-
-
Re: Samotny rodzic/ Single parent family
alciak > 24-07-2012, 16:01
[quote name="Julitad"]
zapytam wprost... czy Ty chcesz sobie w ten sposób znaleźć męża? :mrgreen:[/quote]
:lol: nie!!! ja jestem po prostu takim dziwnym człowiekiem, który nie lubi życia rodzinnego (i może powiecie, ze au pair nie jest dla mnie, ale lubie dzieci, nie chce tylko musieć przesiadywać po pracy z host parentsami ( przy posiłkach czy tak po prostu-a czytałam,z e niektórzy tego wymagają, bądź chcieliby, zeby tak bylo), a z jednym facetem, nawet jesli juz będę czasem po pracy gadać czy spędzać czas w inny sposób(bez skojarzeń proszę;P), to będzie mi łatwiej.
wiem, ze niemowlę to duza odpowiedzialność, ale po moich doświadczeniach ( z mlodsza siostra, z córką brata- ktora opiekowałam sie od urodzenia, z synem koleżanki mamy i synem starszej znajomej, którym opiekuje sie aktualnie) widzę, ze w moim przypadku mniejsze dziecko = więcej mojej uwagi, zaangażowania, zadowolenia z pracy. im starsze dziecko tym mniej mam cierpliwości, chociaż wszyscy uważają, ze nadaje sie zarówno do noworodków, dzieci żłobkowych i przedszkolnych. z dziećmi szkolnymi większego problemu nie mam.
co do mojego wieku, wiem, z e to wcześnie, ale chce chociaż spróbować, a skoro mam taka możliwość, to czemu miałabym odpuszczać? najwyżej nei znajdę rodzinki i nie wyjadę -
alciak > 24-07-2012, 16:23
LadyInRed, tak jestem narwana, ale zeby ochłonąć mam czas do następnych wakacji. o programie wiem jakieś pól roku, a odkąd wiem, ze moge wyjechac, dążę do tego, zeby sie udalo. na początku nawet nie myślałam o wyjeździe przed osiemnastka, bo nie sadzilam , ze moja mama sie zgodzi. pojawiła się jednak taka możliwość (oczywiście pogada sobie z host rodzinką). co do referencji, jak na razie mam 4 dzieci ( w tym moją siostre i corke brata), aktualnie opiekuje sie noworodkiem ( 3h dziennie 3 razy w tygodniu oraz 5-6 h jeden raz w tyg).
nie upieram sie tez na taki model rodziny, single dad najbardziej by mnie usatysfakcjonował, jesli sie taki nie znajdzie ( a coraz bardziej dociera do mnei, ze jest to mało możliwe, bede szukać innej rodziny). ja będę w sumie mogla wyjechać w połowie czerwca, czyli na 2,5 miesiąca.
co do wieku, to faktycznie mysle, ze moj wiek bardzo ograniczy mi grono host rodzin, ale trudno. jesli nie znajdę żadnej, nie będzie tragedii, po prostu nie pojadę.
co do obowiązków domowych, nei jestem wyręczana przez rodziców. sprzątam, piorę, gotuje sobie sama( bo nie jem miesa- ale przez ten rok planuje zacząć). do tego, kiedy moi rodzice wyjechali na 3 tygodnie (wiem, okres krotki i tak naprawdę o niczym nie świadczy) zostałam sama w dużym domu, i powiem Ci , ze byl czystszy niz zazwyczaj( raz ze częściej i dokładniej sprzątałam, dwa bylo mniej ludzi), ciuchy zawsze wyprane, wyprasowane, mialam co jesc, dobrze rozgospodarowałam kasę, którą dostałam, także zadbać o siebie i dom umiem, a co do dzieci, wydaje mi sie, ze skoro ktos, kto mnie zna powierzyl mi swoje dwumiesięczne dziecko, to to również o czymś świadczy. do tego kiedy poznaje nowe osoby, które nie wiedza ile mam lat, dają mi minimum 19( i nie mowie tu tylko o wyglądzie, ale o sposobie zachowywania, ubioru), i wydaje mi się, ze to nie jest całkowicie bez znaczenia. moja rodzina i znajomi również uważają, ze jestem dojrzała bardziej niz moi rówieśnicy -
izzieem > 28-07-2012, 1:14
ja mieszkam od dwóch tygodniu z single mom i jednym sześciolatkiem, jest super, moje godziny pracy nawet nie przekraczają 25 tygodniowo...ja trafiłam dobrze, ale różnie bywa. Bardzo lubię moją host mom jest młoda, sympatyczna i wyrozumiała, i chyba to jest najważniejsze. -
bergamotka > 07-09-2012, 15:15
Wreszcie też mogę dodać coś od siebie. Od sześciu dni jestem w Wielkiej Brytanii u single mom. Czterdziestolatka, samotnie wychowująca sześcioletnią córkę. Jest... super. Co prawda jak pokazała mi zakres obowiązków to lekko zbladłam, bo według niej sprzątanie zajmie mi godzinę dziennie. Pierwszego dnia zajęło prawie trzy, ale to bardziej przez to, że nie wiedziałam, gdzie co leży i latałam po całym domu w poszukiwaniu ścierki albo czegoś. Dzisiaj zajęło mi już tylko trochę ponad godzinę, więc idzie mi coraz lepiej. Mama zjawia się w domu o osiemnastej, więc zajmuję się dzieckiem godzinę rano (robię śniadanie, bawię się i odprowadzam do szkoły), potem godzinę sprzątam i mam czas dla siebie. Mała kończy szkołę o 15:30, więc po nią idę (10 minut na pieszo w jedną stronę), robię obiad, bawię się do 18, dopóki nie przyjedzie mom. Potem wolność i swoboda, mama jest w porządku, tłumaczy małej, że teraz jest ich czas i mam czas dla siebie. Mom zapisała się do collegu na angielski (wzięła dwa dni wolnego), mieszkam na peryferiach miasta, więc żaden kurs mi nie pasował, ale host mama wymyśliła, że dzieciak będzie chodził do jakiegoś klubu śniadaniowego, więc będę mogła chodzić na angielski. Zapłaciła za kurs i będzie mi płaciła dopóki go nie spłacę mniej kasy. Ogólnie jestem baaardzo zadowolona, pomimo że to single mom. No i ... czasem nawet coś z siebie wyduszę po angielsku. ;] -
kajtuś > 07-09-2012, 16:24
bargamotka... Ciesze sie, ze tak dobrze trafilas... A jechalas z agencji czy na wlasna reke? : ) Kurde, teraz to moje standardowe juz pytanie : D -
bergamotka > 07-09-2012, 16:52
Jechałam z agencji Happy Au Pair (która współpracowała później z brytyjskim smartaupair). To mój pierwszy raz, więc wolałam wspomóc się agencją. -
kajtuś > 07-09-2012, 17:13
Wow, ja tez z nia jade, ale poki co zero odezwu, a rodziny szukaja od ponad tygodnia... -
pannaadamska > 07-09-2012, 22:59
[quote name="maluta18"]martamua daj mi linka do tego 23 letniego niemcaja go wezme jak taki fajny a ty moze jedziesz do Niemiec??ja mam pytanie co powiecie na singiel mother?? dostalam propozycje od kobiety ktora wychowuje sama 2 corki (6 i 9 l) z hanoveru, tylko ze musialabym pracowac wiecej niz 5 h dziennie z tym ze do poludnia jestem sama bo male w szkole. no i propozycja wydaje sie byc ciekawa ale chcialabym poznac wasze opinie![/quote]
do mnie się zgłosiła kiedyś samotna matka z trójką dziewczynek. I na koniec nie wybrała mnie bo nie byłam amerykanką ani po anglistyce bo nie chce żeby jej dziewczynki cofały się z angielskim lol ! -
kajtuś > 08-09-2012, 0:04
Yyyyy z amerykanka lub po anglistyce mialyby sie cofac z angielskim? WTF? 8O -
prettyvisitors > 08-09-2012, 1:08
Nie, ona jej nie wzięła, bo nie była ani Amerykanką, ani po anglistyce, a takiej osoby poszukiwała, bo twierdziła, że w innym przypadku jej dzieci będą cofały się z angielskim.