-
-
Re: Klarita na Wybrzeżu Kwiatu Pomarańczy
Klarasek > 15-11-2010, 23:56
Mam wrażenie, że jest tak jak mówi Yoanna. Czasem v czasem b. I nie bardzo łapię od czego to zależy...aczkolwiek ponoć poprawnie jest gdy zawsze wymawia się b -
blondi > 16-11-2010, 0:58
v zawsze czyta się jak b - tu dzieci w szkole mają z tym problem i w gdy piszą dyktando, to nie wiedzą czy wyraz jest pisany przez "b" czy przez "v" . 8) -
Yoanna > 16-11-2010, 1:33
mi sie wydaje, ze b to bardziej w hiszpanii, a v w ameryce poludniowej. tak samo jest z ll - w hiszp jak j a w ameryce pld podchodzi pod dź... -
zlosnica > 16-11-2010, 2:01
W moich super mądrych zeszytach :wink: napisane jest, że V czytane jest jak B kiedy występuje na początku wyrazu i po N, np. vaso ; tranvia. W innych przypadkach jak polskie W, np. television.
A LL jak LJ lub J, np. billete, lub jak dźwięk pośredni pomiędzy DŹ a J, np. llave. Ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić pośredniego dźwięku między DŹ i J... -
Yoanna > 16-11-2010, 16:28
nalezy tez pamietac, ze w tranvia n wymawia sie jak m -
Klarasek > 16-11-2010, 16:56
Przyjechałam teraz do PL na obronę. Tuz przed moim wyjazdem mój mały potwór przylazł do mnie z gazetką reklamującą zabawki i powiedział "jak bedziesz w pl to kup mi to". "to" jest pluszowym szeczkającym i chodzącym pieskiem w cenie 30 euro. Napewno jej tego nie kupię...z tym ze wiem że ona napewno się za to obrazi. Boże co za dziecko! Ja bym (nawet w wieku 5 lat) nie wpadła na pomysł żeby komukolwiek poza rodzicami powiedzieć ze ma mi cos kupic... -
Yoanna > 16-11-2010, 17:35
powiedz, ze w pl tego nie mieli -
Johnson > 16-11-2010, 17:52
ja bym powiedział : wiesz super pomysł z tą zabawką, kupiłam taką wszystkim moim małym grzecznym kuzynkom.
mała pipa niech zazdrości ;d -
blondi > 17-11-2010, 0:27
co za tupet!!!!
POWODZENIA NA OBRONIE -
Klarasek > 18-11-2010, 12:56
Mam licencjata z pedagogiki od dziś