• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Wiza USA aktualności

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Wizy

• Wiza USA aktualności

• Wiza USA aktualności
  • Re: Wiza USA aktualności

PawelAuPair > 29-05-2009, 0:12

Zacytuję dzisiejsze metro:

DO USA WCIĄŻ Z WIZĄ

Nie ma szans na zniesienie wiz dla Polaków podróżujących do USA w 2009 roku. Tym razem wina leży po stronie Amerykanów, którzy nie przygotowali na czas biometrycznego systemu rejestracji osób opuszczających Stany Zjednoczone. Oznacza to, że 1 lipca przywrócone zostaną stare przepisy i znów będzie obowiązywać 3-procentowy wskaźnik odmów wizowych dla Polaków zamiast dotychczasowych 10 proc.

No ok, nic nowego, ale czy to oznacza, że więcej osób dostanie wizę i jeszcze bardziej zwiększy się prawdopodobieństwo dostania J1?

Czy zmniejszając ten próg oni nie robią tego specjalnie? Więcej osób dostanie wizę = więcej wyjedzie = więcej zostanie = powiedzą, że Polacy nie wracają = nie spełniamy warunków do ruchu bezwizowego i tak w kółko.... ah nie jest dane naszemu narodowi aby w pełni korzystać z tej przyjaźni Polsko-Radzieckiej, znaczy Polsko Amerykańskiej chciałem napisać.

I ja wiem, że wiza daje możliwość siedzenia nawet 6 mies w USA, ale naprawdę osobom, które jadą w odwiedziny spokojnie wystarczy te 90 dni. 400 zł zostanie w kieszeni (1/4 kosztów podróży!) i odejdzie niepotrzebny stres związany z wizytą na ulicy Pięknej w Wawie (lub w Krakowie).

kamysia > 29-05-2009, 11:20

.

agulka > 29-05-2009, 12:13

ja jestem zdania, ze ludzie chetnie placiliby nawet te 1000 zl gdyby tylko mieli pewnosc, ze ja dostana...

wize turystyczna powinnismy dostawac od reki! znam pare przypadkow, gdzie wizy nie dostali dziadkowie jadacy do wnuczka na komunie. wnuczek i rodzice w usa legalnie, wiec niby dlaczego dziadki nie moga go odwiedzic? wiadomo, ze starsi ludzie raczej nie jada do usa w celach nielegalnego osiedlenia... debilizm i tyle.

kamysia > 29-05-2009, 12:15

.

agulka > 29-05-2009, 13:04

tak, bo dziadkom nic innego w glowie jak podboj ameryki na stare lata

kamysia > 29-05-2009, 13:23

.

dominikan@ > 29-05-2009, 14:56

No u mnie dziewczyny non stop jakies koszta dodatkowe dochodzą. Za program agencji zapłaciłam w 2 ratach raz 300 potem 350 zł. Potem (wiedziałam o tym wcześniej bo było w umowie) 50$ czyli 170 zł opłata dla USA to chyba za SEVIS, zdjecie do wizy 20 zł, przesyłka z Wawy z DS 2019 30 zł, bilety do wawy w 2 strony prawie 200 zł Intercity, wiza 500 zł, i ten cholerny dentysta do którego już zaczełam chodzić ho ho ponad 100 zł za zęba a mam 4 do zrobienia!!! potem jeszcze prezenty dla hostów dojda jakies 200 zł, min 150 $ ze sobą trzeba wziąść, jakies 100 zł zeby dostać się na lotnisko i trzeba sobie tez kupic co nie co. Masakra!!! 3 tyś lekko wychodzą!

kamysia > 29-05-2009, 15:50

.

dominikan@ > 29-05-2009, 17:46

Kamysia ale ty robiłas jakieś dodatkowe rzeczy typu czyszczenie z osadu czy jak to się nazywa czy tylko "łatałaś dziury"??

Dziewczyny czy jak już będe podchodziła do konsula to już dzień doby mam mówić po ang czy jeszcze nie? (wiem banalne jest moje pytanie

kamildzianka > 29-05-2009, 19:19

Powiedz "Hi", jak ci odpowie po ang, to kontynuuj. Niektorzy wola po polsku mowic, bo sie chca popisac, ze znaja nasza mowe.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia