• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Sierpień/Wrzesień 2012 !

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Sierpień/Wrzesień 2012 !

• Wątek zamknięty
  • Sierpień/Wrzesień 2012 !
  • Re: Sierpień/Wrzesień 2012 !

Nati_waw89 > 26-06-2012, 20:41

[quote name="blonde"]Tamta rodzina zaraz po tym, jak napisałam tamtego posta - zeszła z roomu... I powiem Wam, że chociaż raczej mi się to nie zdarza, to teraz zaczynam się łamać.

No bo... czy jest tu w ogóle ktoś jeszcze (oprócz mnie) kto chce lecieć w sierpniu, a nie ma jeszcze rodziny?

Przez 3 msce miałam 11 (!) matchy, a z tego wszystkiego tylko 3 rodziny się odezwały. I żadna z nich mnie nie chciała (no dobra, tak naprawdę to jedną sama odrzuciłam... ale 2 były super, ale mnie odrzuciły!). Czas ucieka, sierpień coraz bliżej. A ja dalej jestem z niczym... Chciałabym już się przygotowywać do wyjazdu, załatwiać wizę, kupować prezenty hostom itp. itd. Ale nie mogę, bo wciąż jeszcze nie mam rodziny!

Myślałam, że tak około czerwca, to te rodziny będą się sypać jedna po drugiej - bo bliżej terminu wyjazdu, itp. itd. A tutaj się okazuje, że niekoniecznie... Większy ruch na roomie miałam na przełomie kwietnia i maja.

Starałam się o otworzenie tego roomu jeszcze w APIA. W tym widziałam swoją szansę. I chciałam, żeby go otworzyć jak najszybciej. I już myślałam, że wysłałam wszystkie papiery, ale wczoraj się naczytałam na forum, że zaświadczenie o niekaralności, międzynarodowe prawko i formularz medyczny też są konieczne do tego, żeby otworzyli mi room. I sama nie wiem jak to jest/będzie. Załatwienie tego wszystkiego zajmie mi pewnie jeszcze ze dwa tygodnie (bo na prawko trzeba czekać ok. tygodnia, a poza tym muszę je załatwiać w innym miejscu niz mieszkam. to samo zaświadczenie o niekaralności - nie tu gdzie mieszkam, a jeszcze gdzie indziej niż prawko...) to znaczy, że może mi otworzą to wszystko za jakiś... miesiąc?

Wiem, że jestem pierwszą na tym forum, która nawołuje do tego, że trzeba być cierpliwym. No, trzeba. Czasami to jest po prostu taka wielka próba siły charakteru... Do tej pory mówiłam, że choćby nie wiem co, to wyjadę. Że nawet jakby to się mialo opóźnić, albo coś... A teraz zaczęłam rozważać złożenie papierów na studia w Polsce. No bo, skoro nikt mnie tam w tym USA nie chce...?[/quote]

napewno musi byc miedzynarodowe prawko aby otworzyli room ? ja jestem w APIA i go nie dalam :>

emka88 > 27-06-2012, 4:53

[quote name="blonde"]Tamta rodzina zaraz po tym, jak napisałam tamtego posta - zeszła z roomu... I powiem Wam, że chociaż raczej mi się to nie zdarza, to teraz zaczynam się łamać.

No bo... czy jest tu w ogóle ktoś jeszcze (oprócz mnie) kto chce lecieć w sierpniu, a nie ma jeszcze rodziny?

Przez 3 msce miałam 11 (!) matchy, a z tego wszystkiego tylko 3 rodziny się odezwały. I żadna z nich mnie nie chciała (no dobra, tak naprawdę to jedną sama odrzuciłam... ale 2 były super, ale mnie odrzuciły!). Czas ucieka, sierpień coraz bliżej. A ja dalej jestem z niczym... Chciałabym już się przygotowywać do wyjazdu, załatwiać wizę, kupować prezenty hostom itp. itd. Ale nie mogę, bo wciąż jeszcze nie mam rodziny!

Myślałam, że tak około czerwca, to te rodziny będą się sypać jedna po drugiej - bo bliżej terminu wyjazdu, itp. itd. A tutaj się okazuje, że niekoniecznie... Większy ruch na roomie miałam na przełomie kwietnia i maja.

Starałam się o otworzenie tego roomu jeszcze w APIA. W tym widziałam swoją szansę. I chciałam, żeby go otworzyć jak najszybciej. I już myślałam, że wysłałam wszystkie papiery, ale wczoraj się naczytałam na forum, że zaświadczenie o niekaralności, międzynarodowe prawko i formularz medyczny też są konieczne do tego, żeby otworzyli mi room. I sama nie wiem jak to jest/będzie. Załatwienie tego wszystkiego zajmie mi pewnie jeszcze ze dwa tygodnie (bo na prawko trzeba czekać ok. tygodnia, a poza tym muszę je załatwiać w innym miejscu niz mieszkam. to samo zaświadczenie o niekaralności - nie tu gdzie mieszkam, a jeszcze gdzie indziej niż prawko...) to znaczy, że może mi otworzą to wszystko za jakiś... miesiąc?

Wiem, że jestem pierwszą na tym forum, która nawołuje do tego, że trzeba być cierpliwym. No, trzeba. Czasami to jest po prostu taka wielka próba siły charakteru... Do tej pory mówiłam, że choćby nie wiem co, to wyjadę. Że nawet jakby to się mialo opóźnić, albo coś... A teraz zaczęłam rozważać złożenie papierów na studia w Polsce. No bo, skoro nikt mnie tam w tym USA nie chce...?[/quote]

blonde nie miałam nic z tych papierków, które wymieniasz i miałam otwarty room więc otworzą Ci i bez nich

Tośka > 27-06-2012, 7:30

wiem ze to juz moze wydać sie nudne ale trzeba być cierpliwym.. na pewno sie ktoś znajdzie .. kto cie tam zechce.. ) ja mimo ,że nie mam otwartego roomu ( troche mi sie sprawy pokomplikowały i musze przełozyć wyjazd na troszke później) ... to sobie znalazłąm sama rodzinke .. bez roomu.. i są na prawde super.. głowa do góry ja cie nie chce dołowaćani nic .. ale trzeba być dobrej mysli..... matko dawno mnie tu nie było ;O

dreamlike > 27-06-2012, 14:43

dziewczyny polecam Expert Au-pair, to jest amerykańska agencja, nie mają oddziału w nas, ale można wszystko szybko i sprawnie z nimi mailowo załatwić, referencje przyjmują na drukach z innych agencji. Założyłam u nich profil- równocześnie z profilem w APIA i cały czas dostaje maile od rodzin. Opłaty są porównywalne do tych w pozostałych agencjach. Z tego co mi się udało pogadać z rodzinami, to korzystają z tej agencji ponieważ oferuje najlepsze dla nich warunki, bez pogorszenia warunków dla au-pair. Spróbujcie może tam znajdziecie wymarzoną rodzinę i co jeszcze fajne u nich- mają najwięcej rodzin z Florydy i Georgii. Ja w końcu jadę do stanów za pośrednictwem APIA, ale gadałam z dziewczyną, która jest w Atlancie dzieki Expert Au-pair i nie narzeka.

DariaAnnaJoanna > 27-06-2012, 15:19

Na początku podchodziłam do tego bardzo pozytywnie. Przekonana o swej zajebistości ^^ pewna byłam, ze rodzinki będą walczyć o to żeby przyjąć mnie do siebie na rok. Od otwarciu roomów w APC i IE minęły prawie trzy tygodnie a jak do tej pory zainteresowała się mną tylko jedna rodzina, która nawet się nie odezwała i poszła sobie po 2 dniach. Chciałabym wyjechać w sierpniu ponieważ po powrocie chciałabym wrócić na studia i zrobić magistra a rozmowy wstępne są na początku września. Coraz bardziej zaczynam się denerwować. Zdążają się osoby których nikt nie chciał?

LadyWatson > 27-06-2012, 17:48

dreamlike - powiedz coś więcej o tym biurze Expert Au Pair. Jak długo zajęło ci kompletowanie dokumentów, ile czekałaś na otwarcie roomu, czy miałaś tzw. interview, ile trzeba im zapłacić za "załatwienie" host family.

Przepraszam, że tak Cię męczę, ale u mnie też nieciekawie...:-(

Jestem w podobnej sytuacji co blonde. Chcę wyjechać w sierpniu a na razie się na to nie zapowiada. Złożyłam już dokumenty do Happy Au Pair by w razie czego mieć wyjście ewakuacyjne w postaci wyjazdu do GB. Jestem w CC i APiA. Drugie biuro zdecydowanie lepsze. Miałam od nich ponad 10 rodzin, ale jakoś nic z tego nie wyszło (o to już nie mogę mieć do nich pretensji). Nie wiem co to będzie...Dobrze, że się ogarnęłam i złożyłam częściowo dokumenty na studia...

Tina > 27-06-2012, 18:06

Blonde oto dokumenty które są Ci potrzebne do otwarcia roomu w APIA

At least 3 non-family references

Copy of driving licence (te normalne, nie międzynarodowe)

Educational certificate (or transcript of record if they are completing school in the next few months)

Passport photo

Family/childcare photos

Video

Resztę możesz dosłać później

Ile masz godzin opieki nad dziećmi? I od ilu osób?

blonde > 27-06-2012, 19:47

Ufff Tina to mnie uspokoiłaś. Moja koordynatorka (czy jak tam nazwać tą panią, która przeprowadzała ze mną interview) nie potrafiła mi odpowiedzieć, czy potrzebuję więcej dokumentów, czy to co mam wystarczy. Dlatego też wiedziałam tyle, ile się naczytałam na forum, a naczytałam się, że bez tego nie otworzą... Ale w takim razie czekam na otwarcie roomu

dreamlike > 27-06-2012, 20:57

Lady Watson, dostałaś ode mnie maila wcześniej, wysyłałam ci trochę moich spostrzeżeń o APIA

Jeżeli chodzi o Expert Au Pair to wypełniłam aplikację u nich na stronie ( od razu mówię ze trzeba sporo napisać o sobie) i jednocześnie napisałam do nich maila ze chcę być u nich. Odezwała się do mnie dziewczyna, strasznie sympatyczna i jak miałam jakieś pytania to od razu mi odpowiadała. Jako referencje wysłałam do nich skany druków z APIA. Nie miałam żadnego interview, ale myśle że to dlatego ze miałam z nimi cały czas kontakt mailowy, a dziewczyna która była moją konsultantką mieszkała kiedyś w Łodzi i była zachwycona że będą mieli kolejną Polkę w agencji. Próbuj jak coś to chętnie pomogę. A to mój mail: <a href="mailto:el_komarro@o2.pl">el_komarro@o2.pl</a> jak coś to pisz, bo tutaj zaglądam co pare dni a maila sprawdzam codziennie

dreamlike > 27-06-2012, 20:59

nie wiem kiedy mi dokładnie room otworzyli bo u nich to nie działa na zasadzie roomu, po prostu pewnego dnia rodziny mi zaczeły pisac maile, ale ja ich nie widze u siebie na profilu tak jak z APIA, po prostu rodziny pisza i powołują sie na Expert au pair
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia