-
-
Re: Sierpień/Wrzesień 2012 !
blonde > 23-06-2012, 23:30
Znowu mam match. Od prawie dwóch dni mam na koncie rodzinkę z Plainview, stan New York. Trójka dzieci, dwóch chłopców (9 i 11) i dziewczynka (4 lata). Kto zgadnie jaka religia? Of kors żydzi No, tylko że standardowo się nie odzywają No ale póki co jeszcze z roomu nie zeszli, więc czekam.
Poza tym dzień czy dwa temu minęły 3 msce od początku moich poszukiwań rodziny. Miałam w tym czasie 11 matchy. Jeden z New Jersey, 3 z Californii, 2 z Virginii (z tego samego miasta), 1 z Massachusetts (tak to się pisze?), 2 z Maryland i 2 z New York (w tym jeden z samego NYC). Ale z tego wszystkiego tylko 3 się w ogóle odezwały... A tak poza tym, z ciekawostek, to mam 'szczęście' do żydów. Chyba 7 z 11 rodzin na moim roomie to byli właśnie żydzi. Nie robi mi to większej różnicy, od tak po prostu tak wychodzi
A jeśli chodzi o APIA - wszystkie papiery złożone itp. itd. i teraz czekam na otwarcie roomu, co mam nadzieję nastąpi w nadchodzącym tygodniu -
Natalii > 25-06-2012, 18:07
Cześć dziewczyny, czy któraś z was ma już potwierdzony termin wylotu na wrzesień? -
Nimell > 25-06-2012, 18:35
Moja koleżanka wylatuje 10 wrześniaz Cultural Care. -
Natalii > 25-06-2012, 19:23
orientujesz się czy ma szkolenie w NJ czy NYC? ja jestem z ICE więc szkolenie mam w New Jersey i wylatuję z Gdańska, jakby co podaję maila <a href="mailto:nat_apia@interia.pl">nat_apia@interia.pl</a> razem będzie raźniej! -
Nimell > 25-06-2012, 19:28
A ona wylatuje z Warszawy i ma szkolenie w NY na Long Island. Masz przesiadkę gdzieś? -
blonde > 26-06-2012, 12:56
Tamta rodzina zaraz po tym, jak napisałam tamtego posta - zeszła z roomu... I powiem Wam, że chociaż raczej mi się to nie zdarza, to teraz zaczynam się łamać.
No bo... czy jest tu w ogóle ktoś jeszcze (oprócz mnie) kto chce lecieć w sierpniu, a nie ma jeszcze rodziny?
Przez 3 msce miałam 11 (!) matchy, a z tego wszystkiego tylko 3 rodziny się odezwały. I żadna z nich mnie nie chciała (no dobra, tak naprawdę to jedną sama odrzuciłam... ale 2 były super, ale mnie odrzuciły!). Czas ucieka, sierpień coraz bliżej. A ja dalej jestem z niczym... Chciałabym już się przygotowywać do wyjazdu, załatwiać wizę, kupować prezenty hostom itp. itd. Ale nie mogę, bo wciąż jeszcze nie mam rodziny!
Myślałam, że tak około czerwca, to te rodziny będą się sypać jedna po drugiej - bo bliżej terminu wyjazdu, itp. itd. A tutaj się okazuje, że niekoniecznie... Większy ruch na roomie miałam na przełomie kwietnia i maja.
Starałam się o otworzenie tego roomu jeszcze w APIA. W tym widziałam swoją szansę. I chciałam, żeby go otworzyć jak najszybciej. I już myślałam, że wysłałam wszystkie papiery, ale wczoraj się naczytałam na forum, że zaświadczenie o niekaralności, międzynarodowe prawko i formularz medyczny też są konieczne do tego, żeby otworzyli mi room. I sama nie wiem jak to jest/będzie. Załatwienie tego wszystkiego zajmie mi pewnie jeszcze ze dwa tygodnie (bo na prawko trzeba czekać ok. tygodnia, a poza tym muszę je załatwiać w innym miejscu niz mieszkam. to samo zaświadczenie o niekaralności - nie tu gdzie mieszkam, a jeszcze gdzie indziej niż prawko...) to znaczy, że może mi otworzą to wszystko za jakiś... miesiąc?
Wiem, że jestem pierwszą na tym forum, która nawołuje do tego, że trzeba być cierpliwym. No, trzeba. Czasami to jest po prostu taka wielka próba siły charakteru... Do tej pory mówiłam, że choćby nie wiem co, to wyjadę. Że nawet jakby to się mialo opóźnić, albo coś... A teraz zaczęłam rozważać złożenie papierów na studia w Polsce. No bo, skoro nikt mnie tam w tym USA nie chce...? -
kallan0 > 26-06-2012, 13:05
Nie łam się! Ja mam datę wylotu ustawioną na 30.07 ale szczerze wątpię żebym wyleciała za miesiąc bo też jeszcze nie mam rodziny. Coraz mniej cierpliwie ale nadal czekam... -
balbina > 26-06-2012, 13:11
o kurczę, to rzeczywiście trochę jakby w kropce jesteś.
Ja na Twoim miejscu dodałabym więcej zdjęć z dziećmi, (jeśli nie masz filmiku to koniecznie zrób), może postarałabym się o więcej referencji?
a ile masz godzin z dziećmi, referencji? i jak długo masz prawko?
Wiesz na to prawo czeka się w sumie od 3 dni do tygodnia, więc może szybciej dostaniesz
a jak już masz zdjęć i godzin dużo to może zadzwoń do agencji - ponoć to zawsze działa -
Nimell > 26-06-2012, 14:19
Blonde ja o miesiąc później chcę wyjechać ale też nie mam już cierpliwości.. do APIA nie złożę papierów bo nie akceptują mojego małego defektu, niby Interexchange mnie zaakceptowało, ale jak mam wpłacić zaliczkę to muszę się trochę wstrzymać bo teraz na drukowanie, oprawianie pracy, opłatę za dyplom i upominki na obronę tyle wydam kasy, ze na zaliczkę już nie zostanie.
Dobrym pomysłem jest zapisać się do wszystkich możliwych grup au pair na fejsbuku, i tam napisać ogłoszenie bo często dotychczasowe au pair szukają zastępstwa jak im się kończy rok i podają maila rodzinkom i bezpośrednio z nimi piszesz i nie blokują Ci roomu a w razie czego zgłosicie oficjalny match do agencji już jak dogadasz wszystko, do mnie w ten sposób odezwały się 2 rodziny, z jedną piszę ale nie zdradzam szczegółów bo nie chcę zapeszać..
A jeszcze jedną radą jest aby trochę agencje przycisnąć, że zastanawiasz się nad zrezygnowaniem z ich usług bo nic się nie dzieje, że myślisz o tym aby spróbować w innej agencji itd. to podobno działa i wtedy biorą się do robotyAlbo po prostu napisz bezpośrednio do Bostonu.
Bądźmy cierpliwe -
kallan0 > 26-06-2012, 17:07
Hahaha "5 min" po napisaniu wcześniejszego postu wchodzę na swój profil a tu data wylotu zmieniona już na sierpień! A niech ich! :twisted: