-
-
Re: Moja historia pobytu w USA, Atlantic Beach,FL
Kitens > 08-09-2007, 1:17
Hej
Dzisiaj mam "off" bo jestem chora, wstalam o 9, zeszlam na dol i hostka mi powiedziala zebym sie "relax" hmm ja mam tylko katar i nie chcialam miec wolnego ale ona powiedziala ze to w sumie jej wina bo corke ma chora i dlatego mam miec off. U mnie jest 5:39 i wlasnie chce powysylac fotki ale zrobilo sie ich 45mb bo kazda ma 3mb, za duza rozdzielczosc mam nastawiona w aparacie i musze teraz skompresowac. Dobry do tego jest InfranView. Fotki wysylam samej okolicy, clubu i plazy zaraz kolo chaty bo mam dwie ulice dalej zejscie na plaze. Moja hostka zrobila mi sniadanko jajecznice. Dowiedzialam sie ze ona jest pol irlandka pol amerykanka. Dzisiaj byla sprzataczka na chacie z Meksyku sprzata u nich 2 razy w tygodniu.. ja szczerze nie widze zeby po jej wizycie bylo posprzatane hmm serio.. jaki burdel byl taki prawie zostal. Oczywiscie dzieciaki to balaganiarze pod kazdym wzgledem. Hosci sa raczej schludni, a ja brudu nie lubie, ale az taka porzadnicka to nie jestem. Kupilam niedawno karte miedzynarodowke za 10$ jest 7h do poslki ale chyba tylko na domowy... pisalam ze mam tylko katar a zaczelam kichac przed chwilka..ehh.. koncze narazie, ale dzisiaj sie pewnie nic takiego nie wydarzy.. aaa wlasnie mam szukac z hostka autka dla mnie do 10 tys $, tylko szkoda ze ona chce z komisu kupic dla mnie, bo ja znam strone gdzie mozna od prywatnych ludzi kupic bo w komisie 2 tysiaki zawsze zawyzaja. Myslalam nad Honda Civic, Acord lub Fordem Focusem a najlepiej chcialabym Toyote Celice bo sa wszystkie do 10$. Tylko teraz problem z ubezpieczeniem bo chyba za Celice bo to a'la sportowy jest najwyzsze ubezpieczenie. To nie jest jak u nas, ze sie od pojemnosci placi. Dobrze, ze hosci nie chca mi kupic amerykanca jakiegos wsiuuu. Oczywiscie nie bede narzekac co kupia to bedzie i tak mysle ze mam z nimi dobrze i bardzo sie ciesze, ze ich przez neta wyczailam <odpukac> . -
WAMPIREK > 08-09-2007, 1:53
No kochana...na fotki czekam ...ale Twoja twarzyczke tez chce zobaczyc -
twin > 08-09-2007, 11:04
Hej Kitens.
Jak nie chcesz wykupywac rzadnych pakietow czy kart, to mozesz sprobowac metody, ktorej ja uzywam dzwoniac do Niemiec i do USA. Juz tlumacze....
Musisz miec zainstalowanego skypa. Jezeli masz juz tam swoj login, to sie wyloguj. Przy ponownym logowaniu chce nazwy uzytkownika... musisz wybrac, ze nie masz jeszcze konta skype i tam zalogujesz sie na nowe konto. Podasz byle jaki login i dowolny mail np. <a href="mailto:a@a.de">a@a.de</a> czy inne cuda i zakladasz nowe konto skype. Na tego samego maila mozna logowac kazde nowe konto, nie musisz za kazdym razem pisac, czy wymyslac nowego maila. A zeby ktos przez przypadek nie dostal powiadomienia na wymyslonego maila, to lepiej zaloz nowego na "wp, czy onecie" i zawsze go podawaj 8) . Ogolnie chodzi o to, ze skype daje przy nowym uzytkowniku rozmowe testowa i tam mozesz dzwonic na jaka siec chcesz. Wiadomo na stacjonarne najtaniej. Ja, jak dzwonie do Niemiec, to rozmawiam ok 15 min. na jednym takim logowaniu. I ze stanow, to na pewno dziala, bo znam osobe, ktora dzwoni tak do PL. Jezeli chce ponownie zadzwonic, to wymyslam kolejny login i znow mam ok 15. min na gadanie
Ale niech kazdy wybiera opcje, ktora mu najbardziej pasuje. Podaje do ogolnej wiadomosci, bo moze komus sie taka wlasnie spodoba... :wink: -
idril > 08-09-2007, 22:30
twin to ja nawet bede musiala ak sprobowac. zobaczymy -
Kitens > 14-09-2007, 5:23
Witam ponownie po takiej dlugej przerwie z powodow technicznych forum.
Wrocilam niedawno z bujanki po miescie, lubie lokalna stacje radiowa bo puszczaja duzo "wakacyjnych" piosenek i super pasuja do tutejszej roslinnosci i pogody. Mamy codziennie 30 stopni C i sloneczko. Wczoraj byl przez godzinke sztorm w nocy, ale zawsze ogolnie jest slonecznie i cieplo.
Narazie nie doszukalam sie zadnych wad ukrytych u moich hostow jak i dzieciakow. W tym tygodniu mialam 35h pracy. Hostka lubi duzo gadac wiec zawsze zapisuje mi dokladnie co mam zrobic w specjalnym CC niebieskim ogromnym notesie na spiralce. Ciesze sie bo zawsze wiem co i jak i ona jest zadowolona i ja.
Zapoznalam sie z jedna polka, ale nie z au pair. Fajnie ze ktos tu zaraz niedaleko mnie z polski mieszka, bo tak to lipa... nie ma polakow.
Zastanawiam sie co z prawkiem. Moge na moim tylko miesiac jezdzic?? bo kazdy mi mowi co innego i nie wiem kogo mam sie sluchac. Na necie tez rozne rzeczy sa napisane. Moze spytam sie LCC, bo w koncu ma przyjsc w sobote o 16.
Znalazlam juz duza mallow i troche kasy wydalam, az nie moge wchodzic do sklepow bo korci hehe. Jutro chce pojechac do najwiekszego w okolicy bo nie bylam jeszcze w tym, ale az sie boje jechac bo znowu zauwaze cos fajnego. Chcialabym pojechac do Daytony Beach ogladnac NASCAR, musze sie dowiedziec ile ta zabawa kosztuje i kiedy sa tam jakies wyscigi. Chcialabym takze pojechac na jakisz meczyk NFL, ale czy jakies dziewczyny beda chetne? Mam nadzieje, ze tak. Dosc blisko mnie mieszka pewna Rosjanka (au pair), ktora zostala tu na drugi rok.
Jutro pewnie zaczna sie znowu zabawy z najmlodsza we wrozki, piratow i smoki hehe - to jej ulubione postacie do zabawy. Juz mam dosc rozowego koloru bo wszedzie mnie otacza jak sie bawie z najmlodsza, wtedy wlaczalm simpsonow i mala jak zaczarowana oglada, lubi tez ciagle ogladac piratow z karaibow.
Powiem Wam, ze tutaj naprawde nie czuje sie jak jakis slugus, tylko jak dobry znajomy. Mam nadzieje, ze tak pozostanie, ale nie ma idealnie na swiecie, wiec ciekawa jestem kiedy beda pierwsze zgrzyty.
Koncze narazie
paptaki -
maada > 14-09-2007, 20:57
hej Kitens,
super ze fajniutko tam u Ciebie
kurcze te zakupy wciagaja masakrtycznie, sama cos o tym wiem :roll: :lol:
na zrobienie prawka ja mialam w VA pol roku...nie wiem jak jest na florydzie, ale na pewno wiecej niz miesiac....wejdz na strone DMV albo przejedz sie tam ktoregos dnia i tam oni maja wszystkie info.
pozdr. baw sie super -
Kitens > 17-09-2007, 5:12
Od wczoraj mam oficjalnie swoja "furke" czyli Focusa z 2005r, oczywiscie w srodku pelen wypasik, ale automat ;( , bo jak to okreslila hostka pozniej latwiej sprzedac no i sie wcale nie dziwie, bo amerykance kochaja automaty. Teraz moge jechac wszedzie, ona mnie juz do Orlando wysyla hehe, noo pewnie bede jechac 3,5h nie znajac drogi. lecz z tego co wiem, to oczywiscie jest autostrada jedna i bardzo prosciutko sie tam jedzie.
Poznalalam dzisiaj polakow, bardzo milych i mlodych jest to fajna parka. Mieszkaja naprawde niedaleko mnie, wiec mamy juz plany zeby gdzies pojechac i ogolnie sie skumac.
Dzisiaj byla u mnie LCC i dala mi liste dziewczyn i gledzila ogolnie glupoty. Mam pierwsze spotkanie au pairskie 23 wrzesnia w pizza hut. Dobre jest to, ze jak LCC juz wyszla zza drzwi i hostka ja odprowadzala do samochodu to ta jej powiedziala, zebym czasami chlopakow na chate nie sprowadzala itp. Hostka mi to powtorzyla co ona "potajemnie" gadala i sie z niej smiala, ze nie powiedziala tego przy mnie tylko wielkie tajemnice robi. Ehh te LCC...
Ciesze sie ogolnie dzisiaj, bo hosci chca na Bahamy leciec i chca mnie zabrac. Ja oczywiscie z wielka checia polece tam z nimi . A juz w pazdzierniku wizyta na Manhatanie u rodzinki hostki, wiec tez ogolnie super.
Bylam dzisiaj w innym mallu i znowu kupilam "kilka" rzeczy, ja po prostu nie moge sie powstrzymac. -
Tynka > 26-09-2007, 21:58
[quote name="twin"]Hej Kitens.
Jak nie chcesz wykupywac rzadnych pakietow czy kart, to mozesz sprobowac metody, ktorej ja uzywam dzwoniac do Niemiec i do USA. Juz tlumacze....
Musisz miec zainstalowanego skypa. Jezeli masz juz tam swoj login, to sie wyloguj. Przy ponownym logowaniu chce nazwy uzytkownika... musisz wybrac, ze nie masz jeszcze konta skype i tam zalogujesz sie na nowe konto. Podasz byle jaki login i dowolny mail np. <a href="mailto:a@a.de">a@a.de</a> czy inne cuda i zakladasz nowe konto skype. Na tego samego maila mozna logowac kazde nowe konto, nie musisz za kazdym razem pisac, czy wymyslac nowego maila. A zeby ktos przez przypadek nie dostal powiadomienia na wymyslonego maila, to lepiej zaloz nowego na "wp, czy onecie" i zawsze go podawaj 8) . Ogolnie chodzi o to, ze skype daje przy nowym uzytkowniku rozmowe testowa i tam mozesz dzwonic na jaka siec chcesz. Wiadomo na stacjonarne najtaniej. Ja, jak dzwonie do Niemiec, to rozmawiam ok 15 min. na jednym takim logowaniu. I ze stanow, to na pewno dziala, bo znam osobe, ktora dzwoni tak do PL. Jezeli chce ponownie zadzwonic, to wymyslam kolejny login i znow mam ok 15. min na gadanie
Ale niech kazdy wybiera opcje, ktora mu najbardziej pasuje. Podaje do ogolnej wiadomosci, bo moze komus sie taka wlasnie spodoba... :wink:[/quote]
Hey
Czy kto? jeszcze próbował tej metody?
Bo ja już tak pare razy dzwoniłam, ale nie chce, żeby później mami przyszedł jaki? ogromny rachunek
Je?li kto? wie, dajcie znać
Kitens a jak tam jazda samochodzikiem?
I spotkanie au pairek?
Pozdrawiam -
Kitens > 27-09-2007, 6:32
Sorrki za dlugi okres wstrzemiezliwosci
U mnie juz rutynka sie wlaczyla i juz wszytsko wiem co mam robic, wiec jest spoko. Ostatnio w czwartek hosci musieli wyjsc i wrocic o 21 wiec poprosili mnie czy bym nie zostala do 21 z dziecmi. Ja sie zgodzilam, bo w sumie nie mialam innych planow. W piatek za to hostka mnie zaskoczyla i powiedziala ze za to ze jestem taka "dobra" mam caly piatek off, oczywiscie ucieszylam sie .. jee..
Co do wad rodzinki to jak narazie nie mieli nic do mnie ani ja do nich..lecz hotka zle wychowuje najmlodsza. Widac, ze najmlodsza traktuje lepiej od pozostalej 2. Przez to mala jest rozpieszczona i placze zawsze za mamusia..heh.. dzisiaj np. hostka musiala wyjsc na jakies spotkanie i ja mialam zostac w domu tylko z najmlodsza, wiec hostka oznajmila mlodej ze wychodzi i wroci dopiero jak bedzie ona juz spac..a ta w ryk.. i zostawila mi placzaca Elizabeth..uhh jak ja nie nawidze jak rozpieszczone dzieci placza.. na szczescie jak jej powiedzialam ze przyniose jej jej ulubione krakersy to przestala i poszlysmy do parku..wsiuu.
W ogole nie wiem czy juz nie pisalam, ale hostka daje najmlodszej najbardziej niezdrowe jedzenie jakie tylko moze byc ( a sama je wszystko najzdrowsze, ma figure lepsza od nie jednej osiemnastki). Wiec wracajac do jedzenia.. mala nawet nie chce obiadow jesc bo ona jest "full" ale deser chce i zaraz ryczy jak deserku nie dostanie hahh.. a hostka oczywiscie na kazde skinienie mlodej lata, nawet mloda drze sie a gory ze chce mame jakby sama nie mogla przyjsc na dol, a ta zaraz przylazi (hostka) i sie pyta co chce jej coreczka..
Dobrze, ze Elizabeth jest dla mnie spoko i mnie nie wkurza jak narazie..
Samochodzikiem bujam non stop, nawet sobie jedzie byle gdzie bo uwielbiam to. ostatnio zalazlam caly bak za 35$ i hostka dala mi 10$, a w sumie jedze tylko i wylacznie dla wlasnego uzytku. Juz sie przyzwycailam do automatu, ale to jest takie nudne ze az za nudne, ja naprawde uwielbiam manuale, lubie slyszec silnik jak zmieniam biegi.
Wczoraj bylam na festynie jakiegos High School, ale super maja ci amerykanie, tak jak w filmach sa gangi"plastikow", chlopcy z druzyn i ten caly klimat . Mam foty, znacie jakis dobry album internetowy (oprocz fotologu) zeby odrazu powrzucac duzo fotek i dac linka dla chetnych?
Spotkanie au pair spoko, poznalam dziewczyny.. szkoda, ze nie ma zadnej z Polski.
Widzicie rodzine mam super (znowu napisze "odpukac"), nigdy mi nie wyszlo wiecej niz 40h w tygodniu, ale jest wielki mankament, ze tu nie ma polskiej au pair... szkoda, bo wolalabym pogadac na luzie z jakas au pairka.
Wiem jedno... NIE ZALUJE tego wyjazdu, tym bardziej ze juz kupilam sobie bilet lotniczy do mojego chlopaka
A tak w ogole to jakie kursy polecacie zeby isc i odrobic te 6 credytow?
Dziekuje za wiadomosci na priva
Tynka a Ty jak tam? Widzialam kilka fotek z Twojej stronki.. hehe jaka Twoja host rodzinka ma fajna fotke -
twin > 01-10-2007, 0:03
Hej Tynka
Nie powinien Ci przyjsc zaden rachunek ... ja tak dzwonie od kilku miesiecy i robiłem to kilka razy dziennie... w sumie ograniczyli teraz czas do ok 5 minut, ale zawsze cos jest ... pozdrawiam