-
-
Re: Florida dream ??
ell > 31-08-2009, 12:51
[quote name="edytakrotoszyn"]dziekuje Wam( zalamana jade juz na lotnisko. I[/quote]
No co Ty, Edyta - wszystko będzie dobrze. Zaczyna się Twoja wielka przygoda i wszyscy trzymamy za Ciebie kciuki! To normalne, że się boisz, ale jestem pewna, ze już wkrótce będziesz nam pisała jak fajne życie masz tam :mrgreen: . A jeszcze masz tak ciekawą host rodzinę, że tylko pozazdrościć, więc głowa do góry! Wspieramy Cię :lol: -
89dzoana89 > 31-08-2009, 14:14
Jej a ty juz lecisz
Takiej to dobrze;*
Wierze ze ulozy sie tam wszystko po twojej mysli a jezykiem nie masz co sie martwic
Sama zobaczysz jak szybkie postepy bedziesz robila z dnia na dzien
Ja przez pierwszy tydzien malo co mowila ale sluchalam co mowia i teraz juz mowie duzo duzo lepiej
A jestem niecale 3 tygodnie
Ja tez juz chce do USA!!!!!!!!!!!!!!
Pisz jak tylko bedziesz mogla;*** -
arven86 > 31-08-2009, 16:31
hej, nie załamuj mi sie tu, tylko sie ciesz!na pewno bedize fajnie, poczatki zawsze sa ciezkie, ale potem bedzie dobrze, zobaczysz! Jak tylko dolecisz, daj znac i pisz czesto, jak widac bardzo ciekawie bedzie u Ciebie
pozdrawiam -
aaleeksaandraa > 31-08-2009, 20:29
I następna dziewczynka szczęśliwie wylatuje...Jejku ale ten czas goni
POwodzenia Edytko! I pamiętaj, żebyś tak jak Kamysia wszystko nam zrelacjonowała
P.S. Grupa wsparcia z tego forum jest dostępna na Twoje jedno kliknięcie -
edytakrotoszyn > 02-09-2009, 1:44
no witam
no wiec dolecialam jakos... lot dlugi i wyczerpujacy, jedzenie w samolocie strasznie fast foodowe ale dalo sie zjesc. musze zmienic jedzenie u host family bo czuje ze bede sporo tyc;/ to okropne! ale dalej...W NYC odebral nas z lotniska ladny pan i pojechalismy do szkoly. Pokoj mam z dziewczyna z niemiec i tajlandii. Ogolnie polek tazem ze mna jest 6. szkola taka sobie napewno nie jest na jakism super poziomie ale te 4 dni da sie przezyc. Najgorsze sa prysznice ;p Jedzenie takie sobie.
Jezeli chodzi o szkolenie jest strasznie nudne, na 216 au pair ponad 100 to niemcy;/ wiec wszedzie slychac angielski. No wiec niektore (no 80%) mowi swietnie po angielsku. Sa dziewczyny ktore mowia gorzej, ja staram sie nie odzywac za duzo (glupia blokada), nawet jak chce to potrzebuje chwilke czasu zeby pomyslec ale potem juz jest inny temat ;/ No wiec przebywam sobie tutaj z 2 polkami ktorych angielski rowniez nie jest za ciekawy. W gruncie rzeczy chcialabym juz byc u mojej rodzinki polozyc sie w wygodnym lozku wreczyc im prezenty. tutaj na szkoleniu kazda chce pokazac jak to ona nie mowi, nie przecze sa dziewczyny mile bardzo ale jakos dziwnie jest. Chcialabym byc na FL poznac swoje wlasne kolezanki z ktorymi bede mogla porozmawiac na spokojnie a nie w nerwach i spieszac sie. Doslalam maila od mojej LCC ze we wrzesniu bedzie spotkanie i wybieramy sie do parku wodnego...fajny pomysl, mysle ze jesli bede miec wolne to pojde. Inne au pair w okolicy wiedza juz ze przylatuje, za tydzien bedzie jeszcze jedna nowa au pair.
Boze czasem jak slucham dziewczyn jak nawijaja po angielsku to mysle sobie co ja tutaj wlasciwie robie. Zyje NADZIEJA ze bedzie ok.
