• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Zostać.

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Zostać.

• Zostać.
  • Re: Zostać.

mamecia > 23-06-2012, 16:48

[quote name="paullin_a"]Dziewczyny odswiezam temat .

Mam pytanie czy ktoras skonczyla licencjata w Polsce i postanwila zrobic w USA mgr ?

Pozdrawiam [/quote]

Mam koleżankę, która skończyła tu licencjat i wyjechała do stanów jako au pair, po dwóch latach dostała wizę studencką, poznała na studiach swojego obecnego męża, zrobiła tam magistra i teraz sobie tam żyje. Także wszystko jest możliwe

paullin_a > 23-06-2012, 18:07

[quote name="mamecia"]
    [quote name="paullin_a"]Dziewczyny odswiezam temat .

Mam pytanie czy ktoras skonczyla licencjata w Polsce i postanwila zrobic w USA mgr ?

Pozdrawiam [/quote]

Mam koleżankę, która skończyła tu licencjat i wyjechała do stanów jako au pair, po dwóch latach dostała wizę studencką, poznała na studiach swojego obecnego męża, zrobiła tam magistra i teraz sobie tam żyje. Także wszystko jest możliwe [/quote]

A widzisz czyli wszystko jest możliwe No ja mam licencjata z filologii angielskiej( a raczej bede go miala we wrzesniu) i myslalam zeby po powrocie z USA isc na SGH w Warszawie na International Business , ale jakoś tak kusi żeby w USA zrobić mgr : ) No zobaczymy : )

paulaw > 26-06-2012, 21:03

Nie jestem au pair, ale będę i nie chcę, żeby ktoś odebrał ten temat jako kolejne desperackie poszukiwania sposobu na pozostanie w USA po zakończeniu programu. Nie chcę tu też wchodzić w żadne sprawy prawne. Po prostu chcę wiedzieć, czy któraś z was, obecnych lub byłych au pair ma zamiar zostać w USA po zakończeniu programu, lub wrócić do Stanów na stałe?

Jeżeli tak temat był, to przepraszam, ale nic takiego nie znalazłam, a nawet jeżeli to stary, więc odświeżam (:

DaisyyUSA > 28-06-2012, 19:59

prawdopodobnie zrobie wszystko zeby zostać tam na stałe

Piotr > 01-07-2012, 23:11

Zostanie w USA nie jest takie latwe jak by sie moglo wydawac.Ja traktuje ten wyjazd jako wymiane kulturowa,zwiedzanie jak rowniez wciaz nauke jezyka.Na obecna chwile bede tam tylko 12 miesiecy.Nie zakladam ze tam zostane.Jesli bede sie dobrze bawil,dobrze sie czul z hostami i moja gromadka cudownych dzieciakow to zostane na kolejne 6 a moze i 12 miesiecy.Ewentualnie bede chcial zwiedzic inny zakatek USA to zmienie rodzine.

Zycie pisze rozne scenariusze,wiec zobaczymy jak to bedzie,ale nie nastawiam sie na zycie w USA.Mimo wszystko czas pokaze jak to bedzie wygladac.

Zostac au-pair w USA z mysla o zostaniu w USA po programie,ja bym nie polecal,zebys sie nie rozczarowala jesli by ci sie nie udalo.

Kazdy ma swoje zycie,swoje plany i stara sie je realizowac(chociz sa osoby ktore boja sie realizowac marzenia) wiec powodzenia jesli cos sie nie uda,a zrobilo sie wszystko w tym kierunku,az tak to nie boli.Wiec powodzenia w zostaniu tam.

mamecia > 02-07-2012, 0:23

[quote name="Piotr"]Zostanie w USA nie jest takie latwe jak by sie moglo wydawac.Ja traktuje ten wyjazd jako wymiane kulturowa,zwiedzanie jak rowniez wciaz nauke jezyka.Na obecna chwile bede tam tylko 12 miesiecy.Nie zakladam ze tam zostane.Jesli bede sie dobrze bawil,dobrze sie czul z hostami i moja gromadka cudownych dzieciakow to zostane na kolejne 6 a moze i 12 miesiecy.Ewentualnie bede chcial zwiedzic inny zakatek USA to zmienie rodzine.

Zycie pisze rozne scenariusze,wiec zobaczymy jak to bedzie,ale nie nastawiam sie na zycie w USA.Mimo wszystko czas pokaze jak to bedzie wygladac.

Zostac au-pair w USA z mysla o zostaniu w USA po programie,ja bym nie polecal,zebys sie nie rozczarowala jesli by ci sie nie udalo.

