• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 20-08-2012, 0:30

[quote name="blonde"]18 lat ukończyłam i formalnej zgody nie potrzebuję[/quote]

That's what I'm talking about. Ja powiedziałam to samo, chociaż do końca TAK nie ma, ale zgoda jako taka jest, pogodzili się wszyscy z tym i o tym wiedzą. Im bliżej, tym mama coraz częściej mi o tym wspomina, coś typu "kto mi teraz w domu pomoże" i dopiero po chwili zdaje sobie sprawę co mówi i zmienia temat. Ale to nie umknie mojej uwadze, oooo nie c:

mamecia > 20-08-2012, 4:26

Gadanie, że jedna z agencji jest gorsza a druga lepsza jest bez sensu. Bo tyle ile jest au pairek tyle jest opini! Przecież to normalne, że au pair która znalazła rodzinę w CC powie, że agencja jest świetna, a ta której się nie uda znaleźć powie że jest beznadziejna. To w jakiej jesteś agencji, naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Bo w Polsce może i między sobą się różnią te wszystkie agencje, ale w Stanach wszystkie działają tak samo, róznica między nimi jest taka, że gdzie indziej się odbywają szkolenia. Myślicie że jak panie z biura polskiego są miłe to tak samo będzie w stanach? Uwierzcie, że baaaardzo się mylicie. W każdej agencji lokalne koordynatorki są różne, raz są takie, że gdy coś się dzieje zawsze i bez wyjątku będą trzymać stronę rodziny lub na odwrót. To jest jedna wielka loteria na jaką koordynatorkę się trafi na miejscu tak samo wielką loterią jest to w jakiej agencji i jak miłą i fajną rodzinę znajdziesz. A to z której agencji się pojedzie to jest wyłącznie indywidualna sprawa, bo faktycznie niektóre są duużo tańsze. Ale to już wasz wybór na która się zdecydujecie.

paulaw > 20-08-2012, 9:36

A CC gdzie ma szkolenie, jeżeli mógłby ktoś mi przypomnieć? Ich strona nie chce współpracować z moim laptopem i wyświetla mi się białe tło i wszystko w jednej, ciasnej kolumnie. Bo GAWO ogłasza się, że ma w NJ, ale czytałam komentarze, że także na Manhattanie.

merti > 20-08-2012, 11:07

W GAWO APC ma w NJ , a IE na Manhattanie A CC na Long Island (tylko tyle mają napisane)

paulaw > 20-08-2012, 11:12

Prowork ma bardzo podobna ofertę jak CC, prawda? Dlatego będę chyba i tutaj i tutaj. I spróbuję załapać się na jakąś promocję.

Dlatego uważam, że przepłacanie z CC nie opłaca się... bo skoro i tam wszędzie potraktują tak samo, to po co płacić o tyle więcej?

blonde > 20-08-2012, 11:30

Niewątpliwą zaletą CC jest to, że wpłacasz jakąkolwiek kasę dopiero po znalezieniu rodziny. Ale taką opcję ma też APIA no i w APiA razem z ubezpieczeniem wyniosła mnie ta impreza 2600, czyli jednak sporo mniej.

paulaw > 20-08-2012, 11:51

Faktycznie... ale jeżeli pierwsza rata w GAWO czy Proworku wynosi 250 czy 300 to jednak nie jest dużo. I wydaje mi się, że zwrócą, jeżeli nie znajdziemy rodziny, przynajmniej ktoś o tym kiedyś wspomniał.

madz > 20-08-2012, 17:05

[quote name="paulaw"]
    [quote name="madz"]Ja niestety z APiA nie będę mogą jechać bo nie honorują rekomendacji od rodziny.[/quote]

Być może teraz zostanę zakrzyczana przez inne dziewczyny, że gadam głupoty, albo że to co powiem jest złe itd. ale rekomendacje to chyba najmniejszy problem... Jeżeli WIESZ jak obchodzić się z dziećmi i nie zmyślasz rekomendacji (w sensie, że z dziećmi nie miałaś do czynienia) i jedyny Twój problem to to, że jest to rodzina -- łatwo załatwić sobie rekomendacje od znajomych lub od rodziny z innym nazwiskiem. Przecież po drzewie genealogicznym ci szukać nie będą powiązań.[/quote]

Hehe w sumie racja, a moja siostra ma inne nazwisko niż ja to może w innej agencji się nie wygadam że to moja rodzona siostra :P Poza tym właśnie dziś dostałam się na staż roczny więc możliwe że nic nie będę musiała kombinować i w lutym będę mogła zabłysnąć wspaniałymi referencjami terapeuty dziecięcego :D:D:D ale się cieszę ;)

[quote name="blonde"]madz - ale w CC też nie możesz mieć referencji TYLKO od rodziny. Potrzebujesz referencji co najmniej jednej na min. 200h od kogoś NIESPOKREWNIONEGO i tak jest we wszystkich agencjach, bo to nie agencje ustalają tylko rząd USA. Poza tym musisz mieć jeszcze 2 inne referencje (character albo childcare) i one też muszą być od osób niespokrewnionych. Dopiero kolejne, dodatkowe referencje mogą być od rodziny. A w APiA też możesz dopisać sobie doświadczenie w opiece nad dziećmi z rodziny, ale po prostu nie bierzesz na to referencji tylko opisujesz w aplikacji.[/quote]

A tu się nie zgodzę z Tobą bo referencje takie muszę mieć tylko jeśli chce być IQ. Jeśli 2+ to mogą być referencje od rodziny jako główne i do tego jakieś inne ref od niespokrewnionych ja mam 2 niespokrewnione childcare na ok 100h łącznie i 2 niespokrewnione odnośnie charakteru. A od rodziny mam ponad 2500h.

paulaw > 20-08-2012, 18:03

To co, Madz? Wciąż za CC? A może jednak... coś innego? :mrgreen:

madz > 20-08-2012, 18:39

[quote name="paulaw"]To co, Madz? Wciąż za CC? A może jednak... coś innego? :mrgreen:[/quote]

Na razie CC, a coś innego to pomyślę w styczniu, na razie i tak nie mam finansów wolnych nawet na 200zł :/

No i referencji przecież mi od razu nikt nie wypisze. Muszę poczytać trochę o APiA, czekam na ich broszurkę może kiedyś przyjdzie ;P

A jak się nie uda to pojadę po obronie mgr do USA, co prawda już nie jako AuPair ale na coś co mnie milion razy bardziej jara :D
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia