-
-
Re: USA Październik 2012
Piotr > 06-08-2012, 21:10
Dzis odebralem paszport z wiza od pana z DHL
Tak jestem smusty,paniewaz mam paszport a nie mam rodziny.
Wiza w paszporcie wszystko komplikuje,poniewaz teraz szukam rodziny ktora chce au-pair wlasnie 8 pazdziernika.
Jesli nie znajde rodziy na czas,bede musial odwiedzic pana konsula po raz drugi,oczywiscie placac za wize kolejny raz.
IE bardzo sie stara,a ja staram sie byc z nimi w bezposrednio kontakcie.
Wrocilem z Anglii 2 o pol miesiaca przed wyjazde,zeby sobie wize zalatwic w dwa tygodnie,a 2 miesiace dla przyjaciol i rodziny,moze jakies wakacje czy weekendowe wypady,luzowanie sie jednym sowem.
Co mam,nie trudno sie domyslic czekam na rodziny,ktore beda chcialy skype ze mna.
Teraz to jesli nie wyladuje u rodziny,to wiem ze nie moge byc pewny wyjazdu.Nie slyszalem zeby ktokolwiek tak mial tak zeby rodzina zrezygnowala z programu po tym jak au-pair ma wize i w wizie na DS2019 dana rodzine. -
panama > 06-08-2012, 21:17
Mam takie pytanko
jesli jakaś rodzina się mną interesuję a ja nią nie koniecznie to w jak delikatny sposób dać to im do zrozumienia?? -
Nimell > 06-08-2012, 21:28
Panama z możesz nie zadawać tych samych pytań w kilku wątkach? Ktoś na pewno Ci odpisze jeżeli zadasz pytanie raz, chociaż opcja szukaj nie gryzie a takich kwestii było na forum poruszane multum..
A odpowiadając na to Twoje pytanie to ja miałam raz taką sytuację, że hostka mnie chciała a ja nie czułam, że to jest to.. Oni bardzo aktywnie uczestniczyli w życiu kościoła, co niedziela meldowali się na mszy plus dzieciaki chodziły na jakieś zajęcia do szkółki parafialnej i mimo, że ode mnie nie wymagali obecności w kościele ani nic z tych rzeczy to właśnie taki powód przywołałam w podziękowaniu za zainteresowanie.. napisałam, że czuję, że nie będziemy do siebie pasować z racji tego, że oni są bardzo religijni i bardzo to szanuję ale ja z kościołem mam niewiele wspólnego i nie chciałabym żeby wyniknęły podczas pobytu z tego jakieś komplikacje i trudne pytanie ze strony dzieci i takie bla bla.. i że na pewno znajdą cudowną au pair ponieważ są przemili itd. -
panama > 06-08-2012, 21:56
Czyli kulturalnie znaleźć jakiś powód - dzięki wielkie. -
braxii000 > 10-08-2012, 11:46
wiecie co, niezbyt podoba mi się, że w APC może być kilka rodzinek na koncie, bo robi mi się totalny mętlik w głowie, mam obecnie 4 rodziny (2 z Cali, Chicago i przedmieścia Dallas), bardzo podoba mi się moja pierwsza rodzinka z Cali, gadałam z nimi 2 razy na skype i jutro mam rozmowę z dzieciakami (rozmawiają z kilkoma au pair ale tylko ze mną dzieciaki będą gadać), ogólnie mówią, że jestem ich numerem jeden, hostka gadała, że napóźniej w następny weekend podejmą decyzję.
No ale są jeszcze pozostałe 3 rodzinki, nie są złe, jakichś większych minusów nie mają, ale wiecie jak to jest porównuje ich z tą pierwszą. wymieniam z nimi meile, rozmawiam na skype, no i dziś rodzinka z Chicago zapytała się mnie czy chcę być ich au apir i raczej im odmówię, tylko muszę wymyślić sęsowny powód, najlepiej byłoby napisać, że mam już rodzinkę, kurde nie sądziłam, że będę mieć takie problemy, prędzej spodziewałam się ciszy na kontach, wiem, że kilka z was chętnie by się ze mną zamieniły, ale to naprawdę nie jest fajna sytuacja, bo to fajne rodzinki.
sorry, że taki chaotyczny ten post, ale w mojej głowie jest jeden wielki bałagan. -
panama > 11-08-2012, 13:21
Ja napisałam jednej rodzinie, że w innej agencji znalazłam już host family - choć to nie prawda -
sylvia > 11-08-2012, 22:41
Hej,
jestem tu nowa i przeglądam wpisy.
Jedno co mi się nasuneło to to, że wspomniana rodzina Polaków z Seattle kontaktowała się z wieloma osobami w tym ze mną..
Powiem szczerze, że rozmawiałam z nimi raz 2,5h drugi raz 1,5h i maglowali mnie masakrycznie..
Pytali jak się zabezpieczyć przed ciążą, albo co to jest HIV- zastanawiam się co to ma do opieki nad dziećmi.
Profil mam na IE od końca czerwca i jak na razie miałam tylko 3 rodziny..
Jestem załamana bo myślałam, że wyjadę już na początku sierpnia a tu kicha.
Może wrzesień? Oby!
Powiedzcie mi bo z tego co zdążyłam się zorienotwac to jest IE i jeszcze AuPairCare, czy jeśłi jestem w Proworku to mogłabym miec tu i tu konto??
Pozdrawiam! -
panama > 12-08-2012, 1:06
ja jestem w CC i Prowork'u więc myślę, że spokojnie możesz korzystać z większej liczby agencji. Ja mam konto od 2 tygodni i już były 4 rodziny. Ciągle czekam na konto w w Proworku i mam nadzieję, że będzie dobrze.
a odnośnie rodziny, która pyta Cię o zabezpieczenia i Hiv - ja bym takich olała. Skoro zadają takie pytania już teraz to pewnie później będą wszystkiego się czepiać i o wszystko wypytywać. Jeśli nie ma luźnego klimatu tylko są sztywne dziwne pytania to szukaj innej rodziny. -
panama > 12-08-2012, 1:08
a Prowork tak w ogóle to współpracuje z Amerykańska agencją AuPairCare. -
adziszkowa > 12-08-2012, 14:46
Tamta rodzinka z seattle zeszła na szczęscie z mojego konta, ani oni ani ja do siebie nie pisaliśmy. Za to dziś odezwała się do mnie rodzinka z Warwick, 1,5H od New York. Coś mi chodzi, że jakaś operka była w tych rejonach prawda? Wiecie coś może jak tam się żyje? Co do rodziny to dwóch chłopaków 9 i 12 lat dla mnie super. Rodzice dużo pracują host tata jest menagerem w salonie samochodowym i codziennie do 9pm pracuje. A mama niby do 5:30, ale 50% czasu jest w podróżach. To trochę przeraża. Ale wydają sie być bardzo sympatyczni. W obowiązkach mają wypisane raczej podstawowe sprawy: pomoc w lekcjach dopilonowac jak sie ubrali bawic sie p ozajeciach wozic i przywozic ze szkoly robic kanapki. Napisalam w mailu czy moga cos wiecej napisac o zadaniach dla au pair. Co jeszcze samochod do mojej dyspozycji, kurs 30 minut od domu, do centrum tej miejscowosci 5 minut autem niedaleko jest pociag i autobus do nowego jorku. Powiedzcie co myslicie?