-
-
Re: Ubezpieczenie
angelaa > 05-01-2012, 0:45
jest jeszcze ubezpieczenie ISIC, poczytaj też o nim
http://www.isic.pl/index.php/gdzie-mozn ... karte.html
Euro26
http://euro26.pl/pl/wyrob_karte
obie mają zniżki itd -
adziszkowa > 06-01-2012, 21:07
problem :O o czym ona mowi to ja nie wiem. To spotkanie NIC NIE KOSZTUJE, idziesz na nie sama i oni nie maja nic z tym wspolnego to tak jak wyrabianie dowodu. To po pierwsze, a tak w ogole to nigdy nie jedz do Anglii do rodziny, gdzie jedno z hostow jest polakiem. Moze to nie mile, ale niestety zazwyczaj sa jakies problemy -
marvellous > 20-03-2012, 20:19
dziewczyny mam pytanie odnosnie ubezpeiczenia, bo piszecie o tej karcie euro 26, ja sie pytalam kolezanki ktora byla w WB i mowila ze to jest tylko w razie zlamania itp
a jak wyglada to z pojsciem do lekarza tam czy do dentysty? trzeba miec jakis inny dokument ze ejst sie ubezpieczonym w Polsce? czy takie euro w zupelnosci wystarczy?
denstysta , ginekolog np tez podlegaja pod euro 26? -
Saiisuke > 20-03-2012, 20:27
Jak jesteś ubezpieczona w NFZ to możesz wyrobić za darmo kartę EKUZ. Po prostu idziesz do najbliższego oddziału NFZ i po wypełnieniu wniosku od ręki dostajesz kartę. Wtedy możesz normalnie korzystać z publicznej służby zdrowia w danym kraju UE. Tylko, że nie możesz wtedy legalnie pracować. EKUZ to dobra rzecz jak się jedzie do rodziny na własną rękę i wszystko jest na czarno. Przy wyjeździe z agencji to nie wiem jak to działa. Miałam co prawda wyrobione rok temu jak wyjeżdżałam, ale nie musiałam korzystać, więc nie wiem.
Euro26 miałam w zeszłe wakacje, nie korzystałam w ogóle. Na szczęście nic mi się nie stałoA te zniżki to moim zdaniem nic nie warte. Dają całą książeczkę przy kupowaniu ubezpieczenia. Niestety przejrzałam to dopiero po wyrobieniu, jakbym wiedziała wcześniej to bym nie wywalała kasy na euro26. Zniżki to jakieś 5%-10% na rzeczy typu bilet do muzeum, z tym, że tylko w kilku wybranych miastach. To co się zaoszczędzi korzystając ze zniżek nie zwraca nawet połowy kosztów karty (rok temu płaciłam 68zł). A w Polsce to już w ogóle nie przydatna.
Z ubezpieczenia Euro26 to wypłacają odszkodowanie za wypadki, jakieś złamania itp, do tego nieduża kwota odpowiedzialności cywilnej, czyli jak komuś coś zrobisz przypadkiem to z euro26 dostanie odszkodowanie, do tego jak umrzesz to opłacą pogrzeb i transport ciała do PL. -
marvellous > 21-03-2012, 0:06
ja trace uzbezpieczenie w polsce z chwila obrony licencjatu wiec z koncem szkoly. Karty z NFZ wiec nie bede mogla wyrobic..
tata mnie ubezpieczal do tej pory ale wiadomo - koniec szkoly - koniec ubezpieczenia..
ja nic nie zlamalam od 20 lat (m nie mowie ze sie nie zmieni) wiec taka euro 26 to chyba faktycznie nie przydatne zbyt..
a co do lekarzay czy dentystow to slyszalm ze kosmiczne kwoty sie placi za to wiec nie wiem jak to na miejscu bedzie :? rozboli mnie zab czy zachoruje na grype i guzik bo nie bede miala kasy na lekarza -
agnieszka89 > 21-03-2012, 0:51
Piszecie że nie warto wykupić sobie ubezpieczenia NW bo takie jest w EURO26, ale podam wam przykład koleżanki z roku. Co roku się ubezpieczała na uczelni ale w tym nie, bo właśnie stwierdziła że nigdy nic sobie nie złamała to po co. I akurat wtedy kiedy nie miała ubezpieczenia złamała rękę. Na szczęście udało jej się wykupić ubezpieczenie po wypadku z datą wcześniejszą o 3, podobno jest taka możliwość, i zostanie jej wypłacone ubezpieczenie. Także zazwyczaj jedna jest tak ze nieszczęścia się zdarzają jak nie mamy ubezpieczenia. -
dina39 > 01-04-2012, 21:26
Cześć Dziewczyny!
To jakiego ubezpieczyciela mogłybyście mi polecić dla au pair? NFZ odpada bo nie będę miała legitymacji uczniowskiej/studenckiej a oni to wymagają.
Czy Euro 26 jest sens wyrabiać?
Zaznaczę jeszcze że ja na au pair wyjeżdżam po maturze i nie podejmuję żadnych studiów -
angelaa > 01-04-2012, 22:17
to ubezpieczenie masz do końca września. pogadaj z rodzicami, żeby Cię w pracy ubezpieczyli, euro 26 czy ISIC to nic -
marvellous > 01-04-2012, 22:33
rodzice ubezpieczaja nas poki sie uczymy wiec mi np konczy sie ubezpieczenie od nich z czasem kiedy bronie licenjcata
wie ktos moze jak wychodza ceny a angli jesli chodzi o dentyste czy normlanie wizyty?
bo slyszalam ze sa to kolosalne pienaiadze ale ciakawa jestem jak kolosalne ;p