-
-
Re: Ile pieniędzy wydajecie miesięcznie?
Louhans > 08-06-2007, 23:35
aha, a to moze oznaczac, z eoblezenie tych kursow nie bedzie juz takie jak dotychczas i bedzie sie latwiej na nie dostac. Ja w kazdym badz razie ide do legalnej roboty na 16 godizn tygodniowo8 mam juz teraz, drugie musze gdzie znalezc -
WAMPIREK > 09-06-2007, 0:39
300 funtów miesięcznie ... ojj chyba większo?ć au-pair ma o wiele niższe "zarobki" :?
No cóz...no to trzeba będzie na kurs zbierać ... -
Gość > 09-06-2007, 10:03
laski, a i bez kursu mozna sie nauczyc - w koncu bedziecie przebywac w anglojezycznym towarzystwie, prawda?
Moje kieszonkowe na co szlo? Na moje dlugi w Polsce - o. To jak w Finlandii bylam. Poza tym na benzyne, kino, mecze pilki noznej i czasami jakies piwko. A i na ciuchy - obkupilam sie wtedy tak, ze w ubieglym roku nie potrzebowalam ani jednego summer ciucha
W Szwecji juz bylo inaczej, bo:
1. hostow mialam nieciekawych,
2. mialam wiecej znajomych,
3. mieszkalam w miescie:
wszystkie te punkty skladaly sie na codzienne wyjscia - a wiec i codzienne wydawanie kasy
+ bilet miesieczny -
WAMPIREK > 09-06-2007, 23:49
Pewnie,ze bez kursu można udoskonalić język ... ale jako? kusi mnie kursik...no zobaczymy,obadamy
Moi hosci mieli sie dowiedziec odnosnie kursow,ale oni cos ostatni jacys ociazali sie stali wrr :mad: -
Yoanna > 10-06-2007, 16:10
ja przed wyjazdem tez bylam napalona na kurs.. pierwszy tydzien spedzilam z byla operka, pokazala mi swoja szkole jezykowa, dwie stacje metra od domu takze na bilet trzeba wydac plus cena byla troche kosmiczna wiec doszlam do wniosku ze tyle kasy w kurs nie wladuje... i dobrze zrobilam bo dlugo tam nie pooperkowalam :wink: -
Grizzly > 10-06-2007, 20:31
oo Dżoan, ja też będę pierwszy tydzień z był?, a raczej obecn? operk?, i też mi wszystko pokażeAle ja mam o tyle lepiej, że mi rodzina płaci za dojazdy i połowe ceny kursu, więc że tak powiem..
fajnie ;]
A że ze mnie taka poliglotka, chce się jeszcze uczyć drugiego języka (mam do wyboru niemiecki, francuski i hiszpański) ale to zależy czy za to też będę musiała płacic, bo drugiego certyfikatu mi nie trzeba -
Gość > 11-06-2007, 11:47
poliglotka... :wink:
klasa z rozszerzonym angielskim w liceum, jako drugi jezyk wloski, mialam z niego zdawac mature ale... miesiac przed zmienilam na niemiecki
a studiuje po szwedzku od 2 tygodni
:twisted: -
Grizzly > 11-06-2007, 18:20
łałChyba mi jako? umkn?ł w?tek o Twoich studiach:>
Od kiedy sie uczysz szwedzkiego? No i masz jakis certyfikat, czy w Szwecji nie wymagaj? tego aby się dostać na studia? -
Gość > 12-06-2007, 9:06
Szwedzkiego ucze sie od 2 lat, certyfikatow to ja nie mam z niczego bo za drogie, znalazlam inna droge na wyzsze studia - przez liceum dla doroslych, do ktorego wystarczy miec jezyk na poziomie gimnazjalnym (tu nie ma liceum, tu sa gimnazjum, klasa 9-12), a na taki udalo mi sie napisac test w marcu. Wiec teraz chodze do szkoly sredniej, robie ostatni poziom szwedzkiego, po ktorego zaliczeniu mozna spokojnie ladowac sie na uniwerki i te sprawy (chociaz uniwerek to do d... bo i tak pracy po tym nie ma, trzeba ladowac energie w zawod a nie mgr przed nazwiskiem a w doswiadczeniu pustka) i historie - ktora wybralam sobie tak dla jaj
W sierpniu egzaminyTzn pierwszy teoretyczny ze szwedzkiego mam juz za 2 tygodnie (niecale!) -
idril > 03-07-2007, 18:55
a ja tak troszeczke odbiegajac od tematu to Emi powiedz mi jakie sa cany tak mniej-wiecej w Szwecjii?
chodzi mi o ubrania, buty, kosmetyki czy jakis no nie wiem sok?
tzn. chodzi mi o rzeczy na ktore operki glowni wydaja swoje kieszonkowe...
nie chce nic zapeszyc ale moze, moze, moze, moze bede w Szwecji! [po czesci to wina wlasnie Ciebie Emi bo zafasynowalas mnie mozliwosci wyjazdy do tego kraju]