-
-
Re: Au Pair 2013!
blonde > 14-08-2012, 18:23
Maaaam, ale go nie upubliczniamMogę przesłać ewentualnie na mejla czy coś, jakby ktoś chciał zobaczyć, chociaż w sumie nie ma się na czym wzorować za bardzo bo szału to on nie robi ten mój filmik -
cien_wiatru > 14-08-2012, 18:29
Blonde! Tak czytam, czytam twojego bloga, wpisy na forum i tak dalej i stwierdzam, że jesteś mega sympatyczną dziewczyną i strasznie się ciesze, że Ci się udało znaleźć w końcu tę rodzinke! I kompletnie nie rozumiem dlaczego to tak długo trwało i miałas takie komplikacje!! Masakra, gdybym to ja była host family już dawno bym cię brała! haha)
Mam dokładnie tak samo jak ty, chciałabym umieć tak wiele języków i zwiedzić wszystkie miejsca w świecie! Moim marzeniem jest mieszkanie co rok w innym mieście, kraju!
PS. Gratuluje wyniku z matur, bo tak przypadkiem widziałam na blogu i za ponad 90% z rozszerzenia z angielskiego to wielki szacun dla ciebie!! -
blonde > 14-08-2012, 18:41
Ojej, zarumieniłam się : ) Dziękuję, bardzo mi miło, że tak uważasz : )
Dziewczyna, którą poznałam na spotkaniu informacyjnym z CC powiedziała mi, że gdyby była Host Family to chciałaby, żebym była ich Au Pair i że na pewno szybko znajdę rodzinę. No i chyba rzuciła na mnie jakąś klątwę tym stwierdzeniem, hahah! No nie wiem, z tego co zauważyłam, to rodziny raczej chcą starsze Au Pair i przede wszystkim te, które mają co najmniej od 2 lat prawo jazdy. Plus mam alergię na zwierzęta, więc musiała to być rodzina bez zwierząt, a niestety w usa prawie wszyscy mają jakieś psy czy koty. A tak przede wszystkim, to brakowało mi chyba szczęścia. Pisałam do różnych LCC, dobijałam się do agencji itp. i wszyscy mówili, że mam taką świetną aplikację i w ogóle, a jakoś się to nie przekładało na ilość rodzin... Ale co było to było, znalazłam swoją perfect family i bardzo sie cieszę : )
A co do matur - dziękuję bardzo : ) -
paulaw > 14-08-2012, 19:30
Z tego co tu czytałam na forum i blogach, niektórym, bez względu na to jakie maja wymagania itd. zajęcie rodziny zajmuje bardzo krótko, a innym o wiele więcej, to już sądzę zależy od jakiegoś... szczęścia albo czegoś takiego C: -
paulaw > 14-08-2012, 20:12
Blonde uwielbiam Twój filmik <3 -
Blueberry91 > 14-08-2012, 20:40
Ale się rozpisałyście!
Co do akcentu, mam podobnie jak Blonde, dość łatwo przyswajam. Jako dzieciak miałam typowo polską wymowę angielskiego, ale z czasem się upłynniła.
Blonde, mam dwie sprawy do Ciebie.
1. Proszę, PROOOOSZĄ, czy mogłabyś mi też na e-maila wysłać swój filmik aplikacyjny?
2. Jakim aparatem i obiektywem robisz zdjęcia?
Fajny bokeh wychodzi, jeden z obiektywów jaki masz musi mieć niską wartość przysłony, minimalną w sensie, 2f czy 2,8f (szczególnie na tych zdjęciach z sokami to widać). W każdym razie mój aparat się starzeje i ogólnie już nie dogania moich umiejętności i ambicji fotograficznych
A tak jeszcze zahaczając o aparaty i au pair jednocześnie. Co byście zrobiły, kupiły w Polsce aparat który chcecie za 5000 (uzbieracie chociaż na wszystko [wyjazd + aparat] ledwo wam starczy) czy w Stanach ten sam za około tysiąc mniej? (w ogóle ktoś się orientuje jak tam wygląda kupno takiego sprzętu i gwarancyjne sprawy?)
I do tych co były/są Au Pair, brała któraś z was bardziej zaawansowany sprzęt fotograficzny do innego kraju (aparat, obiektywy, lampa)? Są jakieś problemy na granicy? I czy orientujecie się czy można to wziąć na podręczny, w sensie torbę fotograficzną w większą torbę (taką naprawdę BIG) a w nią jeszcze laptopa i typowe rzeczy jak portfel, telefon itp.? -
madz > 14-08-2012, 20:44
[quote name="blonde"]руÑÑкий Ñзык? Ñ Ð¿Ð¾-руÑÑки говорю! не много, но говорю : )
Umiem trochę rosyjskiego. Ale na tyle mało, że przeważnie nawet się do tego nie przyznajęAle znam podstawy. Co najważniejsze, znam cyrylicę, więc to już dobry punkt wyjścia : ) Strasznie żałuję, że jakoś porzuciłam ten rosyjski i chciałabym go trochę 'odnowić' i poprawić : ) Kupiłam nawet ostatnio taką książeczkę Rosyjski w 30 dni czy coś takiego Generalnie nie wierzę w to, żeby rosyjskiego można było nauczyć się w 30 dni (nawet na bardzo podstawowym poziomie), ale pomyślałam, że to może być dobre do przypomnienia sobie trochę tego języka : ) Polecam, bo jest bardzo fajny, ale jak dla mnie, z wszystkich tych, których do tej pory się uczyłam (angielski, niemiecki, francuski) zdecydowanie najtrudniejszy! Nie mówię już o samym alfabecie, bo tego jak sie raz nauczy to się pamięta, ale te wszystkie odmiany... masakra. Ale mam zamiar trochę się podciągnąć z rosyjskiego [/quote]
Ja z mojej miłości do języka nawet poszłam na rusycystykę z językiem białoruskim i rosyjskim, bo na zwykłej rusycystyce trzeba było mieć maturę z ruskiego, no ale nie dałam rady z dojeżdżaniem na zajęcia z drugiego końca Warszawy (gdzie miałam swoją uczelnię) i dałam sobie spokój z tym kierunkiem. Ale cyrylicę znam i czytać potrafię, jak ktoś coś napisze to zazwyczaj wiem o co mu chodzi, tak samo jak coś powieUczyłam się sama z Rosyjski Net Problem! (nie mam cyrylicy a worda nie chce mi się włączać )
[quote name="blonde"]No nie wiem, z tego co zauważyłam, to rodziny raczej chcą starsze Au Pair i przede wszystkim te, które mają co najmniej od 2 lat prawo jazdy.[/quote]
Czyli jest dla mnie szansaJak będę jechać będę miała skończone 25 lat No i prawko 4,5 roku, uffff... A zaczynając myślałam że własnie wolą młodsze.
Blonde wysyłam Ci mojego maila z prośbą o filmik
Co do angielskiego jeszcze, ja się uczyłam tylko 3 lata angielskiego ;D Ale planuję w tym roku wznowić moją naukę. -
cien_wiatru > 14-08-2012, 21:06
[quote name="madz"]Czyli jest dla mnie szansaJak będę jechać będę miała skończone 25 lat No i prawko 4,5 roku, uffff... A zaczynając myślałam że własnie wolą młodsze.
[/quote]
Nie masz się co martwić! Większość szuka kogoś straszego i z dużym doświadczeniem, co po części rozumiem, w końcu dają nam pod opiekę swoje własne dzieci, a to duża odpowiedzialność. Wiem, że tu jedna dziewczyna, w twoim wieku szukała ostatnio rodzinki i miała tyle ofert, że nie wiedziała na co się zdecydować, więc naprawdę nie masz się o co martwić) -
merti > 14-08-2012, 22:17
Ja w chcę już teraz zaraz umieć angielski tak jak polski, a za 3, 4 lata hiszpanski, potem powoli francuski no i jeszcze portugalskiego bym liznęła. No to może i niemiecki. Ogółem mogę uznać języki za moją pasję. A zwiedzić to chcę cały świat!
btw. nie rozumiem idei wakacji all inclusive - siedzisz w hotelu, nic nie zwiedzasz, nie gadasz z miejscowymi tylko jesz i pijesz. Jakby tego nie mozna bylo zrobić w Polsce połowę taniej. Ja jak już mam gdzieś jechać, to chcę próbować lokalnego jedzenia, obserwować ludzi, codzienne życie, wiedzieć coś o tym kraju, zwiedzić a nie lecieć samolotem 5 godzin żeby siedzieć na dupie w hotelu.... -
paulaw > 14-08-2012, 23:09
Wszystko, ale nie niemiecki... uwierz mi Merti, nie warto. Po prostu nie. I nie ma dlaczego - po prostu wszystko, tylko nie niemiecki. Pięć lat nauki, tyle godzin zmarnowanego życia, tyle przelanych łez nad gramatyką i słówkami - nie warto.