-
-
Re: Jakie pytania zadawać Host Rodzinie
young_lady_88 > 22-09-2012, 3:55
numer telefonu do ich poprzedniej au pair, jak dlugo z nimi byla, dlaczego odeszla i czy dzieci lubily spedzac z nia czas. wiele rodzin i agencje tez wymagaja od nas referencji, wiec my tez powinnysmy sprawdzac rodzinki dla wlasnego dobra. -
EwelinKa24 > 22-10-2012, 20:32
Przede wszystkim zapytajcie o:
1. Poszanowanie waszej prywatności
2. Ilość jedzenia w domu
3. Jakość jedzenia
Mówię z własnego doświadczenia. Nie bójcie się takich pytań. Lepiej dowiedzieć się od razu, niż potem przyjechać i czuć się niekomfortowo, bo na przykład otworzycie lodówkę a tam wydzielone jedzenie ( najlepsze dla dziecka, a dla was mrożonki). -
anika19900 > 11-12-2012, 22:36
tak, pytanie o jedzenie jest wazne, wiem z doswiadczenia. Kiedy operkowalam w londynie, jedzenie mialam wydzielone, nei moglam jesc tego co jedza dzieci, jadlam gorsze jedzenie, nie moglam jesc z dziecmi, co bylo tak dziwne i niekomfortowe, nie moglam jesc slodyczy, wyobrazacie sobie sytuacje, keidy dziecko mowi do mnie, ktorym sie opikowalam, przy swoich friendsach i ich mamch, ty nie mzoesz tego jesc?
teraz operkuje w stanach i jest cudownie, czuje sie naparwde jak czlonek rodsziny, moge jeszc wszytsko i bez ograniczen, rowniez moi hosci zawsze pytaja i kupuja mi specjalne jedzenie, np jwsli mam ochote na salami albo jakis ser zawsze mi kupia i nie szczedzamimo ze sami tego nie jeedza
pytajcie doslowenie o wszytsko, nie bojcie zadawac sie pytan, mniej nieporozumien po przyjezdzie
pozdrawiem i zycze udanych matchow! -
joasin > 02-02-2014, 22:14
moja rozmowa była całkiem przyjemna, dzieciaki latały w tle ale nie raczyły nawet się przywitaćGadałam głównie z... TATUSIEM! Na szczęście ominął mnie dyskomfort "nie rozumiem co do mnie mówisz" bo tata mówi po polsku. Głównie on gadał, ale zaczął tak jakbyśmy się znali, co trochę rozluźniło atmosferę- co u ciebie, jaka pogoda w PL, myśmy właśnie wrócili z..., sory za chaos za nami ale.... Gadka szmatka, co chwilę przewijały się jakieś tematy, głównie oni pytali, ja zbyt wiele pytań nie miałam bo wyczerpałam ich zakres we wcześniejszej rozmowie mejlowej.
Jeśli chodzi o pierwsze trudne rozmowy to trochę mnie też ominęły, bo moi hości nie mogli mnie odebrać- gdy przyjechałam wyjechał po mnie ich kolega, który coś tam po ang mówił, ale dużo mu podpowiadałam samaPonieważ długo sklecał zdania to rozmowa szybko minęła ;P Pokazał mi dom i pojechał, a ja zostałam sama- mogłam bez wstydu i stresu spenetrować dom, okolicę, rozgościć się, wziąć prysznic. Rodzinka przyjechała w nocy, kiedy ja już spałam (skoro jutro idziemy do pracy a ty zostaniesz z dziećmi to lepiej żebyś chociaż ty się wyspała ). Rano krótka rozmowa o dzieciach, przywitaliśmy się, rodzice pojechali do pracy a ja zostałam z poprzednia au pairką i wspólnie zajmowałyśmy się chłopakami. A potem, wiadomo, jakoś już zleciało - jak ci się podobał pierwszy dzień, jak chłopaki, czy poprzednia au pair wszystko ci pokazała itd. Samo poleciało. Przyznam, że taka sytuacja była bardzo komfortowa -
joasin > 02-02-2014, 22:19
o, i przypomniało mi się o co mnie pytanoCo zrobię gdy jeden z chłopaków chce iść dalej na spacer, drugi chce wracać a trzeci chce siku I czy może na mnie (mama) liczyć, że jeśli odkurzacz stoi kilka dni na środku pokoju, to że nie będzie ona jedyną, która wpadnie na to, że go trzeba sprzątnąć -
agata. > 07-03-2014, 19:17
Ja radzę pytać o DOKŁADNE godziny pracy i nie dawać się zbywać "lekkimi pracami domowymi".
Dziewczyny pytajcie o konkrety! Dla moich byłych hostów lekkie prace domowe to m.in. cotygodniowe mycie okien, sprzątanie auta, doglądanie kur i kurnika, szorowanie kontenerów na śmieci itp. co dawał min 10h dziennie sprzątania po dzieciakach, rodzicach i ich gościach.
Pytajcie też o odleglość do najbliższego przystanku. Ja byłam w dziurze zabitej dechami, bez sklepu, skrzynki pocztowej i dostępu do jakiejkolwiek komunikacji. Przystanek był ok 20km od domu, a autobus jeździl 1x dziennie. -
lubienutelle > 09-06-2015, 22:04
W oparciu o moje własne doświadczenie odpowiadam tu na pytanie, jakie pytania zadawać host rodzinom! Zapraszam i polecam
<URL url="http://supermanki.pl/byc-au-pair-czy-nie-byc-au-poor-cz-2/"><s></s><LINK_TEXT text="http://supermanki.pl/byc-au-pair-czy-ni ... poor-cz-2/">http://supermanki.pl/byc-au-pair-czy-nie-byc-au-poor-cz-2/</LINK_TEXT><e></e></URL>