-
-
Re: Au Pair 2013!
paulaw > 20-08-2012, 23:26
[quote name="madz"]co prawda już nie jako AuPair ale na coś co mnie milion razy bardziej jara[/quote]
Czyyyyli? -
Blueberry91 > 20-08-2012, 23:53
To z rodzicami wam się udało, przypuszczam że jak ja wspomnę o tym, że mam 18 lat już dawno ukończone to usłyszę że "skoro tak to czemu się jeszcze nie wyniosłaś skoro taka dorosła jesteś". No, ale postaram się jakichś argumentów użyć. Najsilniejszym będzie chyba to, że moja mama już zauważyła, że robię po swojemu i mam swoje cele, i co śmieszne wszystko co sobie postanowię realizuję i dobrze mi idzie, więc czemu nie miałoby tak być z Au Pair a potem wymienię jakie korzyści z tego będę miała i odwrócę uwagę od grubasów i przestępstw, bo kurczę, telewizja już zdążyła ich ogłupić totalnie.
madz podnosi napięcieCo cię tak jara? Ja właściwie też myślałam o US w innym sensie niż Au Pair, ale ten inny sposób mi łatwo nie przyjdzie. No, chyba że wygram w lotka.
U mnie z referencjami ciężko, bo mimo że 200h mam, właściwie to jakoś ponad 300, to mam bardziej jako pomocnik, bo ich babcia była cały czas w domu. Ich, czyli trojaczków. W sensie do moich zadań oczywiście należało zajęcie się dziećmi, pomoc w nakarmieniu ich, wyprowadzenie na spacery (tyle że z babcią, bo ja trzech rąk nie mam) i położenie spać, ale z childcare reference jest tam opcja że pomagałam, a właściwie nie miałam pełnej odpowiedzialności. Ale akurat wiem że odpowiedzialna jestem, mogłabym i nawet lepiej bym się czuła będąc sama z dziećmi w domu, gdzie nikt mi nad głową nie stoi. W każdym razie mam dziwne uczucie, że to może nie być dobra referencjaChociaż w ciągu tego roku pewnie nie raz zostanę z moim "siostrzeńcem" (synkiem przyjaciółki) żeby go popilnować przez kilka godzin i zaznajomić się z uczuciem pełnej odpowiedzialności, więc wtedy będę też miała kilka godzin jako nie pomocnik a normalna opiekunka
Znalazłam fajny kanał na yt, kobieta w wielu filmikach zwraca się do rodzin co chcą mieć Au Pair i mówi im co Au Pair oczekuje, jak powinno się ją przywitać, co dziewczyna czuje... I wiem że to raczej nie dla nas poradnik ale fajnie pokazuje podejście tej kobiety do Au Pair'ek, bo ona sama miała ich już wiele i ma się takie wrażenie że wiele amerykańskich mam ma podobny sposób bycia, a fajnie się zaznajomić z taką energią i nastawieniem. Tu link jakby ktoś był zainteresowany: http://www.youtube.com/user/culturalcare/videos -
madz > 21-08-2012, 9:28
Bluberry to kanał oficjalny agencji CC, też jakiś czas temu go przeglądałam :)
A co do tego co mnie jara, myślałam że wcześniej mówiłam, ale to może na blogu :P Jara mnie wszystko co związane z psychologią rozwojową, więc mam zamiar wyjechać na praktyki po studiach. Miejsce gdzie chcę je odbyć to taka olbrzymia farma z mnóstwem zwierząt które pomagają w terapii dzieci, coś takiego jak stadniny koni w PL albo psy czy delfiny, tam jest to wszystko razem (nie wiem jak z delfinami :P). Marzy mi się to bardzo. -
paulaw > 21-08-2012, 15:31
Chciałabym już być po studiach, mieć je z głowy i dopiero planować wyjazd do USA. Niestety nie było mi to pisane, o wyjeździe musiałam zaczać myśleć będąc jeszcze w gimnazjum. Gdyby tak nie było, dzisiaj planowałabym kierunek.
Ale myślę, że jeżeli spodoba mi się, to mogę wrócić, zrobić licencjat i znów pojechać. Jest jakieś ograniczenie co do lat spędzonych na wizie au pair czy coś takiego? Bo wiem, że można chyba co trzy lata na takiej wyjeżdżać... albo coś źle przeczytałam. -
DaisyyUSA > 21-08-2012, 15:38
Z tego co wiem to na max. 2 lata i to jeszcze przed ukończeniem 27 lat ale o to się narazie martwić nie musimy haha ;d. -
merti > 21-08-2012, 15:54
pojedziesz teraz - musisz odczekać dwa lata po skończeniu programu - możesz jechać jeszcze raz o ile wyjazd będzie przed 26 albo 27 urodzinami -
paulaw > 21-08-2012, 16:47
Tak właśnie myślałam, ale nie wiedziałam jaka musi być przerwa. To idealna przerwa na studia licencjackie i znów na au pair. Tak tylko planuję, jak mi się spodoba w USA c: -
blonde > 21-08-2012, 18:35
Była jakiś czas temu dyskusja o twitterze... Ja mam, piszę na nim jak sobie przypomnę o jego istnieniuhttp://twitter.com/xoxopj -
paulaw > 21-08-2012, 19:36
Przez nissiax83.blogspot nie mogę się doczekać, żeby wylądować w NYC. Chyba się popłaczę i umrę. Okej, nie umrę, bo za dużo by mnie ominęło, ale serio! To będzie... wow. Nie wyobrażam sobie tego. Będę w wielkim szoku. -
merti > 21-08-2012, 20:37
Nissiax mnie denerwuje :p Oglądam youtube, ale jakoś tej dziewczyny nie mogę ... za sztywna jest
Cieszę się, że nie mam takiego "parcia" na NYC, bo bym chyba oszalała przy szukaniu rodzinek.