-
-
Re: Au Pair 2013!
agatt > 03-08-2012, 14:13
nom mam rodzine, ale w Kanadzie i oni maja obywatelstwo juz, wiec chyba nie problem xd a na czym ta rozmowa polega? jak wyglada? -
paulaw > 03-08-2012, 15:54
Agatt - dostajesz kilka pytań po angielsku i musisz na nie odpowiedzieć. Wygoogluj, a poza tym temat przewijał się na forum już niejednokrotnie.
Kajka1 - zignoruję ton Twojej wypowiedzi, ale uważam, że to co mówisz jest nie fair. Nie byłyśmy w USA i nie wiemy jak tam jest. Dowiemy się jak będziemy, może się zawiedziemy, a może nie. Każdemu przydarzyło się co innego, każdy przeżył wyjazd na swój sposób. Nikt tutaj nie pisze, że oczekuje, że Obama przywita go na lotnisku z otwartymi ramionami, więc nie wiem po co ta gadka. Nikt z nas nie oczekuje niczego wielkiego. Każda z nas po prostu chce zwiedzić USA, tak jak większość ludzi na świecie, zanim rozpoczniemy studia. A może którejś z nas się tam spodoba? Nigdy nic nie wiadomo i gadanie typu "za dużo amerykańskich filmów, american dream blah blah" jest nie na miejscu. Same się przekonamy, czy nasze oczekiwania się spełnią, czy nie. A poza tym mówisz, chwilka, zacytuję:
Cytat:Stany Zjednoczone to już nie ta sama Ameryka co kiedyś i nie żyje już tak jak kiedyś
Kiedyś, czyli kiedy? Pięć lat temu? Bo chyba nie powiesz mi, że wiesz, jak żyło się w USA dwadzieścia, czy pięćdziesiąt lat temu. I nie, nie chcę tu nikogo urazić.
Moim marzeniem jest spędzić trzy najwspanialsze lata studiując w Trójmieście, dlatego taka gadka mnie wkurza i "uraża". Moim marzeniem jest też jednak zwiedzić Nowy Jork i traktuję ten wyjazd jako okazję do tego i do małego zarobku. Nie wiem jak inni, ale sądzę, że nikt tutaj nie myśli o studiach w USA, przecież to jest niemożliwe. Pozostaje community college, ale ja podziękuję, wolę studia w Polsce. -
agatt > 03-08-2012, 16:15
Kajka1 ekhm no sorki, ale nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. kazdy ma marzenia, wiec nie wiem co dziwnego jest w tym, ze czasem ktoras z nas sie pofascynuje? chyba wszystke tutaj jestesmy dorosle, wiec wiemy jakie sa realia, no bez przesady ;x potraktowalas nas troche jak male 13nastolatki, wiesz? rozumiem, pewnie jest bardziej doswiadczona od nas, bo my tylko "zyjemy wyidealizowanym obrazem Ameryki". Kazda z nas przekona sie na wlasnej skorze, jednej trafi sie lepiej drugiek gorzej. Takie zycie. sad but true
paulaw no w sumie, bez sensu znowu przywolywac ten temat (wizy itd) ;x a wiecie moze cos wiecej na temat grupy au pair na facebooku? bo wlasnie szukam, ale jakos marnie mi idzie bo nie trafilam na polską ;/ -
merti > 03-08-2012, 23:25
kajka, z tym swoim jednym postem na forum po prostu chciała u nas wywołać zamieszanieA takie gadki jak ona to ma każdy, kto tyłka ze swojego miasta nie ruszył od kilku lat. Tak mi mówi babcia i inni ludzie z pesymistycznym poglądem. Oczywiście nie zawsze będzie różowo, ale sama świadomość tego, że spełnię swoje marzenie i będę mogła się czymś ciekawym pochwalić za kilka lat będzie wystarczająca do tego, żebym chciała jechać. I na pewno pojadę, bo żyję swoim życiem, a nie przekonaniami innych
Ej, a jak jest z prawkiem w stanach? Bo nasze miedzynarodowe bedzie wazne tylko 3 mies. i potem musimy sobie stanowe wyrobić, nie?
I tam jest tak jak w Kanadzie, że są różne levels? Czy normalnie tylko jeden raz się zdaje i można jezdzić? -
agatt > 04-08-2012, 22:53
ojejuuu ja to nie mam pojecia kompletnie ;x cos cicho na forum wgl, nie? ;d moze jak zajrzy ktos bardziej ogarniety to sie dowiemy -
blonde > 05-08-2012, 11:54
To zależy od tego w jakim jesteś stanie ale też od rodzaju ubezpieczenia Twojej rodziny. Ja np. lecę do CT i nie muszę tam zdawać żadnego egzaminu, mogę przez cały rok jeździć na międzynarodowym. Jeśli chciałabym zostać na drugi rok, wtedy musiałabym już zrobić sobie stanowe prawko.
