• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Prawo jazdy /transport

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Prawo jazdy /transport

• Prawo jazdy /transport
  • Re: Prawo jazdy /transport

marvellous > 31-01-2013, 2:57

Dziekuje za odpowiedzi

ja wlasciwie nie zastanawiam sie nad moja szansa wyjazdu, ale bardziej chodzi mi o to czy w USA dam rade sie poruszac bez prawka. Slyszalam, ze bez prawka au pair jest uwieziona w domu dlatego chcialam sie dowiedziec ile w tym prawdy

Spodziewam sie, ze w NYC czy innych duzych miastach nie potrzebny jest samochod - ale nie licze na szczescie trafienbia rodizny na Manhatanie

Nie chce robic prawka bo zanim je zrobie, zanim wyjade minie z rok a czasu marnowac nie chce.

Jak to wyglada z tym transportem w USA?

Nie umiem sobie wyobrazic braku polaczen autobusowych czy pociagowych do pobliskiej wioski/miasta moze to przez to ze cale zycie spedzilam w Europie

Nimell > 31-01-2013, 4:00

Ja nie używam samochodu i żyję. Fakt faktem mieszkam w centrum dużego miasta. Ale dziewczyny z mniejszych miejscowości też używają komunikacji miejskiej ponieważ parkingi są strasznie drogie. Więc nawet mieszkając pod NYC będziesz używać pociągów bo i tak nie zaparkujesz na Manhattanie i tak ;P da się żyć moim zdaniem bez auta ale mieszkając w mieście lub z dobrym połączeniem komunikacyjnym z większym miastem.

DariaAnnaJoanna > 01-02-2013, 8:14

Zależy gdzie trafisz. Na wschodnim wybrzeżu w dużych miatsach nie powinnaś miec problemu ale cała reszta to leży i kwiczy. Amerykanie zainwestowali w drogi dla tego tak wygląda sprawa z transportem publicznym. Tutaj prawie każdy ma auto więc autobusy nie sa tak potrzebne. Na twoim miejscu próbowałabym zdac prawo jazdy a jak nie to zrób kurs w polsce co się ogarniesz a zdaj egzamin w stanach ( najprostszy egzamin jaki kiedykowiek zdawałam, dla debili normalnie) bo szczerze mówiąc bez samochodu będziesz nieszczęśliwa. Ja użerałam się z tym ponad trzy miesiące zanim zdalam na prawo jazdy stanowe więc wiem o czym mówie.

balbina > 01-02-2013, 14:27

Mieszkając w NYC wolałabym dostać miesięczny bilet (?) na metro niż 200$ na benzyne, bo korki, jak tu dziewczyny piszą parkingi, ja wiem jak ciężko się jeździ po Wrocławiu i jak mnie to potwornie wkurza, a co dopier po NYC ;x ( choć to tylko moje, możliwe, że blędne zdanie)

Oczywiście fajnie by było, gdyby samochód czasem był do mojej dyspozycji

DariaAnnaJoanna > 02-02-2013, 0:10

Trafić do samego NYC jest trudno. Większość dziewczyn ląduje w jakiś pipidówach 50 minut pociągiem od miasta i niestety tam się przyda auto. Nie dajcie sobie wcisnąc dziewczyny, ze samochód jest wam nie potrzebny. W stanach KAŻDY ma auto, tutaj nawet poza centrum nie jesteś wstanie nigdzie dojśc z buta bo autostrady a rzadko która au pair mieszka w downtown, zazwyczaj są to przedmieścia a tam nic nie kursuje. Jak któraś mówi, że jest w stanach i samochodu nie potrzebuje to jest wyjątkiem a nie regułą. Takie sa realia.

Nimell > 02-02-2013, 1:21

W końcu w czymś jestem wyjątkiem ;P ale co racja to racja. Jak trafisz na downtown to ok, ale jak na przedmieścia przedmieścia to gorzej ;P

marvellous > 08-02-2013, 22:18

a autobusy? skoro maja takie super drogi to autobusy zamiast pociagow powinny byc rozwiazaniem. Jak to z tym jest?

W sumie licze na szczescie znalezienia rodziny w wiekszym miescie. Szukajac rodziny w UK mialam wielkie szczescie, moze dobra passa wraz z wyjazdem z Londynu sie nie skonczy

DariaAnnaJoanna > 09-02-2013, 6:31

Autobusy są ale mało i nie zbyt bezpiecznie czasami. A to , ze trafisz do dużego miasta to nie znaczy, ze będziesz mieszkać w downtown. w jakies 90% przypadków mieszka się na granicach miasta gdzie nic nie jeździ. Tutaj rzadko kto w ogóle mieszka w samym centrum, w centrum to masz sklepy i restauracje Amerykańskie miasta wyglądaja inaczej niż europejskie, tu masz przemdmieścia i jakieś 20 minut autem do centrum przez autostrady więc z papcia nie dojdziesz. Więc na prawde nie wmawiaj sobie, że trafisz do dużego miasta i nie będziesz musiała jeździc.

Jak już wpsomniałam wcześniej amerykanom nie sa potrzebne autobusy bo każdy ma samochów.

Moi hosci nie wymagali prawo jazdy. Opiekuję się 1,5 roczną dziewczynką i tylko oni ją wożą. Ale gdybym go nie zdała to pewnie wróciłabym do domu , bo życie bez prawka w stanach jest nie możliwe gdy mieszkasz na przedmieściach. A nawet mieszkając w cetrum lepiej miec dostep do auta. Więc nie myśl, o tym czy znajdziesz rodizne bez prawa jazdy tylko o tym czy warto więzic się w domu na rok. Bo ten wyjazd to chyba ma byc dla ciebie szansa na zobaczenie nowych rzeczy, miejsc a niestety jakoś tzreb tam dojechac. Bedziesz nieszczęśliwa.

Ja zdałam polskie prawko za 7 razem a amerykańskie za pierwszym więc to coś mówi o poziomie trudności

balbina > 11-02-2013, 0:04

Zawsze można nie wyrabiać prawka w polsce i zrobić do w USA.

albo.. zgłosić się do GAWO i szukać rodzinki i napisać w liście, że się robi kurs i ma się egzamin za miesiąc - a po zrobieniu dodać go do aplikacji i wyjezdzac z prawkiem

Wiem, że w APiA Było pytanie o prawko i jedna z możliwych odpowiedzi to była JESTEM W TRAKCIE KURSU, ale nie wiem jak to jest, czy można szukać rodizny bez prawka i wystarczy je dostarczyć przed wyjazdem, tzreba było by się spytać

paulaw > 11-02-2013, 10:38

Powtórzę się co do prawka w GAWO - musisz uzupełnić ankes, że w razie nie znalezienia rodziny nie zwracają ci pieniędzy i musisz mieć jeszcze dużo referencji o opiece nad dziećmi poniżej 2. roku życia. Ale można wyjechać bez prawka, chociaż pewnie, że znalezienie rodziny i poruszanie się w USA będzie o wiele trudniejsze
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna