-
-
Re: Au Pair 2013!
cien_wiatru > 24-08-2012, 14:55
Życzę wam wszystkim jak najlepiej dziewczyny, ale zobaczycie jak zmieni się wasze zdanie, dotyczące lokalizacji, kiedy otworzą wam rommy. Wszystkie jesteście bardzo młode tak jak zresztą i ja, będziecie mieć prawko niedłużej niż rok, a niemek i szwedek z godzinami po 3000 jest pełno! Naprawdę konkurencja jest mega i zazwyczaj prosi się o jakikolwiek match, bo niestety większość rodzin z USA chcę +21 najlepiej i duże doświadczenie w jazdach i z dziećmi (nie wspominając o tym, że najlepiej jakby była 5gwiazdkowym szefem kuchni i sprzątaczką umiejącą gotować i prasować przy tym jeszcze mieć na oku dziecko w tym samym czasie ;/), bo dla nich po prostu jesteśmy niepełnoletnie i często w ich oczach nieodpowiedzialne niestety... -
paulaw > 24-08-2012, 14:57
Blonde - blisko Olsztyna mieszkam i fakt, autobusem szybciej, ale czasami wolę się przejść (: -
mamecia > 24-08-2012, 15:23
[quote name="cien_wiatru"]Życzę wam wszystkim jak najlepiej dziewczyny, ale zobaczycie jak zmieni się wasze zdanie, dotyczące lokalizacji, kiedy otworzą wam rommy. Wszystkie jesteście bardzo młode tak jak zresztą i ja, będziecie mieć prawko niedłużej niż rok, a niemek i szwedek z godzinami po 3000 jest pełno! Naprawdę konkurencja jest mega i zazwyczaj prosi się o jakikolwiek match, bo niestety większość rodzin z USA chcę +21 najlepiej i duże doświadczenie w jazdach i z dziećmi (nie wspominając o tym, że najlepiej jakby była 5gwiazdkowym szefem kuchni i sprzątaczką umiejącą gotować i prasować przy tym jeszcze mieć na oku dziecko w tym samym czasie ;/), bo dla nich po prostu jesteśmy niepełnoletnie i często w ich oczach nieodpowiedzialne niestety...[/quote]
Amen. W dużych miastach zazwyczaj szukają starszych au pair z dłuższym stażem jeśli chodzi o jazdę samochodem, bo jeśli potrzebują kogoś do wożenia dzieci do i ze szkoły itd, to jazda w takim dużym mieście jest o wiele trudniejsza niż na przedmieściachA co do Niemek to razem z Hiszpankami biją rekordy w wyjazdach au pair! Na szkoleniu gdzie było nas 170 osób, aż 80 osób było z niemiec! -
paulaw > 24-08-2012, 15:34
[quote name="mamecia"]Na szkoleniu gdzie było nas 170 osób, aż 80 osób było z niemiec![/quote]
O rany. A z Polski ile osób? -
madz > 24-08-2012, 15:34
No własnie zauważyłam że wszystkie dziewczyny piszą zawsze o dużej liczbie dziewczyn z Niemiec. Jak myślicie od czego to zależy? Ja słyszałam że to jest związane jakoś z systemem chyba edukacji w Niemczech, że tyle dziewczyn chce wyjechać żeby czegoś uniknąć. Właśnie za bardzo nie pamiętam o co dokładnie chodzi. -
blonde > 24-08-2012, 15:44
@cien_wiatru znowu mam ochotę powiedzieć 'Amen' pod Twoim wpisem
To święta prawda co dziewczyny mówią. Konkurencja jest OGROMNA. Niemek jest pełno i pełno jest hiszpańskojęzycznych dziewczyn - a bardzo często rodziny takich szukają. Przede wszystkim te z CA, FL i ogólnie z południa, ale wszystkie inne niestety też często chcą właśnie dziewczyn mówiących po hiszpańsku, bo w USA mnóstwo ludzi mówi w tym języku i po prostu chcą, żeby ich dzieci się tego uczyły. Podobnie bywa też z niemieckim i hiszpańskim. Polski niestety nie jest atrakcyjnym językiem do nauki dla amerykańskich dzieci, więc w tej kategorii zostajemy daleko w tyle.
Do tego dochodzi kwestia wieku (to prawda, że najczęściej chcą kogoś 21+) i tego nieszczęsnego prawa jazdy. Ja miałam kilka fajnie wyglądających rodzin na roomie, ale wiele z nich od razu w aplikacji zaznaczało, że chcą kogoś kto ma prawko dłużej niz dwa lata - nie zdziwiłam się więc, kiedy schodzili bez słowa z roomu...
Sama też w akcie desperacji próbowałam znaleźć rodzinę przez au pair world i tam chyba najbrutalniej rzeczywistość dała mi o sobie znać. Wszyscy szukali kogoś starszego, najlepiej po studiach, doświadczenia milion, 2 albo 3 lata posiadanie prawka (a już rok to zupełne minimum, dlatego Was tak cały czas do tego prawka goniłam). I większość szukała niemiecko/francusko/hiszpańsko/włoskojęzycznych dziewczyn. Nikt nie chciał 19letniej Polki, która prawko ma tylko 1,5 roku. I tylko 1500h doświadczenia. I tylko gotuje, piecze, stepuje, rymuje i szydełkuje. Rozumiecie o co chodzi.
Tak więc życzę Wam jak najlepiej. Naprawdę. Tak z całego serca. Żebyście wszystkie znalazły rodziny w NYC, LA czy gdzie tam chcecie. I chyba wszystkie Wam tego życzymy. Po prostu uświadamiamy Was jak jest, żebyście nie przeżyły brutalnego zderzenia z rzeczywistością. Tzn i tak przeżyjecieAle żeby było chociaż mniej brutalne...
@madz - system edukacji to jedno (nie rozumiem ich systemu, serio... jest jakiś pokręcony) bo tam nie jest tak jak u nas że każdy ma magistra i 4 fakultety, nie każdy idzie na studia. ale w ogóle na zachodzie idea 'gap year' jest bardzo popularna, dużo bardziej niż u nas. U nas patrzą na ciebie jak na wariata, jak im mówisz, że na studia idziesz, owszem, ale dopiero za rok, a teraz wybierasz sie na rok do Stanów. Tam to jest normalne. A Niemcy to bogaty kraj, mogą sobie na coś takiego pozwolić. No nei wiem, po prostu stało się to u nich bardzo popularne. -
blonde > 24-08-2012, 15:46
@paulaw - no tak, pisałaś kiedyś... ale jakoś tego nie ogarnęłamw sumie szkoda, bo mogłyśmy się wcześniej ogarnąć i jakoś spotkać, ja w Oln jestem bardzo często. Mieszkam co prawda nie w samym mieście, ale blisko no i mieszkałam tam przez 3 lata chodzenia do liceum. a co do spacerów po Olsztynie - ja też przeważnie spaceruję. Olsztyn jest na tyle nieduży, że w wiele miejsc można dojść pieszo. A ja do tego bardzo lubię to miasto - lubię się więc poszwędać -
paulaw > 24-08-2012, 15:56
Haha, nie martw się, spotkamy się w USA C: Stresuję się samym czytaniem tych postów... boję się, że w ogóle nie znajdę rodzinki i zmarnuję tylko rok. -
mamecia > 24-08-2012, 16:10
Blonde masz rację, mam dużo znajomych w Niemczech bo mam tam też rodzinę, i u nich jest to bardzo popularny program, w szkołach, przynajmniej w tych do których chodzą moi znajomi organizowane są spotkania raz w miesiącu poświęcone Au Pair w USA, oni wręcz tam "pchają" młodzież do Ameryki, a że tak jak powiedziała Blonde, koszty są dla nich groszowe. TGym bardziej, że będąc kiedyś na wymianie w Niemczech brałam udział w ich szkolnych zajęciach i kiedy poszłam na lekcje angielskiego to zazdrościłam im, bo oni uczą się tam amerykańskiego, nie brytyjskiego jak myWięc dlatego USA jest dla nich tak popularne Co do szkolenia - to wszędzie słychać było niemiecki albo hiszpański i mówią, że pokoje są mieszane i nie mogą być osoby z tego samego kraju razem w pokoju, ale czasem jest to niemożliwe do osiągnięcia -
agatt > 24-08-2012, 16:15
omg laski nie bylo mnie ladnych pare dni i prosze jaka lektura mi sie trafilatak sobie czytam te Wasze marzenia itd i mysle "kurcze jestesmy takie same". To Wasze "Amen" pod postami, no bajka ;d
codziennie staram sie zabrac do tego, zeby jakos zaczac mowic rodzicom, ale kompletnie nie wiem jak to zrobic ;x no ale jakos ogarne temat i cos bede mowic, krok po kroku...wiadomo, ze od razu sie nie przekonaja xd
omgg nie moge uwierzyc, ze zaraz szkola :O
wlasnie tej jednej rzeczy Niemkom zazdroszcze >.<