Także zależy to przede wszystkim od stanu. A co do tych 'levels' to o niczym takim nie słyszałam. Zdajesz normalnie egazmin teoretyczny albo teoretyczny + praktyczny (to samo - zależy od stanu) i jeździsz. -
DaisyyUSA > 05-08-2012, 12:41
[quote name="paulaw"]
Kajka1 - zignoruję ton Twojej wypowiedzi, ale uważam, że to co mówisz jest nie fair. Nie byłyśmy w USA i nie wiemy jak tam jest. Dowiemy się jak będziemy, może się zawiedziemy, a może nie. Każdemu przydarzyło się co innego, każdy przeżył wyjazd na swój sposób. Nikt tutaj nie pisze, że oczekuje, że Obama przywita go na lotnisku z otwartymi ramionami, więc nie wiem po co ta gadka. Nikt z nas nie oczekuje niczego wielkiego. Każda z nas po prostu chce zwiedzić USA, tak jak większość ludzi na świecie, zanim rozpoczniemy studia. A może którejś z nas się tam spodoba? Nigdy nic nie wiadomo i gadanie typu "za dużo amerykańskich filmów, american dream blah blah" jest nie na miejscu. Same się przekonamy, czy nasze oczekiwania się spełnią, czy nie. A poza tym mówisz, chwilka, zacytuję:
Cytat:Stany Zjednoczone to już nie ta sama Ameryka co kiedyś i nie żyje już tak jak kiedyś
Kiedyś, czyli kiedy? Pięć lat temu? Bo chyba nie powiesz mi, że wiesz, jak żyło się w USA dwadzieścia, czy pięćdziesiąt lat temu. I nie, nie chcę tu nikogo urazić.
[/quote]
[quote name="merti"]kajka, z tym swoim jednym postem na forum po prostu chciała u nas wywołać zamieszanieA takie gadki jak ona to ma każdy, kto tyłka ze swojego miasta nie ruszył od kilku lat. [/quote]
[quote name="agatt"]Kajka1 ekhm no sorki, ale nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. kazdy ma marzenia, wiec nie wiem co dziwnego jest w tym, ze czasem ktoras z nas sie pofascynuje? chyba wszystke tutaj jestesmy dorosle, wiec wiemy jakie sa realia, no bez przesady ;x potraktowalas nas troche jak male 13nastolatki, wiesz? rozumiem, pewnie jest bardziej doswiadczona od nas, bo my tylko "zyjemy wyidealizowanym obrazem Ameryki". Kazda z nas przekona sie na wlasnej skorze, jednej trafi sie lepiej drugiek gorzej. Takie zycie. sad but true/[/quote]
POLAĆ WAM ! ;D -
Sharon > 06-08-2012, 12:35
Uff.. W końcu jakiś temat, który jest mi w miarę bliski. Forum znalazłam przez totalny przypadek, przeglądam je, przeglądam i... Jestem coraz bardziej przerażona. Na większość pytań odpowiedzi znalazłam, ale mam jeszcze takiego jedno. Ja będę wylatywała prawdopodobnie gdzieś koło września 2013 roku, po maturze i egzaminie zawodowym. Wybrałam firme CC i aplikacje właściwie mam napisaną. Kobieta, która pomaga mi w tych wszystkich formalnościach dała mi kilka rad, między innymi poprawianie błędów w tej aplikacji - no wiecie, żeby gramatyka była perfekcyjna.
Jak wy sobie z tym radziłyście lub radzicie? Co wpisywałyście w aplikacje? Prosiłyście kogoś o pomoc?
Tak, mój angielski nie jest perfekcyjny, ostatni rok przeznaczam na intensywną naukę zwrotów i słówek z każdej dziedziny - innymi słowy, korki. -
merti > 06-08-2012, 14:25
My (chyba mogę mówić, za większość dziewczyn z tego tematu) raczej pod koniec roku/w styczniu bierzemy się za aplikację Nie ma co załatwiać wszystkiego rok przed wylotem Niektóre dziewczyny się w 2 mies wyrabiają od złożenia aplikacji do wylotu
I ja na 100% wybiorę agencję GAWO, bo mam room w 2 biurach i ubezpieczenie rozszerzone w cenie -
agatt > 06-08-2012, 15:09
merti masz racjeja tak samo bede wybierac gawo, bo jak na razie najbardziej mi sie podoba i z tego co wiele osob mowi to jest naparwde w porzadku