• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Lipiec- USA

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Lipiec- USA

• Wątek zamknięty
  • Lipiec- USA
  • Re: Lipiec- USA

Tenzi > 07-04-2012, 17:48

Hej Ja wybrałam agencję APC i rodzinki chyba w ciągu dwóch dni powinny napisać email. Ta napisała do mnie maila od razu po wejściu na mój profil, że chcą umówić się na skype. Czyli teraz już wszystko zależy ode mnie i od tego co im odpisze, tak? Póki co orientuję się coś o ich położeniu, w sumie z tego co wyszukałam to nic tam się nie dzieje...Takie malutkie miasteczko i daleko wszędzie. Ale myślę, że pogadać z nimi nie zaszkodzi dlatego umówię się na tego skypa A i jeszcze taki szczegół...jedno z dzieci (9lat) jest głuche, ale ma implanty przez które może słyszeć. Nie wiem czy to nie będzie sprawiać żadnych problemów...

Piotr > 07-04-2012, 18:37

Mieszkaja na wsi ojjj nie fajnie.Skype nie zaszkodzi bedziesz miala jakies doswiadczenie ewentualnie przy kolejnych rodzinach.Czasami au-pair jest sceptycznie nastawiona,a po rozmowie moze sie to zmienic.Wiec jak najbardziej umow sie z nimi na skype nawet jesli ci nie odpowiadaja.Nie pisz nic takiego ze sa ze wsi i do nich nie pojedziesz czy ze wzgledu na tego dziewieciolatka.Rodzina moze napisac opinie o au-pair z ktora mieli skype czy pisali e-male wiec badz mila.Tej opini au-pair nie widzi,ale inne rodziny juz tak.

Tenzi > 07-04-2012, 18:59

Przydatne info, nie wiedziałam, że oni wystawiają nam opinie nawet po takiej zwykłej rozmowie na skype. Dzięki wielkie! No racja, lepiej się na starcie nie zniechęcać i nie zakładać z góry wszystkiego. A jak tam Twoje poszukiwania? a może rodzinka już znaleziona?

Piotr > 07-04-2012, 19:21

Rodziny moga,ale nie musza wystawiac opinii na temat au-apir z ktora mieli skype czy pisali e-maile.Wiec ostroznie z tym co piszemy w e-mailach i mowimy na skype.

izzieem > 07-04-2012, 20:07

No więc dołączam się do tych, co wylatują 9 lipca. Tyle, że ja chce z Berlina lecieć. Zmieniłam zdanie i już napisałam do CCare, zobaczymy.

agniesia > 08-04-2012, 0:46

@ izzieem ciekawe czy z CC leci się tym samym samolotem co z Gawo Może chociaż spotkamy się wszystkie na lotnisku Albo w konsulacie. A właśnie, macie już wize?

Piotr > 08-04-2012, 9:52

Moze wiecie jak to jest z wizami??

Ile tygodni przed planowanym wylotem trzeba dzwonic i umowic sie na spotkanie w Ambasadzie??

Ja mam to mocno skaplikowane jezeli znajde rodzine w pierwszym terminie to czeka mnie zalatwianie wizy w ambasadzie w Londynie.Moja obecna host rodzina dala mi tez wolna reke moge od ich odejsc kiedy chce wiec chcial bym wiedziec ile potrzebuje tygodni na zalatwienie wizy w Polsce.Czeka mnie wciaz pierwszy etap czyli znalezienie rodziny,a z male au-pair nie jest to tak latwe jak z female,nawet z rocznym doswiadczeniem jako au-pair i ponad 3500 godz doswiadczenia,bardzo dobrymi zdjeciami i filmikiem.Plus dwie referencje anglojezyczne,czyli potencjalna rodzina moze zadzwonic i sprawdzic mnie.

Wiecie cos o wizach kiedy trzeba sie na spotanie umowic czy 5 tygodni przed wylotem wystarczy?? Piec tygodni od mojego telefonu do ambasady do wylotu .Cos od programu slyszalem ze musze miec wize w kieszeni 10 dni przed wylotem najpozniej.Na wize tez sie czeka kilka dni.Ile czasu od telefonu do ambasady od umowienia sie na spotkanie do tego spotkania ile to trwa??

Dzis mija miesiac od otworzenia mi roomu,a mialem tylko 2 rodziki z tego jedna weszla do roomu,miala 4 dni na kontakt ze mna nie napisali i automatycznie IE ich wywalilo.Druga byla fajna(wlasciwie ta byla pierwsza),ale dzieciaki rozpieszczone bo mieszkaja w Chinach od 2009 i maja housekeeper ("ktora jest bardzo tania"tak mi niedoszla hostka powiedziala)dzieciaki byly by leniwe matka tez.

Ojciec by zostal w Chinach na kolejny rok(inzynier pracowal by) wiec samotna matka,rozpieszczone dzieci teskniace za ojcem,matka siedzi w domu.Miasto Detroit lovely (kojarzy mi sie z wsytawa samochodow i Eminemem) samochod dla au-pair no i bez curfew,cos za cos plusy i minusy,ale nie wyszlo.Mieli male au-pair z Polski ktory byl u nich 1,5 roku wiec chyba nie byli by az tak zli,tylko 3 lata w Chinach z housekeeper moglo ich zleniwic.Czekam na kolejna rodzine.

izzieem > 08-04-2012, 19:59

[quote name="agniesia"]@ izzieem ciekawe czy z CC leci się tym samym samolotem co z Gawo Może chociaż spotkamy się wszystkie na lotnisku Albo w konsulacie. A właśnie, macie już wize?[/quote]

Wydaje mi się, że może chodzi tu bardziej o to jakimi liniami lotniczymi się leci. Fajnie by było lecieć z kimś. Z Warszawy nie chce, bo tam kibice jeszcze pewnie będą miasto zawalone bo metro budują. I jeszcze 8h pociągiem, a do Berlina max 1,5h.

A co do wizy to jeszcze jej nie mam.

agniesia > 08-04-2012, 20:05

Nie głupie spostrzeżenie. A biuro nic Ci nie marudziło, że chcesz zmienić miejsce wylotu? Może też zdecydowałabym się na Berlin. Dla mnie to taka sama droga a z tym zawalonym miastem możesz mieć racje

izzieem > 08-04-2012, 21:03

Jeszcze nie dostałam odpowiedzi, o wszystkim dowiedziałam się w piątek wieczorem i przez święta nikt mi nie odpowie. Jeśli będą marudzić to moim argumentem będzie koszt dojazdu do warszafki, czas podróży, który wpłynie na mój komfort psychiczny itd. Będę walczyć!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia