• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Maturalne au-pair - 2011

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Maturalne au-pair - 2011

• Maturalne au-pair - 2011
  • Re: Maturalne au-pair - 2011

Nathalie > 25-11-2010, 13:03

Oj biedna! Ja po godzinie wyszłam z podstawy z angielskiego i padam. Zwalilam wypracowanie, a zaraz czeka mnie rozszerzenie... Mózg paruje.

Zreszta, tez nie lubie mojej szkoły. Tyle roboty, a cały czas im mało. Ale, byle do maja!

szuszuvp > 26-11-2010, 0:17

Współczuję Wam dziewczyny...moja szkoła nie przeprowadza tych próbnych matur z Operonu jedynie dzisiaj języki na podstawach pisaliśmy i to wszystko więc nie jest źle. A resztę próbnych w styczniu piszemy :) Ale tak jak napisała Nathalie: byle do maja :)

roxyolsen > 26-11-2010, 16:57

hej , też piszę w tym roku maturę ! i chcialabym się Was zapytac czy jest mozliwosc wyjechania do takiej rodziny i studiowac tam ?? jesli tak to na jakich uniwersytetach i jak to zalatwic?? bo chcialabym pojsc na studia od razy. pozdrawiam!

zlosnica > 26-11-2010, 17:37

w usa czy krajach europejskich?

martak > 26-11-2010, 19:32

Ja też to rozmyślałam i z naszą mturą to nic tam nie zrobisz ;P

Jeśli do UK, mój znajomy co tam studiuje mówił że zazwyczaj trzeba napisać egzamin TOEFL a co więcej to nie wiem...

Natomiast jeśli chodzi o US musisz napisać SATy, najlepiej SAT Reasoning Test i SAT Subject Tests z przedmiotów które są wymagane na dany kierunek...

Krótko mówiąc SATy to amerykańskie matury

roxyolsen > 26-11-2010, 22:10

do Stanów, chodzi mi o to, zeby tam zaczac studiowac.. ale patrzcie to musi sie jakos dac zrobic, bo np. gdy rodzice sie przeprowadzaja do stanow , bo maja tam lepsza prace, to dziecko musi z nimi jechac, a np. moze w ogole nie znac języka i co wtedy? nie uczy sie? niemozliwe..

zlosnica > 26-11-2010, 22:26

Przede wszystkim studia nie są obowiązkowe. Druga sprawa to to, że możesz wyjechać na wizę studencką, ale musisz mieć bardzo dobre wyniki w nauce i wykazać się ogromnym zapleczem finansowym, żeby udowodnić, że nie jedziesz tam do pracy tylko do szkoły, która jest obrzydliwie droga w stanach. Inna sprawa, że oni już w liceach zbierają "punkty" za olimpiady, konkursy, itd, które później liczą się przy wyborze na uczelnie.

A jeśli myślisz o tym, by wyjechać jako au pair i studiować to raczej Ci się to nie uda, bo po pierwsze nie będziesz miała na to czasu, po drugie pieniędzy. Czasem zdarza się tak, że rodzina sponsoruje au pair studia po zakończonym programie w zamian za pomoc z dziećmi albo w domu. Ale to rzadkie przypadki. Studia w usa to kwestia tysięcy dolarów...

Zreszta poczytaj sobie http://www.pso-usa.org/index.php?option=...l#pytanie1

Insula > 26-11-2010, 23:06

hey zmienię troszkę temat, w poniedziałek idę odebrać prawko i zastanawiam się, czy już powinnam sobie wyrabiać międzynarodowe?(czy będzie potrzebne od razu agencji), czy się wstrzymać i przed wyjazdem załatwić koszty są niewielkie (25zł),ale zaginęło mi zdjęcie, więc fotografa odwiedziłabym w czasie robienia zdjęć do wizy

kingulath > 27-11-2010, 1:59

Hej. Musimy się tu odwiedzać cały czas. Ja już mam prawie wszystkie formalności załatwione. Jestem z CC. Teraz oni tylko weryfikują referencje i myślę, że po niedzieli będą mi już szukać rodziny.

Piszcie jak Wy daleko jesteście.

W USA musimy się razem odwiedzać jak będziemy w tym samym mieście!!

Na maturze polski P, matma P, angielski P, niemiecki P i R, geografia R

martak > 27-11-2010, 14:32

Ja to mam konto założone w CC, ale chyba będę jednak próbować z Proworkiem... Zaplanowałam, że skończe kompletowanie dokumentów na styczeń/luty

CO do spotkań, ja jestem chętna, do moejgo miasta (w czasie zaborów "kulturalnej stolicy Polski") raczej nikt nie wpadnie, ale ja mogę przyjechać do Lublina lub Warszawy, dla mnie no problem

Do roxyolsen

A z tymi studiami w US to dokładnie to co mówi złosnica - jeśli chcesz być jednocześnie au-pair i byc na normalnych studiach to się po prostu nie da, a studia są naprawdę astrnomicznie drogie (wychodzi chyba 15-20 tys. złotych za semestr). Tak więc ja wolę tam wyjechać na rok, a potem wrócić tu na studia, przynajm,niej państwowe nic nie kosztują ;P

Poza tym, załączyłam Ci tam pisząc o SATach linki, tam jest wszystko łopatologicznie opisane, wystarczy poczytać ;P

Link daję jeszcze raz: http://www.naharvard.pl/egzamin-sat.html
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia