• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

merti > 08-04-2012, 0:11

btw, ostatnio przeczytałam na forum, żeby wystrzegać się Interexchange , wie ktoś o co chodzi?

paulaw > 08-04-2012, 0:13

[quote name="merti"]btw, ostatnio przeczytałam na forum, żeby wystrzegać się Interexchange , wie ktoś o co chodzi?[/quote]

8O Nie mam zielonego pojęcia... a ja chciałam z IE

merti > 08-04-2012, 0:19

Właśnie ja też chciałam. I przeczytałam jedno zdanie i się trochę.. przeraziłam

paulaw > 08-04-2012, 0:31

Ale ciekawe o co chodzi... zresztą każdy może powiedzieć coś złego o każdym biurze. Jeszcze nie ma takiego biura które byłoby idealne

ThEveline > 08-04-2012, 14:51

dokładnie ja chyba z APIA I ( no właśnie nie wiem, bo chciałam z 2 biur) muszę jeszcze raz przemyśleć ten post gdzie wszystkie agencje są podsumowane

paulaw > 09-04-2012, 11:12

A ja coraz mniej myślę o au pair a mam coraz większy stres jeżeli chodzi o studia. Bo stwierdziłam, że nie opłaca się w community college skoro i tak dużo kosztują, a w Polsce jest za darmo i jeszcze do tego można osiągnąć więcej. Tyle, że później ciężko z pracą, ale będę próbowała znaleźć pracodawcę i wizę pracowniczą. Skoro innym się udało, to czemu nie mi?

Tyle, że do niczego się nie nadaję...

merti > 09-04-2012, 11:28

W Polsce to jak już studia techniczne... bo te są na w miarę wysokim poziomie. Ewentualnie języki, ale to już raczej dla własnej satysfakcji, bo za granicą pracy z tym wykształceniem nie znajdziemy. Jak chcesz się dowiedzieć, jak to wygląda jeśli chodzi o sponsorowanie wizy, to na yt jest vloger shogun1978 chyba, i on jest na takiej wizie Ale to wymaga lat przygotowań , żeby się kwalifikować.

Bo communitycollege to faktycznie trochę bezsens. Tak jakby u nas skończyć szkołę wyższą w 40 tys miasteczku ... gdzie po tym pracę znajdziesz? Tylko w mieście i okolicach... a Stany są większe, jest tam więcej takich szkół, więc z pracą ciężko będzie... no i jeszcze te pieniądze...

Już nie mówię, że trzeba studiować za darmo w Polsce, ale po raz kolejny zareklamuję Kanadę, bo to mega rozwiązanie. A po studiach tam już będziesz obywatelką, a stąd już droga do USA prosta

paulaw > 09-04-2012, 11:52

[quote name="merti"]Już nie mówię, że trzeba studiować za darmo w Polsce, ale po raz kolejny zareklamuję Kanadę, bo to mega rozwiązanie. A po studiach tam już będziesz obywatelką, a stąd już droga do USA prosta [/quote]

Myślałam o tym, ale studia w Kanadzie też trochę kosztują... chętnie bym tam studiowała, ale wciąż to kilkanaście tys $... A ty chcesz studiować w Kanadzie? Na 100%?

EDIT. Trochę poczytałam i niby po dwóch latach można starać się o obywatelstwo, ale... JAK przeżyć dwa lata bez pracy zanim podejmie się studia?

merti > 09-04-2012, 12:42

Tyryr, pisałam już o tym Ja będę aupair w USA, potem znajdę rodzinkę w Kanadzie i będę przez 2 lata tam. Po 2 latach dostanę karte stałego pobytu (coś jak zielona karta), a za 2 następne mogę się starać o obywatelstwo.

Studia są takie drogie dla international students, ale dla rezydentów i obywateli nie jest źle. ok. $5000 za rok to nie tak dużo, biorąc pod uwagę, że chcę mieć z $15000 odłożone i pracować podczas studiów. Bo przecież nie będę na wizie, więc nie będzie ograniczonej liczby godzin pracy (chyba)

Potem jak skończę studia to wezmę wielki kredyt :p (ludzie biorą na dom - ja wezmę na firmę) i otworzę gabinet dietetyczny a potem ogromny salon spa, jak się dorobię

paulaw > 09-04-2012, 13:21

Brzmi zachęcająco, ja jednak wolałabym później pracować w Nowym Jorku... no, ale przekonam się dopiero po au pair czy mi się tam podoba! Wiem jednak, że mi się spodoba.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia