quote name="roxyolsen"]martak dzięękuję za odpowiedz! tzn. ja chcialam wlasnie tak zrobic ! tylko teraz mam pare pytan:

- kiedy muszę oswiadczyc, ze chce wyjechac na to au-pair?

- kiedy tam sięwyjezdza (miesiac, od ktorego jest liczony rok)?

- jak z tymi preferencjami? moze mi np. poswiadczyc ciocia, ze zajmowalam sie jej synkiem czy cos takiego ??

i ile muszę tego miec ??

- ja sobie sama wybieram rodzinę?

- ja sobie sama wybieram stan ??

- na pewno oni beda mi oplacali college ?

;**[/quote]

1. ja bym proponowala 3-4 miechy przed planowanym terminem wylotu...

2. wylatuje sie zawsze w poniedziałki

3. referencje musza byc od osob NIESPOKREWNIONYCH, ale dodatkowo do tych referencji mozesz dolaczyc ref. od osob bliskich ( ale to dodatek...), minimum 2 referencje plus personal reference, ( moga byc rowniez od razu 3 referencje bez personal, sa rozne kombinacje ) a musisz miec minimum 200 godzin.

4. jesli bedziesz miala rodzinke w swoim au pair roomie, pewnie beda sie chciec z tb skontaktowac, jak ci sie spodobaja mozesz ich wybrac ( o ile oni ci powiedza ze chca abys zostala ich au pair ! )

5. NIE

6. TAK, 500 dolców maja ci dac

roxyolsen > 29-11-2010, 9:48

sikorkaxx dziękujęę! czyli np. nie muszę wylatywać tam w wakacje? mogę we wrześniu ??.

czyli z tymi preferencjami moge sobie zalatwic tak ? oni tego nie beda pozniej sprawdzali? chodzi mi o to czy np moge komus zaplacic , zeby poswiadczyl, ze sie zaajmowalam !?

sikorkaxx > 29-11-2010, 9:52

[quote name="roxyolsen"]sikorkaxx dziękujęę! czyli np. nie muszę wylatywać tam w wakacje? mogę we wrześniu ??.

czyli z tymi preferencjami moge sobie zalatwic tak ? oni tego nie beda pozniej sprawdzali? chodzi mi o to czy np moge komus zaplacic , zeby poswiadczyl, ze sie zaajmowalam !?[/quote]

to, czy beda sprawdzac to juz zalezy do wyboru agencji ( mi w CC sprawdzali telefonicznie, w proworku nie )

pewnie ze nie musisz wylatywac w wakacje

lol co ty nie musisz nikomu placic wystarczy aby znajomy/sasiad/nauczyciel z dzieciakiem ci ta referencje poswiadczyl. Mi poswiadczyla sasiadka i kolezanka

miala mi tez poswiadyc nauczycielka z gimnajzum ktorego syna uczylam niemieckiego( zeby miec wiecej referencji ) ale znalazlam rodzine a nbatomiast nauczycielka z liceum powiedziala ze sie do tego nei nadaje haha i mi niczego nei wystawi

zlosnica > 29-11-2010, 9:58

[quote name="roxyolsen"]

- kiedy muszę oswiadczyc, ze chce wyjechac na to au-pair?

- kiedy tam sięwyjezdza (miesiac, od ktorego jest liczony rok)?

- jak z tymi preferencjami? moze mi np. poswiadczyc ciocia, ze zajmowalam sie jej synkiem czy cos takiego ??

i ile muszę tego miec ??

- ja sobie sama wybieram rodzinę?

- ja sobie sama wybieram stan ??

- na pewno oni beda mi oplacali college ?

[/quote]

1. tak jak Sikorka napisala- na około 3-4 miesiace przed wyjazdem, ale do agencji lepiej zglosic sie wczesniej, bo zbieranie potrzebnyych dokumentów, wypelnianie aplikacji itd. zajmuje sporo czasu (niektorym nawet pol roku!)

2. nie ma okreslonego miesiaca wyjazdu, ale najwieksze "branie" au pairki maja w miesiace wakacyjne. mimo to, sa dziewczyny ktore wyjezdzaja grudzien/styczen, wiec nie ma reguly.

3. referencje powinny byc od osob niespokrewnionych, ale jesli macie inne nazwisko, to nikt nie bedzie sie doszukiwal czy to Twoja rodzina czy nie. im wiecej godzin, tym lepiej.

4. rodziny wybieraja Ciebie, a pozniej Ty decydujesz czy chcesz jechac czy nie.

5. mozesz uwzglednic swoje preferencje w tej kwestii, ale i tak beda szukac Ci rodzinki wszedzie, bo to zbytnio ograniczyloby Twoja aplikacje i znacznie utrudniloby wyslanie Cie gdziekolwiek

6. dostajesz 500$ na college od rodziny i musisz zrealizowac chyba 4 kredyty, jesli znajdziesz drozszy kurs to (o ile rodzina nie zdecyduje inaczej) doplacasz roznice sama, a jesli caly kurs wyniesie Cie mniej niz 500$, to rodzina nie ma obowiazku oddać Ci nadwyzki.

roxyolsen > 29-11-2010, 12:09

czyli co mogę poprosic sąsiadki, zeby mi cos takiego napisalt tak ? (oczywiscie te ktore maja male dzieci?)

sikorkaxx > 29-11-2010, 15:47

pewnie

bleed_well > 29-11-2010, 16:31

O ludzie.. parę godzin mnie nie było a tu już tyle postów

[quote name="Insula"]
    [quote name="bleed_well"]A mi babka powiedziała, żeby składać miesiąc przed wyjazdem :/[/quote]

a w jakim biurze?[/quote]

w Koncepcji

Co do spotkania to super pomysł, tylko mi najbardziej Wrocław pasuje

szuszuvp > 29-11-2010, 18:27

Joan ja zdałam za 3 razem i jestem szczęśliwym kierowcą :D Także nie załamuj się!

No ja na spotkanie raczej też odpadam bo mi wszędzie daleko...;/ jedynie Poznań wchodzi w grę.

A co do tego żeby papiery składać miesiąc przed wyjazdem to trochę dziwne...wątpię żeby komuś udało się wszystko tak szybko załatwić. Zwłaszcza znaleźć rodzinkę...

sikorkaxx > 29-11-2010, 19:26

prawem jazdy nie warto sie przejmowac, ja zdałam za 9 razem ( jesli mam byc szczera )

mialam ch****go instruktora, i dlatego
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia