• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 12-08-2012, 21:13

Wiem wiem, ale na razie wolę planować pierwszy rok, który tak naprawdę powinnam zacząć planować dopiero za cztery miesiące ale shh... Pożyjemy, zobaczymy.

Blonde - i jak tam u Ciebie? C:

blonde > 12-08-2012, 21:27

Tak naprawdę, to właściwie mogłabyś już składać aplikację, gdyby nie to, że nie masz jeszcze prawka Nie wiem jak w innych agencjach (bo ty celujesz w APC i IE, prawda?), ale w CC rodziny chyba mają jakąś zniżkę w styczniu i wtedy często szukają AP (wyczytałam na jakimś amerykańskim forum dla host rodzin ), więc teoretycznie jest wtedy większa szansa. Poza tym mieć dłużej otwarty room przecież nie zaszkodzi... Więc wiesz, możesz już w sumie startować z aplikacją, jeśli chcesz jechać od razu po maturze

A u mnie no cóż, wiza przyznana (jeee ), czekam tylko na kuriera z paszportem, który mam nadzieję pojawi się na początku tego tygodnia. Czekam też na zamówioną walizkę no i pomalutku planuję pakowanie, póki co tylko na kartce. Staram się spędzać jak najwięcej czasu z rodziną, bo znajomi jakoś powyjeżdżali, ale jak wrócą, to i z nimi chcę spędzić trochę czasu. No bo jakby nie było, za trochę ponad trzy tygodnie wyjeżdżam Jeszcze to chyba do mnie za bardzo nie dociera...

paulaw > 12-08-2012, 21:46

A czy w CC trzeba od razu składać opłatę? Bo ja chcę do GAWO, a tam trzeba od razu, ale gdyby w CC nie trzeba było, to też bym złożyła, zawsze większa szansa na znalezienie fajnej rodzinki (: No tak, ale nie mam prawka, więc nie mam się za co zabierać. Ale hej, dzięki Tobie teraz mam motywację, żeby jak najszybciej zrobić prawko C:

O rany, ja się boję, że wizy nie dostanę, chyba mi wtedy serce pęknie! Serio! Rany, z jednej strony chcę jak najszybciej pozbyć się tego co mnie otacza, a z drugiej strony coraz bardziej zdaję sobie sprawę, że niedługo będę musiała pożegnać się z mamą i nie zniosę jej płaczu więc tak jakby coraz bardziej "wtulam" się w nią c:

Ale masz fajnie... aha i rzecz jasna liczę na duuużo zdjęć (+ zdjęcia jedzenia ze szkolenia, samolotu i gdziekolwiek pójdziesz, sorry, mam jakąś obsesję ze zdjęciami jedzenia hahaha).

blonde > 12-08-2012, 22:10

Haha, znasz bloga Adamant Wanderer? Ula (autorka) robi straaaasznie dużo zdjęć jedzenia, więc możesz się tam napatrzeć Ja mam zamiar robić tyle zdjęć, ile tylko mi się uda! I mam zamiar pilnie prowadzić bloga Zobaczymy jak mi sie to uda, ale plany mam ambitne

W CC nic się nie płaci na początku, podobnie jak w APiA. Ja miałam konto w CC ale zrezygnowałam z niego (bo znalazłam rodzinę w APiA) i żadnych konsekwencji i z tego tytułu nie musiałam ponosić. W sumie, to możesz złożyć więc do wszystkich agencji, bo w CC i APiA nie płacisz (więc nic nie tracisz, a może akurat?), a w Gawo masz IE i APC. Ja, gdybym miała składać jeszcze raz, to dokładnie tak bym zrobiła. W każdym razie, jeśli chcesz tak zrobić, to najlepiej od razu pozbieraj od wszystkich tych agencji formularze referencji i jak będziesz zbierać referencje, to od razu w 4 kopiach Dla mnie to było najgorsze w składaniu później jeszcze do APiA, że musiałam drugi raz chodzić po ludziach po te referencje. No i 4 agencje to 4 aplikacje... ale sądząc po Twoim entuzjazmie, nie będzie to problem No i rzeczy typu list, zdjęcia czy filmik możesz mieć wszędzie te same. Dałabyś radę, tym bardziej, że masz jeszcze tyyyyle czasu. Także zabieraj się za to prawko koniecznie!

Czy ktoś z Twojej najbliższej rodziny (mama, tata, rodzeństwo) ma obywatelstwo USA i tam mieszka albo przebywa tam nielegalnie? Zakładam, że nie W takim razie dostaniesz wizę na pewno! Wiesz, mi to wszyscy powtarzali, ale i tak się stresowałam przed rozmową (bo to w sumie normalne), ale przekonałam się, że to absolutnie nic strasznego, i że faktycznie - to zwykła formalność.

paulaw > 12-08-2012, 22:15

A więc uważasz, że chociaż planuję wyjazd z GAWo powinnam składać papiery w każdym biurze? A więc tak zrobie, bo przecież, tak jak powiedziałaś - nic nie tracę c: Zbieram się na prawko, zbieram, teraz już najchętniej bym się wybrała, ale mam już miejsce "zaklepane" (bo to po znajomości to i zniżka się trafiła), a że będę jeszcze wyjeżdzała nie chcę zaczynać. Ale po wakacjach idę! Gdyby nie wyjazd to prawdopodobnie nigdy bym prawka nie zrobiła.

Uh, ale gdzieś czytałam, że wize dają w 99%. W 99%! A gdzie ten 1%??? Ten jeden procent mnie własnie bardzo... niepokoi (: Ale dzięki za słowa otuchy.

Fakt, mam jeszcze sporo czasu, ale ja po prostu chcę być przygotowana jak bardziej się da A widziałaś już swój pokój/dom? Rany, to jest druga rzecz na punkcie której mam obsesję. 1. jedzenie 2. domy i pokoje Tak, trochę creepy.

blonde > 12-08-2012, 22:25

Dom nie, ale widziałam pokój. Jak rozmawiałam z ich obecną AP na skypie, to mi zrobiła room tour Całkiem przytulny się wydawał

No wiesz, ja planowałam wyjazd z CC a wyszło inaczej i jadę z APiA... Składaj wszędzie. Tym bardziej, że chcesz konkretną lokalizację. Więcej agencji = więcej rodzin = większa szansa na trafienie takiej w NYC.

paulaw > 12-08-2012, 22:51

Dzięki. Ah, właśnie pomogłaś mi uporać się z dziwną depresją, która ostatnio mnie dopadła, wiesz, tą w stylu "nic mi się nie uda, jestem nikim i tak zawsze zostanie". A więc robię prawko (lepiej rozglądajcie się na ulicach) i jadęęęę!

blonde > 12-08-2012, 23:03

Hm, może powinnam zostać personal coach czy coś w tym stylu ? Haha, nie ma za co, zawsze do usług

madz > 12-08-2012, 23:26

Cześć, można się dołączyć do Was? W sumie ja nie po maturze swojej planuję wyjazd, ale na pewno po waszej, moja matura już jakiś czas temu była Ale wyjazd planuję na lipiec 2013 więc mniej więcej wtedy co termin zwany przez Was "po maturze".

paulaw > 12-08-2012, 23:57

Jasne, cześć madz! Tradycyjne pytanie - gdzie i jaka agencja? C:
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia