• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

USA styczeń / luty 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• USA styczeń / luty 2013!

• Wątek zamknięty
  • USA styczeń / luty 2013!
  • Re: USA styczeń / luty 2013!

darusia93 > 17-10-2012, 18:08

No ja im właśnie na wstępie powiedziałam, ze nigdy nie miałam żadnego wypadku. A swoją drogą to dziwne, że w stanach prędkości to 30/40 km/h, co jest totalnie niewspółmierne do jakości dróg, i mają tyle wypadków, a u nas dziury w drogach, 50/60 na godzinę i jakoś dajemy radę

mamecia > 17-10-2012, 18:20

Średnia prędkość na drogach tutaj to 25-35 mil/h na autostradach 55/65 mil/h. Wcale się nie dziwię że au pair mają dużo wypadków tutaj Jak tu ludzie na autostradzie lub choćby na zwykłej drodze w mieście nie włączają kierunkowskazów przy zmianie pasa lub skrętach w lewo czy w prawo I często spotykam się z tym, że w nocy jeżdżą na długich co nieraz prowadzi do tego że w nocy nie da się jechać bo jakiś palant za mną daje mi takim światłem po lusterkach lub z naprzeciwka.

Zgadzam się w 100% z Niemell, doświadczenie na prawdę odgrywa tu chyba najmniejszą rolę. Pomyślcie logicznie, gdyby było tak ważne to agencje wymagałyby większej ilości godzin a nie tylko 200 co tak na prawdę jest niczym, a teoria że jak się ma więcej godzin to się znajdzie lepszą i fajniejszą rodzinę jest błędne. Jestem już w USA i rozmawiałam zarówno z moimi hostami a także z ich znajomymi którzy maja au pair, jak myślicie która patrzyła na doświadczenie w opiece? Żadna! Oni po prostu szukają kogoś kto będzie w stanie się dostosować do cotygodniowej rutyny, czyli jak to powiedziała Niemell trzeba być elastycznym, w każdym wypadku.

californiadreaming > 17-10-2012, 19:23

Myślę że to trochę zależy od tego, w jakim środowisku się obracasz. Są rodziny, które będą codziennie wp... mac & cheese, albo mc nuggets i zapijać wszystko colą. Są też takie, które nie zjedzą nic, co nie jest "organic". Niektórym może wisieć, co dzieci robią, byle by nic im się nie stało. Ale pewnie nie wszystkim. Aupairki też są różne - jedne z pasją do dzieci, inne z pasją do imprez, jeszcze inne z pasją do podróży itd. Każdy ma jakieś tam swoje cele i priorytety. No i najważniejsze, żeby się wszyscy jakoś dobrze dobrali... Może właśnie dlatego, że po jednej i drugiej stronie jest taka różnorodność, czasami to bardzo długo trwa, żeby trafić na kogoś, do kogo się dobrze pasuje .

Nimell > 17-10-2012, 19:31

Masz rację. Jest różnie ale mówię o przewadze. Większość rodzin ma w tyłku ile godzin wcześniej zajmowałaś się dziećmi i czy w ogóle wiesz co się robi. Ale zdarzają się wyjątki jak wszędzie.

PS. Moi jedzą mac&cheese organiczny :P więc spokojnie tutaj wszystko znajdziesz co jest organiczne ;D

balbina > 17-10-2012, 23:59

no wiadomo, jedni są tacy drudzy tacy : ) To z tego wszystkiego wynika, że bardzo ważny jest angielski - żeby tą elastyczność pojąć to co do nas mówią i w ogóle, sobie poradzić : ) no jednak dobrze mieć super zrobiony profil : ) tak czy siak

agnieszka89 > 18-10-2012, 0:28

Z drugiej strony jak każda kandydatka bedzie mieć super profil to też bedzie problem ze znalezieniem rodziny :p Włącza mi się jakieś filozoficzne myśleć.

Uważam że najlepszym rozwiązaniem jest po prostu wczesne rozpoczęcie poszukiwań. Nie 2 miesiące przed planowanym wyjazdem ale 4-5. Rodziny też się zgłaszają dużo wcześniej.

cien_wiatru > 18-10-2012, 0:52

swoją drogą naprawdę nie rozumiem jak oni mogą jeść mac&cheese, już sam zapach jest dla mnie nie do zniesienia, a mój host dzieciak objada się równo

balbina > 18-10-2012, 0:54

no niby to prawda : ) ale potwierdzę lub zaprzeczę Ci temu za około tydzień, bo teraz jakoś jest 3 -4miesiące przed moim planowanym wyjazdem, więc powiem Ci co z matchami : D

Ja kiedyś szukałam na stronie dla au pairek, i pisałam, że jestem z APC i IE, więc to też jet dobra opcja -potem jakby ta rodzina szuka Cię w agencji i perfect match ; ) jak się śpieszycie z wyjazdem to zapraszam na strone greataupair albo na każda inna : )

californiadreaming > 18-10-2012, 1:22

[quote name="aguta"]no wiadomo, jedni są tacy drudzy tacy : ) To z tego wszystkiego wynika, że bardzo ważny jest angielski - żeby tą elastyczność pojąć to co do nas mówią i w ogóle, sobie poradzić : ) no jednak dobrze mieć super zrobiony profil : ) tak czy siak[/quote]

No, myślę, że ważne jest, żeby być w stanie jak najwięcej się dowiedzieć o rodzinie zanim się wyjedzie, zanim w ogóle się podejmie decyzję. Co prawda na skypie każdy będzie miły, ale jednak im więcej się wypytasz o obowiązki, o styl życia, o to, jak oni sobie to wszystko wyobrażają i czy dzieci potrafią dać w kość, tym lepiej.

balbina > 18-10-2012, 10:17

No tak, oczywiście - dlatego też trzeba znać angielski, żeby ogarnąć, że będą nam mówić, że mamy szorować kibel : D
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia