-
-
Re: Prawo jazdy /transport
Jarzebinka > 22-01-2013, 1:27
Raczej nie ma takiego czegos "w trakcie kursu", bo wiadomo ile niektórzy zdają prawko i możesz po prostu nie zdążyć przed wyjazdem. Jest pytanie na TAK albo NIE. Możesz to oczywiście zaznaczyć w liście, ale wydaje mi się, ze dużo Ci to nie da. W aplikacji WSZYSTKO w czasie otwartego roomu mozesz zmieniać, dlatego teraz mozesz sobie otworzyć (jeżeli masz te referencje- a mówiłaś ze masz) i jak zdasz to prawko wtedy w aplikacji zmienisz. -
freckled > 22-01-2013, 12:49
Mam dokładnie taki sam problem, kończę kurs i w wersji optymistycznej prawko będe miała może za jakiś miesiąc. Ale stwierdziłam, że poczekam z aplikacją a przez ten czas na spokojnie zbiorę sobie referencje, napiszę list i zrobię filmik, żeby potem szybciej to poszłoW zgłoszeniu do programu w GAWO jest taka opcja jak "w trakcie kursu" ale, jak zauważyła Jarzebinka, "w trakcie" może oznaczać, że prawko dostaniesz za dwa tygodnie albo coś pójdzie nie tak na egzaminie i zrobią się z tego dwa miesiące. -
emili > 23-01-2013, 0:14
Odnawiam trochę... by dodać, że :
Mając prawko/czy go nie mając - warto zrobić bo ... po 3 latach można starać się o obywatelstwo w U.S - tyle. -
panama > 23-01-2013, 3:17
Ja w każdym razie prawka nie muszę robić. Mało tego jak moja area director do mnie przyszła to sama sie hostów pytała czy będę robiła prawo jazdy. Hości powiedzieli, że jak ktoś jest na czas tymczasowy w USA, nie potrzebuje prawka. Pomimo, że wszyscy mi oznajmili, oznajmiają, że międzynarodowe jest ważne 3 miesiące ja nie potrzebuję innego. Chciałabym poznać link do jakiejś strony, w której jest napisane że po 3 latach można się starać o obywatelstwo mając amerykanskie prawko. Dzięki. -
californiadreaming > 23-01-2013, 6:06
Starać zawsze się można... Ja tam się nie znam, ale tu jest coś na temat obywatelstwa: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/ ... 2ca60aRCRD Obywatelstwo USA można dostać po 5 latach stałej rezydencji lub 3 latach stałej rezydencji i bycia małżonkiem obywatela. Myślę, że emili chodziło o to, że warto mieć prawko na wypadek gdyby chciało się zostać w Stanach na stałe. -
paulaw > 23-01-2013, 16:32
Ja też mam ten problem, jestem w trakcie kursu, a właściwie kurs już skończyłam i teraz czekam na drugie podejście do egzaminu. Niestety wybrałam najgorsze miasto do zdawania z możliwych, ale dam sobie szansę, może trzy i wtedy zmieniam. Ale tak poza tym to wiem, że jest taka możliwość, że room będzie nieaktywny, ale możesz już wszystko porobić, referencje itd. ale room będzie otwarty dopiero jak zdasz prawko. Eh, to jest mój największy problem. Jakbyśmy nie mogły zdać prawka w USA -
goodmorningamerica > 26-01-2013, 15:36
[quote name="paulaw"] Jakbyśmy nie mogły zdać prawka w USA[/quote]
Czytasz mi w myslach hahaha -
marvellous > 30-01-2013, 14:27
Witajcie!
Nie wiem czy poprawnie nazwalam ten watek. W kazdym razie mam pytanie do tych osob, ktore byly juz w Stanach.
Wlasnie zamierzam rozpoczac moja wspolrace z GAWO po raz drugi i wyjechac do Stanow. Nie mam prawka ale jak wiemy, Gawo umozliwia wyjazd bez prawa jazdy ( z tym ze jesli nie znajdzie nam rodziny, kasa przepada). Podobno nie zdarza sie zeby nie wyslac jakies au pair bez prawka wiec mam zamair sprobowac.
Tak czy siak, zalezy mi na pracy z dziecmi ponizej 2 lat bo mam z nimi najwieksze doswiadczenie.
Mam tutaj pytanie, czy ktor wyjechal bez prawka/ lub czy ma taka rodzine ktora nie udostepnia wlasnego samochodu?
Jak to jest z transportem w duzych miastach? Pytam, bo slyszalam wiele o duzych odleglociach itd no ale przeciez busy/pociagi jakies musza kursowac miedzy poszczegolnymi odleglosciami?
Chcialabym poznac zdanie osob ktore juz byly w stanach wlasnie na ten temat
P.S. Licze wlasciwie tutaj na szczescie i zanalezienie rodziny w duzym miejscie, bo wtedy raczej nie ma problemu z transportem? -
Eat_my_ear > 30-01-2013, 15:03
Hej. Ja co prawda nie byłam jeszcze w Stanach, ale powiem Ci, że miałam kilka matchy, gdzie rodziny nie wymagały od au pairki posiadania prawa jazdy. Dzieci do szkoły jeździły autobusami szkolnymi lub rodzice sami je odwozili. Skoro ty chcesz się opiekować dziećmi poniżej 2 roku życia , to chyba tym mniejszy problem bo przecież z takim dzieckiem siedzi się raczej w domu. Natomiast prawko bardzo się przydaję już dla Ciebie samej... chcesz po coś gdzieś jechać, z kimś się spotkać itp.
Ponadto wiem, ze w NYC raczej żadna au pairka się nie porusza samochodem :-) -
paulaw > 30-01-2013, 15:08
Też z początku miałam zamiar wyjechać bez prawka, ale ku mojemu zdziwieniu kilka dni temu zdałam więc bez problemu. Ale dużo pisałam o tym z panią z GAWO i chociaż nie spotkałam kogoś, kto wyjechałby bez prawka, wiem, że jest to jak najbardziej możliwe, trzeba mieć tylko doświadczenie w opiece nad dziećmi poniżej 2 roku (dużo referencji) i wtedy bez problemu możesz jechaćNapisz najlepiej jeszcze do nich, dopytaj się, pewnie będzie trudniej niż dla kogoś z prawkiem, ale przecież to nie jest jakiś problem, w dużym mieście jest przecież metro, pociągi itd., gorzej w mniejszych, oddalonych miastach, tak mi się przynajmniej wydaje.
[quote name="Eat_my_ear"]Ponadto wiem, ze w NYC raczej żadna au pairka się nie porusza samochodem :-)[/quote]
Podziwiam ludzi, którzy w tak ogromnym mieście poruszają się samochodem c: