-
-
Re: Au pair w Szwajcarii
angel303 > 22-01-2012, 23:48
czy wystarczy mieć scan umowy podpisanej przeze mnie i rodzinę? czy może być to tylko umowa na 3/6 miesięcy?
kto stara się o pozwolenie na pobyt i gdzie? czy te dokumenty musze pokazać na lotnsku przy wjeżdzie? potzrebuję czegoś jeszcze na lotnisku?
pozdrawiam -
dina39 > 24-01-2012, 3:12
Hej!
Też bym chciała wyjechać do Szwajcarii na Au Pair, ciekawe czy mi się uda. -
kingulath > 24-01-2012, 11:16
umowę musisz mieć podpisaną przez rodzinę i przez Ciebie. może to być zeskanowane, ale musisz to wydrukować i mieć jako papier...
nie wiem jak to jest z tymi umowami na 3, 6 miesięcy, ale na pewno są takie!
pozwolenie na pobyt załatwia Ci rodziną i tez musisz mieć to wydrukowane.
na lotnisku musisz mieć tylko paszport, przecież nikt nie wie, po co tam jedziesz.
pap.
a zostać au pair jest bardzo łatwo więc wierzcie w siebie
pap -
kingulath > 09-02-2012, 21:48
hej!
koncert 24 lutego w Basel za 25 franków!
wrażenie niezapomniane, bezcenne!
http://www.youtube.com/watch?v=xiCCHLAN ... lf=mh_lolz
kto jest za? -
prun > 13-02-2012, 21:41
cześć dziewczyny
zamierzam do was dołączyć latem, jestem w trakcie poszukiwania rodziny - póki co na własną rękę i mam do was pytanko, czy same sporządzałyście umowę czy robiła to rodzina? jak wygląda organizacja takiego samodzielnego wyjazdu? będzie to mój pierwszy raz i nie chciałabym mieć z tego powodu nieprzyjemności dlatego proszę o pomoc) -
Askim > 14-02-2012, 10:05
Rodzina hotów wszystko załatwia za CiebieJak taki wyjazd wygląda? radzę poczytać troszkę owe forum, a wszystkiego sie dowiesz. Pozdrawiam -
kingulath > 14-02-2012, 11:45
rodzina musi Ci podać umowę do podpisania, a samodzielna organizacja takiego wyjazdu polega na tym, że szukasz najlepszej oferty z możliwych, piszesz do dużej liczby rodzin, pytasz się o wszystko, co ważne i uzgadniasz z nimi datę przybycia.
rada 1: spytaj się o kieszonkowe, które dostaniesz na rękę - najmniejsza stawka to 600, ale szukaj rodziny, która da Ci więcej franków, w moim kantonie najmniejsza stawka to 700
rada 2: spytaj się o liczbę godzin tygodniowo i zakres obowiązków
rada 3: pytaj się o wszystko, czego nie wiesz
rada ostatnia: w razie wątpliwości masz pomoc z mojej strony, gg 9664332
powodzenia -
prun > 14-02-2012, 13:59
dziękuję za odpowiedź
myślę, że jednak wszystko wiemsiedzę i wałkuję to forum miesiącami, aż mi się wszystko miesza.. znalazłam na Ap-W stronę z regulacjami dot. au pair, całkiem fajnie to wszystko opisane, pytanie jak to wygląda w rzeczywistości
pozdrawiam! -
kingulath > 14-02-2012, 17:07
nie wiem dokładnie, o jaką zakładkę Ci chodzi, ale niektóre, z umowami dla au pair są dawno przeterminowane... -
dina39 > 18-02-2012, 21:16
Drogie dziewczyny!
Ja z zapytaniem... Czy hości z kantonu Argowia (Aargau) są zobowiązani do pokrycia kosztów podróży Au Pair? Bo na Aupair World pisze że Au Pair musi sama zapłacić za przejazd, choć w niektórych kantonach rodzina goszcząca płaci.