-
-
Re: Au Pair 2013!
merti > 14-08-2012, 1:11
ja to hiszpanski zdecydowanie
blonde, a Ty masz filmik wgl? Wrzuc na yt pleasee
Ale nam się śmietnik z tematu zrobił. Ale ja lubie tu posiedzieć, poczytać i popisać z Wami, bo ze znajomymi czuję, że nie mogę na temat au-pair, bo ich to niezbyt interesuje. Zamiast mnie słuchać wolą mi mówić, że już nigdy nie pójdę na studia (ta, może ktoś kto nie wie co chce studiować by faktycznie nie poszedł, ale dla mnie au-pair to tylko furtka do lepszego życia w innym kraju i studiów w sumie też).
Wgl moja koleżanka powiedziała wczoraj najgłupszą rzecz na świecie, zważając na okoliczności rozmowy. Gadały sobie dziewczyny przy mnie o studiach. Jedna na medycyne (99% sie dostanie), druga na architekture (na 2% się dostanie) iii przyszła Pani architekt do mnie z tekstem, że jak ja mogę nie chcieć isc na studia teraz jak to będzie jedna wielka impreza... ta, po 1 ona na pewno poimprezuje na architekturze, po 2 w US to na pewno z domu nie wyjdę.... ehh
Poza tym, ja nie lubię podążać utartymi ścieżkami i zawsze muszę robić coś innego niż znajomi czy rodzina. Wszyscy wyjeżdzają do Angli, ja sobie upatrzyłam Kanadę. Wszyscy idą na studia - ja do USA na przygodę życia itp. też tak macie? bo to chyba cecha au-pairek -
blonde > 14-08-2012, 1:18
To cecha ludzi, którym nie wystarcza to, co wszyscy. Ludzi, którzy chcą od życia więcej i nie boją się wyjść poza te utarte ścieżki. I ja się chyba do tych ludzi zaliczamMoja przyjaciółka zawsze mi powtarza 'ty to zawsze byłaś inna' hahaha : ) Ale to prawda
Mam filmik ale taki, hm, no szału on nie robiGeneralnie gadam do kamery z przerwami na zdjęcia. I wolałabym go nie upubliczniać na YT Ale jak bardzo chcesz to mogę Ci np. na mejla wysłać czy coś.
Hiszpański chciałam, ale moja nauczycielka z gimnazjum (nie od hiszpańskiego, od religiinigdy nie uczyłam się hiszpańskiego) nauczyła się sama i powiedziała mi, że to jest na tyle prosty język, że jak będę bardzo chciała i się starała, to mogę się sama nauczyć. Oczywiście kurs by nie zaszkodził, ale na te wszystkie kursy które bym chciała to nei starczy mi w USA ani czasu ani pieniędzy A chińskiego raczej sama się nie nauczę, więc wolę to wybrać. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że na takim kursie to ja sie tak trudnego języka nie nauczę, ale może chociaż jakieś podstawy liznę, a to już dobry punkt wyjścia. Kto wie, może po USA zdecyduję się na au pairowanie w Chinach ; )? -
paulaw > 14-08-2012, 10:13
Rany, mi się marzy au pair w Japonii c': Ale na pewno pojadę tam na wakacje kiedyś!
Ja też uwielbiam edytować posty, pisać o sobie, wstawiać zdjęcia, wybierać, które się nadają do opublikowania, a które nie itd. To jest dopiero fajna zabawa c:
Mnie natomiast moje (jedyne) dwie koleżanki wspierają, jedna po studiach chce jechać też na au pair, a drugiej siostra była au pair (fakt, że w Europie, ale była). Jedna zostanie moim fotografem i pomoże mi nagrać filmik, druga będzie mi towarzyszyła, żeby na przyszłość wiedzieć co i jak c: Więc problemu nie ma. -
paulaw > 14-08-2012, 10:37
Ja też chciałabym się przez ten czas nauczyć hiszpańskiego, ale tyle razy mi mówiono, że to taki łatwy język, że sama już nie wiem... ale zawsze lepiej uczyć się na kursie, niż samemu. Więc pomyślę o tym. Chciałabym się też nauczyć japońskiego. -
madz > 14-08-2012, 11:15
Dziewczyny ja Wam mogę powiedzieć z doświadczenia na temat hiszpańskiego. Uczyłam się go 2 lata no i mogę powiedzieć że te 2 lata nie był wcale trudne, tylko teraz już go nie pamiętam, w końcu to było 6 lat temu i przez ten czas nie używałam g niestety.
Co do kursów to bardzo bym chciała coś z psychologii albo z zarządzania, ale pewnie do nich będzie mi potrzebny TOEFL a niestety daleko mi do niego, więc te dwie rzeczy nie będą mi dane. Ale pocieszam się tym że w PL miałam zarządzanie (mam licencjat z zarządzania) i psychologii też mam po uszy bo jestem na tym kierunkuNo ale nie zaszkodziłoby dodać do CV jakiś kurs na fajnej uczelni.
Także jeśli będę kursy wybierać to zapewne językowe: angielski albo hiszpański. -
paulaw > 14-08-2012, 12:14
Hiszpański bardzo mi się podoba i jeżeli tylko będę miała okazję, to z niej skorzystam c: -
cien_wiatru > 14-08-2012, 13:27
Co to tego hiszpańskiego, to po 3 lata nauki w liceum bardzo wam go polecam, ale przy tym nie róbice sobie nadziei, że to taki łatwy język! Początki są bardzo przyjemne i naprawdę się wydaje, że jest to najprostszy język jaki istnieje, szczególnie, że wymowa jest dla nas prosta i zrozumiała w większości przypadków, ale im dalej, tym większe schodyD Strasznie dużo odmian czasowników, zaimków, form osobowych, można się zakręcić, no i nieszczęsne czasy, ale tu was pociesze, jeśli rozumiecie angielskie czasy i ich użycie, bez problemu poradzicie sobie z hiszpańskimi Ale i tak wam polecam!! -
paulaw > 14-08-2012, 13:45
Dzięki! Mi się szalenie hiszpański podoba i nie poddam się, będę się uczyła, chciałabym pewnego dnia powiedzieć sobie "O tak -- rozumiem hiszpański, mówię po hiszpańsku, dogadam się ze wszystkimi w tym języku" c: -
paulaw > 14-08-2012, 13:46
O rany, nie wyjeżdżam jeszcze do USA a już mam tyle postów, jakbym co najmniej udzielała porad haha c': -
madz > 14-08-2012, 14:37
w100% zgadzam się z tym co na temat hiszpańskiego napisała cien_wiatru. Na początku ten język wydaje się miły i przyjemny ale potem zaczynają się schody.