-
-
Re: Ile pieniędzy wydajecie miesięcznie?
Asienka > 08-06-2007, 11:28
No najtansze laptopy to od okolo 399, czasem jak Asia mowi w tesco czy podobnym sklepie rzuca jakis model nawet taniej, co do aparatow to od okolo 60 mozna kupic, ale to badziew bedzie, ale niezly mozna kupic za 89 na przyklad juz. -
WAMPIREK > 08-06-2007, 11:44
hehe to taki badziew jak piszesz cyfrowke bede mogla sobie kupic za jedna tygodniowke 8) ale po co mi jakies badziewie...lepiej uzbierac na jakas lepsza
W ogole zmartwila mnie rzecz,ze kursy ang w Anglii sa płatne ? :? -
Asienka > 08-06-2007, 13:58
Monia zalezy gdzie, czasem platne, czasem darmowe, na pewno znajdziesz gdzies blisko jakis college czy cos gdzie darmowe kursy beda, Watford to nie wiocha
a jakby co to by Ci hosci placili za to? -
madzieeek > 08-06-2007, 15:41
ano wlasnie...mi to szkola pochlonela najwiecej kas..
Blisko 400euro za semestr.. :?
do tego dojazdy do Paryza, prawie w kazdy weekend, karty telefoniczne, no i bilety samolotowo/pociagowo/autokarowe - trzy podroze do PL, jedna do UK.
Plus jakies ciuchy (grzechem by bylo nie kupic ciuchow w Paryzu!! :p), imprezowanie, fajki, prezenty dla rodziny francuskiej i polskiej, kartki i listy do przyjaciol (a tak! ja jestem z tych co wysylaja!) no i generalnie...jestem na wiecznym minusie :d:d:d:d -
niuniusiek > 08-06-2007, 16:09
3razy bylam w pl, wybieram sie 4 raz - bilet srednio ok 2tys zl :/
ciuchy, imprezy.
glownie to bilety na samolot zabraly najwiecej ale nie zaluje -
Yoanna > 08-06-2007, 19:41
wampirek sa kursy bezplatne ale na nie trzeba duzo, duzo wczesniej sie zapisywac bo jest cala masa chetnych! takze jak przyjedziesz to od razu lec sie dowiedziec -
WAMPIREK > 08-06-2007, 21:43
Juz sie rozpedzam :lol: -
Grizzly > 08-06-2007, 22:27
Generalnie kursy w UK s? darmowe dla obywateli UE, płatne s? tylko takie które przygotowuj? do egzaminów Cambridge (np. ten mój kosztuje 140Ł za semestr, ale ho?ci płac? mi połowe) -
WAMPIREK > 08-06-2007, 22:45
Pamietam .Moi hosci mieli sie dowiedziec o kursach,ale cos ostatnio wszystko w wolnym tempie zalatwiaja,co mnie zaczyna wkurzac :mad: -
Louhans > 08-06-2007, 23:33
Dziewczyny,
Od wrzesnia w Anglii bezplatne kursy dla au-pairek bede juz fikcja. Bedzie mozna byc zwolnionym z oplaty pod warunkiem ze: czynnie posuzkujesz pracy i jestes zarejestrowana z biurze pracy, pracujesz peloetatow i masz dochod nizszy niz 14 tys rocznie albo jestes na tzw. tax credit, czyli pracujesz min. 16 godizn tygodniowo i placisz na ubezpieczalnie.
Au-pair pod zadne z powyzszych nie podpada co oznacza, ze bedzie placic za kurs mimo ze kieszonkowe to zazwyczaj ok 300 funtow miesiecznie.
Tak wiec mile panie, z darmowymi kursami w Anglii trzeba sie od wrzesnia pozegnac. Teraz mozecie sobie wybrac czy wolicie placic za kurs przygotowujacy do FCE czy za kurs ESOL. Ceny wyjda jakos podobnie raczej, ESOL okolo 300 funtow rocznie przy dwoch 4 zegarowych godiznach tygodniowo, cyzli dwoch zajeciach.