Kazdy ma swoje zycie,swoje plany i stara sie je realizowac(chociz sa osoby ktore boja sie realizowac marzenia) wiec powodzenia jesli cos sie nie uda,a zrobilo sie wszystko w tym kierunku,az tak to nie boli.Wiec powodzenia w zostaniu tam.[/quote]

Zgadzam się z Piotrem całkowicie. Nie warto nastawiać się na prawdziwy amerykański sen, bo wbrew pozorom nie zawsze jest tak kolorowo jak jest to pokazywane na amerykańskich filmach czy w serialach. Kiedy ktoś nastawi się na bajeczne życie w US może się baaaardzo rozczarować, a po co sobie uprzykrzać życie Dlatego sądzę, że nie warto zbyt wiele wymagać od tego wyjazdu tylko polecieć tam ze zdrowym rozsądkiem, a wtedy na pewno lepiej będzie znieść chwile, kiedy coś nie pójdzie po naszej myśli

Tina > 04-07-2012, 10:37

w 100% zgadzam się z Piotrem i mamecia.

Z tego co się orientuje to jeszcze Wam trochę do wyjazdu zostało. Z penością macie bardzo wyidealizowany obraz USA. Fakt...jako au pair żyje się tam bardzo fajnie, nie trzeba się o nic martwić i niczym przejmować. "Prawdziwe życie" to już całkiem inna bajka. Po jakimś czasie nawet życie w USA staje się monotonne i to że mieszka się w NY, Miami czy LA już nie zachwyca i staje się codziennością.

Pojedziecie jako ap i wtedy zdecydujecie czy odpowiada Wam takie życie. Tak czy inaczej życzę powodzenia

paulaw > 05-07-2012, 11:08

Jasne, też się z tym zgadzam. Nie byłam tam, ale moja koleżanka która tam mieszka wiele mi opowiada. To nie jest to samo, co być tam, ale wciąż... najprawdziwsze, co mogę na razie dostać. Sama mi mówi jak tam ciężko z początku i czasami w trakcie, jak jej trudno było się przyzwyczaić, jak uderzyła ją rzeczywistość, ale są też inne, miłe sprawy, które ją zaskoczyły. Dlatego nie nastawiam się na to, że zostanę, ale na to, że przeżyję tam fajną przygodę, miło spędzę czas i poznam fantastycznych ludzi. Na razie to tyle. Mam jeszcze tyle czasu, a przejmować się będę jak już się tam dostanę.

sikorkaxx > 16-07-2012, 17:28

A ja tu cos dodam od sie siebie

1. Ameryka to juz nie to samo co kiedys, szczegolnie po 2001, no i kryzys tu dopiero nadejdzie, Ile masz lat tak zapytam?

2. No ale ok, jestes juz w USA i ci sie tak spodobalo ze chcesz zostac, wiec, wysylasz papiery o zmiane statusu i probojesz jakos ten status utrzymac ( studencki, turystyczny ), szukasz pracy ( niania,w sklepie, nic lepszego nie widze bez wizy pracowniczej )

3. O ile jestes ladna, szukasz jakiegos frajera z papierami, nalepiej po 30 ( tacy bardziej chca sie ustatkowac, podobno ) no i probojesz go zakrecic wokol siebie az ci sie oswiadczy, zielona karta do 6 miesiecy ale musisz 2 lata zwiazek utrzymac

4. Ja koncze swoj drugi rok jako au pair w grudniu, i raczej zmieniam swoj status....mi sie Ameryka spodobala i chce zobaczyc czy warto...mysle ze jqk bym naprawde zdesperowana byla to bym sie hajtnela dla papierow, nawet mam z kim ( moj byly, o dziwo..nawet chcial ze mna dziecko miec, jak dla mnie to chore bylo...) , ale...po co.

Ah ta Ameryka...ja tam was rozumiem, ta fascynacja. Ameryka niby to potega na swiecie, a Amerykanie to niby lepszy narod ( choc rozumem nie grzesza ) i wiele Polek jakos tam skrycie marzy o "American boyfriend". Ale....przyjedzcie perwsze i sie przekonajcie

sikorkaxx > 16-07-2012, 17:30

[quote name="Tina"]w 100% zgadzam się z Piotrem i mamecia.

Z tego co się orientuje to jeszcze Wam trochę do wyjazdu zostało. Z penością macie bardzo wyidealizowany obraz USA. Fakt...jako au pair żyje się tam bardzo fajnie, nie trzeba się o nic martwić i niczym przejmować. "Prawdziwe życie" to już całkiem inna bajka. Po jakimś czasie nawet życie w USA staje się monotonne i to że mieszka się w NY, Miami czy LA już nie zachwyca i staje się codziennością.

Pojedziecie jako ap i wtedy zdecydujecie czy odpowiada Wam takie życie. Tak czy inaczej życzę powodzenia [/quote]

O rany swietnie to ujelas! Ta codzienosc mnie tak naprawde powoli zaczyna dobijac, jedno miejsce od 1,5 roku uhh!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna