-
-
Re: Zmiany na forum
Yoanna > 12-05-2011, 0:48
[quote name="rosario"]a jeśli chodzi o pomysły dot. forum - myślę, że można by pogrupować historie życiowe na kraje, bo sama pamiętam jak szukałam jakichś historii z Hiszpanii, a często w tytule nie było napisanego kraju i trzeba było dłuuuugo szukać[/quote]
nie bardzo. regulamin dopuszcza zalozenie jednej historii zyciowej przez danego uzytkownika a czasami wyjezdza sie jako au pair wiecej niz raz / wiecej niz do jednego kraju. i wiem, ze w paru historiach tak wlasnie jest.
a w ogole co do kandydatek - ilosc postow za bardzo o niczym nie swiadczy, bo nieraz ktos robi duzo szumu a tak naprawde nic nie wnosi. ja bym sie zapytala, bo was nie znam tak naprawde, czy juz kiedys bylyscie au pair?
i jeszcze jedno - ktos sugerowal dyzury w dane dni. mysle ze to zly pomysl, bo to nie ma byc jak praca czy przykry obowiazek. no i nie zawsze ma sie czas na forum. poza tym dajmy na to ktos ma dyzur w pon i sr. wchodzi na forum we wt, forum zaspamowane. i co? nic nie robi, bo to nie jego dzien? nie tedy droga. wchodzisz, widzisz ze cos nie tak to dzialasz! a nie czekasz na innych.
dziekuje za uwage :wink: -
rosario > 12-05-2011, 1:06
[quote name="Yoanna"]
[quote name="rosario"]a jeśli chodzi o pomysły dot. forum - myślę, że można by pogrupować historie życiowe na kraje, bo sama pamiętam jak szukałam jakichś historii z Hiszpanii, a często w tytule nie było napisanego kraju i trzeba było dłuuuugo szukać[/quote]
nie bardzo. regulamin dopuszcza zalozenie jednej historii zyciowej przez danego uzytkownika a czasami wyjezdza sie jako au pair wiecej niz raz / wiecej niz do jednego kraju. i wiem, ze w paru historiach tak wlasnie jest.[/quote]
aaah, to sorki, nie wiedziałam o tym, bo chyba widziałam gdzieś tam różne historie napisane przez jednego użytkownika..
[quote name="Yoanna"]
a w ogole co do kandydatek - ilosc postow za bardzo o niczym nie swiadczy, bo nieraz ktos robi duzo szumu a tak naprawde nic nie wnosi. ja bym sie zapytala, bo was nie znam tak naprawde, czy juz kiedys bylyscie au pair? [/quote]
ja byłam raz, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w funkcji moderatora... wydaje mi się, że najbardziej ważne jest, aby tak umieć "ogarniać" na bieżąco nowe tematy i posty, i na pewno potrzebna jest też znajomość dobra forum, tzn. co gdzie jest, kojarzyć czy jakieś tematy były już poruszane wcześniej (np. rok temu ostatnio, ale nie potrzeba mimo to zakładać nowego, wystarczy odkopać ten stary) -
Insula > 12-05-2011, 1:17
ja sugerowałam dyżury w różne dni,ale nie miałam na myśli wszystkich moderatorów 2działałoby normalnie kiedy sobie życząa 2 stworzyłoby jeden wspólny profil i to o nich mówiłam jeśli chodzi o dyżury. Wiem, że ten pomysł upadł, ale chciałam się wytłumaczyć by nie zostać źle zrozumianą -
Yoanna > 12-05-2011, 1:46
ok
rosario, ma troche do rzeczy, bo jak ktos byl juz au pair i dalej tu jest to znaczy, ze moze troche tu jeszcze zostanie :wink: bo niestety ostatnio tez jak sie pojawil nowy moderator to na krotko - wyjechala pierwszy raz na au pair, szybko wrocila do domu i koniec przygody z forum.. -
aniolek > 12-05-2011, 4:19
a moim skromnym zdaniem to trzeba wziac nowa osobe bo po co nam ktos z forum? zeby kasowal te watki ktore mu nie pasuja? a tam robcie jak chcecie 8O dziwne to troche -
efffce > 12-05-2011, 5:09
[quote name="aniolek"]a moim skromnym zdaniem to trzeba wziac nowa osobe bo po co nam ktos z forum? zeby kasowal te watki ktore mu nie pasuja? a tam robcie jak chcecie 8O dziwne to troche[/quote]
A myslisz, ze ktos niezaangazowany w zycie operskie i nie obracajacy sie w srodowisku naszego forum zechcialby sie w to bawic? Tu nie chodzi o kasowanie jakichs niewygodnych tematow (czy nie wiem do czego sie odnosisz piszac o kasowaniu watkow, ktore mu nie pasuja), tylko o porzadek. Nie widze przeszkody dlaczego nie moglaby byc to osoba z forum. Twoja sugestia nie ma sensu. -
rosario > 12-05-2011, 7:24
[quote name="aniolek"]a moim skromnym zdaniem to trzeba wziac nowa osobe bo po co nam ktos z forum? zeby kasowal te watki ktore mu nie pasuja? a tam robcie jak chcecie 8O dziwne to troche[/quote]
ale czemu ktoś miałby kasować jakieś wątki, które są ok? i czemu miałyby mu one nie pasować? raczej w niczyim interesie nie jest szkodzenie forum -
dosiunia > 12-05-2011, 11:57
moim zdaniem: ktoś kto był au pair + jest z nami trochę dłużej i zna forum, jego funkcjonowanie i tematy + ktoś z naszego forum, nie osoba obca. -
aniolek > 12-05-2011, 16:38
zrobicie jak bedziecie chcialy mi to obojetne ale i tak uwzam ze powinna byc to osoba bezstronna -
Sake > 12-05-2011, 17:58
Cytat:O wszystkim związanym z programem au pair powinno się podzielic, na Europę, USA, inne. Tam były by prośby, pytania, wątpliwości. Spotkania, historie życiowe można zostawić.
Tyle pomysłów na dziś
Też jestem za tym, żeby był podział na USA i Europę. Na początku mojej bytności na forum nie zauważyłam, że USA ma osobne miejsce i pisałam w wątku ogólnym - co robi wiele osób. Poza tym wyjazdy do USA są organizowane tylko przez agencję, więc wszelkie pytania dotyczące tego wątku nie były by rozsiane po całym forum.
Cytat:Ogłaszamy konkurs na moderatora! Zgłoszenia miłe widziane. Wyniki? Jutro o 20, to dobry termin
Ja zglaszam swoją kandydaturę (:
Konkursy mają to od siebie, że zawsze ktoś będzie się czuł pokrzywdzony.
Cytat:Z mojej strony propozycje to:
-skasowanie tematów, które nie miały odzewu (w tym mój ;D)
-zrobienie dla każdej agencji jednego tematu mówię o CC GAWO PROWORK ITP. bo jest tego za dużo, ewentualnie zamiast dzielić to na odpowiedniki polskie zrobić tematy AuPairCare Interexchange, bo w sumie w Polsce nie ma znaczenia czy gawo czy prowork
-zablokowanie możliwości dodawania swobodnie tematu: tzn. moderator zatwierdzi czy takie temat już był bo niestety prośby/błagania/żale, że temat dotyczący SKAMu już był nic nie dają, albo chociaż, żeby osoby z dłuższym stażem mogły swobodnie dodawać tematy a te co dopiero dołączyły musiały poczekać na moderatora.
-Jeden temat, w którym będą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania (był taki, ale gdzieś zaginął) fajnie by było jakby nie mógł się przesuwać, tak jak regulamin forum.
-2 tematy typu "Problemy z Hostami" "Problemy z dziećmi" - bo tematów w stylu "pomocy", też jest sporo.
-fajnie by było też "przyblokować" WAP, żeby się nie przesuwał, bo to świetny pomysł jest
- Poza skasowaniem tematów bez odzewu należałoby zrobić również porządek z nieużywanymi kontami. Forum działa od 2002 roku, konta utworzyło 2958 osób z czego ok 1800 nigdy nie napisało żadnego posta. Wydaje mi się, że usunięcie kont sprzed 2010 roku, które nie napisały żadnego posta jest dobrym rozwiązaniem.
- Nie rozdzielałabym agencji na osobne tematy. Jak już wczesniej pisałam przez agencję wyjeżdża się głównie do USA, a poza tym często padają pytania typu "X czy Y pomóżcie"...
- Jestem jak najbardziej ZA "moderowaniem tematów" Wkurza mnie niesamowicie jak widzę 10 tematów "pomocy" z różną liczbą wykrzykników otwieram bo a nuż widelec komuś dzieje się krzywda, a okazuje się że to kolejna "błahostka" która była n=poruszana na forum milion razy. A nawet jeśli nie błahostka to taki temat powinien brzmieć "Pomocy, Rodzina chce żebym stała na rękach przy lodówce, gdy oni jedzą obiad" :wink: - przynajmniej wiem czego dotyczy prośba o pomoc i jeśli potrafię pomóc to pomagam. Jeśli nie to olewam temat i idę dalej.
- FAQ Frequently Asked Questions - jak najbardziej tak!
- Problemy z Hostami i z Dziećmi - oczywiście że tak!
- WAP - jak najbardzej tak!
Cytat:Zobaczymy jak to będzie
Sami się nie wybierzemy. ;]
Cytat:Pomysły wszystkie fajne ale najbardziej zagadzam się z tym, sama nawet chciałam to napisać.
Może też coś w rodzaju "indeksu" operek. Czyli coś jak temat gdzie będą się krótko mogły wpisywać dziewczyny (np. Nick, agencja, miejsce wyjazdu)
Takie coś już chyba jest. "Introduce yourself czyli kilka slow o nas : )" Jeśli miałby powstać spis, kto gdzie i z jaka agencja pojechał to musiałby być naprawdę kontrolowany żeby nie było żadnych OFFtopów typu: " o jedziesz z XYZ a ja z HJK. Dobrzy są? Może jeszcze zmienię" albo "Jedziesz do Pcimia? Ja do Pacimia, myślisz, że dobrze robię?"
Cytat:a moim skromnym zdaniem to trzeba wziac nowa osobe bo po co nam ktos z forum? zeby kasowal te watki ktore mu nie pasuja?
To powinien być ktoś forum ponieważ tematyka go interesuje, bo siedzi w tym temacie jakiś czas. Nie sądzę żeby tematy "które mu nie pasują" były usuwane. Niby czemu? To nie będzie jedna osoba tylko 3 więc zawsze będzie ktoś kto będzie miał oko na resztę. Nie sądzę żebyśmy znaleźli (są tu też panowie) osobę spoza forum, która się tego podejmie, a przynajmniej nie za darmo.