Zaraz lece na kolejne zajeciaNie wiem czy dam rade napisac cos tutaj jeszcze, ale w razie czego odezwe sie w pt/sob jak juz bede u mojej host rodzinki. dziekuje za slowa wsparcia -
kamildzianka > 02-09-2009, 3:49
Cytat:No wiec niektore (no 80%) mowi swietnie po angielsku.
Juz to widze, ze swietnie!
Co ty, nie przesadzaj, tobie sie tylko wydaje, ze swietnie mowia. One mowia tylko tak, jak sie nauczyly w szkole. To, ze mowia szybko (najpewniej niegramatycznie) nie znaczy, ze mowia DOBRZE. Pewnie wiekszosc z nich wplata w kazdy wyraz "you know", "so" i "like", aby zdanie wydawalo sie bardziej "amerykanskie".
Przestan sie patrzec na innych, tylko mow. Tamte tylko nadrabiaja mina i pewnie uzywaja zwrotow, ktorych znaczenia same nie rozumieja. Sama peplaj, jak i one, a bedziesz uwazana za taka, ktora mowi "swietnie".
Gratulacje, ze przylecialas. American Dream sie ziszcza. -
kamysia > 02-09-2009, 4:26
. -
ell > 02-09-2009, 8:35
wiecie co, jest taka opinia u hostów (pewnie nie wszystkich) na temat krajów operek i tak np. Niemki są widziane jako te, których angielski jest świetny i w dodatku super jeżdżą autem, więc jest duże branie na nie (one chyba nawet nie muszą w USA zdawać pełnego prawa jazdy tylko mają wymieniane na amerykańskie). Ich angielski naprawdę jest dobry, ale Edyta nie martw się, bo za miesiąc, dwa będziesz też płynnie mówić. Ale tymczasem jak chcesz się dowartościować to posłuchaj jak wypowiadają się azjatki albo dziewczyny z Ameryki Płd. 8) W dodatku w przypadku tych ostatnich to wiele z nich za rok wyjedzie z równie złym angielskim, bo one w wolnym czasie lubią spędzać czas z innymi latynosami, żeby nie musieć się wysilać i móc mówić po hiszpańsku. -
satelitarna > 02-09-2009, 12:47
Edyta czekamy na relacje jak w rodzince na FlorydzieZa dwa dni bedziesz do nich juz leciec, a ja wciaz czekam, mam wprawdzie pare matchingow ale to nic pewnego przeciez. Wciaz czekam
Odezwij sie
Pa -
kamildzianka > 02-09-2009, 15:49
Cytat:Niemki chyba nawet nie muszą w USA zdawać pełnego prawa jazdy tylko mają wymieniane na amerykańskie
Mowisz powaznie? Nigdy o tym nie slyszalam, zbulwersowalam sie! Nie wierze w to kompletnie. "Jestem Niemka, mam wieksze przywileje". Nienawidze Niemcow, z jakiej racji nie musza zdawac prawka? W Stanach traktuje sie wszystkich ta sama miara, nie wierze w ulaskawienie Niemcow w DMV!
Taa, Azjatki i Latynoski - okropnie mowia, moze sie staraja, ale akcent do dupy. Swoja droga Niemki mowia twardo, od razu wyczuc, ze z Germany przyjechala. Maja specyficzny akcent. Polki ladnie mowia - moze nie znamy gramatyki tak dobrze, czy slowek, ale po czasie Polacy mowia bardzo ladnie i plynnie (jesli tylko im sie chce).
My mamy zly system oswiaty, nauczyciele zalamuja rece, uczniom nie chce sie wybijac ponad poziom. Poza tym u nas dalej jest wstyd przed byciem dobrym w nauce. Zaraz sie nazywa takiego kujonem. Nauczyciele duzo piluja z gramatyki, kaza czytac, slowek sie uczyc, ale nie ma wystarczajaco duzo zajec w laboratorium jezykowym, gdzie uczen moze sie osluchac i MOWIC bez wstydu.
Macie sie nie wstydzic! Wstydem jest wlasnie zmarnowanie okazji na rozwijanie jezyka. Niemki go nie marnuja, bo w siebie wierza. Czy Polki sa od nich gorsze? NIE!