• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 14-08-2012, 14:44

A czy jakikolwiek język jest łatwy w nauce? W sumie to chyba zależy od człowieka, bo przecież niektórym angielski w ogóle nie wchodzi, a ja nie muszę się w ogóle uczyć, bo wszystko zapamiętuję. Natomiast zobaczymy jak będzie z hiszpańskim, na pewno będę chciała się go nauczyć! :mrgreen:

merti > 14-08-2012, 14:48

ja umialam sporo francuskiego i gramatykę całkiem pamiętam, a to ta sama grupa językowa co hiszpanski więc dam radę Poza tym wystarczy się trochę dogadać, to nie będzie filologia przecież, a zwykły kursik Zresztą wszystko zależy od nastawienia.

Zaraz idę na badania na prawkooo ! Coraz blizej [9 mies 1 tydz 6 dni ] kocham ten licznik !

paulaw > 14-08-2012, 14:57

[quote name="merti"]Coraz blizej [9 mies 1 tydz 6 dni ] kocham ten licznik ![/quote]

Ja też kocham ten twój licznik! C:

madz > 14-08-2012, 15:08

Merti normalnie ciąża przed nami

A co do języków to ja w ogóle się ich nie potrafię uczyć. Niby umiem się dogadać po niemiecku (poziom B1 minimum mam ), po angielsku niegramatycznie też coś powiem gorzej z pisaniem (też poziom B1, ale rozumienie to wychodzi mi C1 haha, nie wiem jakim cudem ), no i hiszpański mam całkiem niezły jak sobie go przypomnę (w LO w 2 lata mogłam spokojnie napisać maturę podstawową). Mi się zawsze marzyło nauczenie rosyjskiego, kto wie może ten kurs wybiorę Na pewno będę miała lepszy akcent niż większość osób na kursie Słyszałam kiedyś Amerykanina który gadał po rusku i to bardzo dobrze go znał (przyjaciel mojej mamy ze studiów) -> to była masakra, ja na początku nie wiedziałam w jakim języku on mówi

merti > 14-08-2012, 15:32

hahhah, ci co mówią po angielsku mają STRASZNIE mocny akcent. Niby wszyscy mówią, że polacy mają silny, ale jak się już pozbędziemy tego mocnego r i (niektórzy) zaciągania to jest serio OK, w wielu językach. Moja kolezanka kanadyjka, jak coś mówila po francusku (dwujęzyczny kraj) zeby pokazac ile umie, miała takismieszny akcent, ze nie wiedzialam po jakiemu ona mówi. Ale ludziom, którzy na codzien mówią po angielsku chyba wcale nie zalezy na pozbyciu się ich akcentu. Gdzie dla mnie to jest podstawa jak pojadę do stanów, zeby się go pozbyć. A jak się nie uda w rok to na 100% pójdę do speech terapist Bo nie chcę być postrzegana (chociaż nie będę jak będzie tylko lekki akcent-ten co mam) jak jakaś niedouczona dziewczyna z biednego kraju, która przyjechała kraść pracę obywatelom i nie mogła się nauczyć jednej rzeczy, której powinna - języka P I niby akcenty są słodkie itp, a po pewnym czasie się ich nie odczuwa to i tak, jak się uczę języka (przynajmniej angielskiego) to chcę go umieć w 100% jak native, mowa. pismo. akcent.) A hiszpański chcę mieć na poziomie B1-B2 za jakieś 2-3 lata powinnam dać radę

madz > 14-08-2012, 16:42

Myślę że spokojnie, ponoć powinno się przyswajać jeden poziom rocznie, czyli A1 do B1 to jakieś 3 lata, ale wiadomo, są kursy przyspieszone to w pół roku prowadzą jeden poziom.

Ja ponoć mam po hiszpańsku bardzo ładny akcent, ale po angielsku to średnio Czasem mówię wolno jak bym czytała coś z kartki

Jak któraś bardzo chce mój filmik zobaczyć mogę na razie na maila wysłać (ale mogę tylko dziś do 19.00, a potem dopiero w sobotę, no chyba że mi internet na działce będzie szalał jak ta lala ;P), będę jeszcze w przyszłym tygodniu trochę zdjęcia zmieniać i może jak znajdę jakieś filmiki krótkie dodam, ale nie wiem co na komputerze siostry znajdę. -> maile możecie wysyłać na priv albo u mnie na blogu macie do mnie kontakt (mogę przez skypa też wysłać). WOW powiedziałam to teraz nie będzie odwrotu Ale od razu mówię chcę informację zwrotną na temat video

paulaw > 14-08-2012, 17:10

Ja chcę (wysyłam e-maila)!

Tak, to potraktujmy to jak ciążę, bo za dziewięć miesięcy i tak będziemy musiały zająć się wychowaniem (już trochę odhodowanego) dzieciaczka c:

madz > 14-08-2012, 17:27

[quote name="paulaw"]Ja chcę (wysyłam e-maila)!

Tak, to potraktujmy to jak ciążę, bo za dziewięć miesięcy i tak będziemy musiały zająć się wychowaniem (już trochę odhodowanego) dzieciaczka c:[/quote]

Wysłane

A co do ciąży to własnie o tym myślałam

blonde > 14-08-2012, 18:03

[quote name="madz"] Mi się zawsze marzyło nauczenie rosyjskiego, kto wie może ten kurs wybiorę [/quote]

русский язык? я по-русски говорю! не много, но говорю : )

Umiem trochę rosyjskiego. Ale na tyle mało, że przeważnie nawet się do tego nie przyznaję Ale znam podstawy. Co najważniejsze, znam cyrylicę, więc to już dobry punkt wyjścia : ) Strasznie żałuję, że jakoś porzuciłam ten rosyjski i chciałabym go trochę 'odnowić' i poprawić : ) Kupiłam nawet ostatnio taką książeczkę Rosyjski w 30 dni czy coś takiego Generalnie nie wierzę w to, żeby rosyjskiego można było nauczyć się w 30 dni (nawet na bardzo podstawowym poziomie), ale pomyślałam, że to może być dobre do przypomnienia sobie trochę tego języka : ) Polecam, bo jest bardzo fajny, ale jak dla mnie, z wszystkich tych, których do tej pory się uczyłam (angielski, niemiecki, francuski) zdecydowanie najtrudniejszy! Nie mówię już o samym alfabecie, bo tego jak sie raz nauczy to się pamięta, ale te wszystkie odmiany... masakra. Ale mam zamiar trochę się podciągnąć z rosyjskiego

Co do akcentu - ja tam pierwsze co przyswajam z nowego języka to akcent Angieslki potrafię 'zrobić' zarówno brytyjski jak i amerykański. Francuski też całkiem nieźle mi wychodzi. Nie mówię, że nawijam jak native speakerzy, ale wiecie, nie jest źle Raz tylko zdarzyło mi się, że mnie ktoś nie zrozumiał przez akcent. Jednemu Amerykaninowi, którego poznałam na wakacjach w Maroko musiałam chyba ze 4 razy powtarzać 'San Jose' żeby zrozumiał o co mi chodzi Ale to dlatego, że ja to mówiłam z takim jakby hiszpańskim akcentem a Amerykanie mówią tak dziwnie ta nazwę... takie 'San Hoseeej'... no ale w końcu jakoś się zrozumieliśmy Po prostu akcent jest dla mnie łatwy do przyswojenia (prawdopodobnie dlatego, że mam pamięć słuchową), sama nauka języka to dopiero schody (bo pamięć wzrokowa u mnie leży i kwiczy ).

Generalnie rzecz biorąc UWIELBIAM języki obce. Chciałabym umieć ich jak najwięcej! To sie łączy z moją pasją podróżowania - chciałabym móc się wszędzie dogadać

paulaw > 14-08-2012, 18:11

Blonde - a Ty masz filmik? <:
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia