• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

Blueberry91 > 25-08-2012, 15:16

Właśnie coś słyszałam o tym podatku i wciąż nie wiem o co chodzi. Przecież dostajemy kieszonkowe a nie wypłatę, a podatek w cenach za różne przedmioty i tak płacimy. Ja $200 jeszcze zapłacę, ale $600 raczej nie, zależy właściwie ile zaoszczędzę. Chciałabym później wrócić do Stanów, a wolę nie mieć z tym problemów. Chociaż bardzo chętnie też będę konsulom mówić, dlaczego uważam że ten podatek jest niesłuszny dla Au Pair

madz > 25-08-2012, 15:30

haha całkiem zapomniałam o podatku w USA, to bym się zaskoczyła :P

Ja na pewno zapłacę.

A powiedzcie mi bo się tym dokładniej nie interesowałam jeszcze, o co chodzi z tymi 200$ i 600$?

I właśnie zastanawia mnie to nasze jednak kieszonkowe, chyba to sie po coś tak nazywa ;)

paulaw > 25-08-2012, 15:32

Niestety, prawo to prawo. Być może nie jest to słuszne, ale jakichś zasad trzeba przestrzegać, skoro takie jest prawo to musimy się do tego zastosować. Nikt rzecz jasna nikogo nie zmusza, ale ja nie chcę swojego marzenia niszczyć przez 600$.

paulaw > 25-08-2012, 18:24

Ale mnie dzisiaj mama wypytywała o au pair i życie w USA i mentalność amerykanów (: Wszystko, każdy aspekt tego wyjazdu, wszelkie za i przeciw i ani razu nie mówiła "nie możesz jechać" tylko "będziesz tęskniła, dzieci będą niegrzeczne, porwą cię" itd. Ale do tego już się przyzwyczaiłam, bo nawet jak jechałam nad morze to twierdziła, że przywiozą mnie w czarnym worku. Taa...

merti > 25-08-2012, 18:47

A ja wczoraj na imprezie opowiedziałam koleżance o programie, bo się o studiach zagadałyśmy Ja powiedziałam, że nie idę I co mnie zszokowało, całkiem wiedziała czym jest au-pair ( z tego co pamietam PP). I chyba jako jedyna osoba z jaką o tym gadałam nie mówiła, że to głupota, że i tak nie pojadę, że stracę rok albo, że mnie zabiją i zjedzą Całkiem miła odmiana

agatt > 25-08-2012, 20:14

merti milo znac takie osoby, przynajmniej jest ktos kto Cie podniesnie na duchu a te wszystkie gadki typu "i tak nie pojedziesz" wynikaja tylko z zazdrosci, bo nie kazdy jest na tyle odwazny, by posunac sie do takiego kroku.

merti > 25-08-2012, 20:41

Już nawet nie chodzi o zazdrość. Tylko o to, że dla większości coś takiego jest nierealne. Niektórzy są na tyle odważni, żeby przeprowadzić się do innego miasta, województwa lub jakiegoś kraju w unii. A my po prostu dalej sobie stawiamy granice zmieniając dodatkowo kontynent i półkulę z wschodniej na zachodnią P

DZIEWCZYNY, ZA 3 DNI NA MOIM LICZNIKU BĄDZIE 8 MIESIĄCY (i sporo dni, ale nieważne )

blonde > 25-08-2012, 21:06

A u mnie za 3 dni będzie 8 dni Albo nawet 7... o.O

Dokładnie merti, to samo chciałam napisać Nie tyle chodzi o zazdrość, bo w sumie nie ma czego zazdrościć - każdy może pojechać Po prostu niektórzy mają tak, że nawet jak wpadną na jakiś taki pomysł, to wydaje im się on na tyle nierealny, że nawet nie próbują dążyć do jego realizacji. I wszystkich naokoło mierzą swoją miarą. Myślą, że jeśli im się nie uda, nie mają na tyle motywacji i konsewencji w działaniu, to druga osoba też tak ma. A tu niespodzianka, nam się uda

agatt > 25-08-2012, 21:31

macie racje, w sumie ja to zle ujelam ;x no ale miedzy innymi o to mi chodzilo

paulaw > 25-08-2012, 21:55

Niestety, ale w Polsce już to się "wrodziło", że cały świat to Polska. Niewielu jest takich co podróżują, a jak gdzieś byli (rzecz jasna gdzie indziej niż Anglia, Chorwacja, Grecja) to większość podziwia, ale też z drugiej strony pewnie mówią "Zachciało im się jeździć". Ciekawa jestem co o mojej babci będą gadały sąsiadki jak się dowiedzą (ma dobre źródło haha).
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia