-
-
Re: Jakie pytania zadawać Host Rodzinie
papilon3 > 31-08-2009, 0:20
no dobra to przed wyjazdem nie chce offtopowac to ale o czym rozmawiac jak juz bedziemy odbierani z drorca/lotniska- bo przeciez ile mozna mowic o tym jak minala podroz a jakoz ze pierwsze wrazenie jest wazne moza dobrze jest juz miec cos przygotowanego? A i jeszce kiedy wypada zadac pytanie takie organizycajne, ktorego nie poruszylo sie na poczatku i glupio teraz kilka dni przed wyjazdem typu czy bede miala okreslona godzine na powrot do domu czy cos takiego.. -
marlenao > 31-08-2009, 6:16
u mnie sprawy organizacyje omowilam z hostka na drugi dzien, ona sama usiadla ze mna i mi wszystko powiedziala co i jak. Pamieam ze tak mi sie chcialo ryczec[bo mialam przed oczami moja mame] i ona mi gada gada i gada a ja probowalam ukryc lzy i nagle tak jej wybuchnelam placzem i pobieglam do lazienki a ona biedna myslala ze to przez nia i powiedziala ze mam czas wolny i ze jutro dokonczymy hahajesli chodzi o podroz z lotniska, ja rozmawialam tylko o tym jak bylo w samolocie, co sadze o tym nowym miejscu, jakie widze roznice , jak jest w PL a jak tutaj ble ble srutututu , ponarzekalam na szkolenie ze bylo nurdne ale ze dowiedzialam sie duzo rzeczy i tyle na poczatku bedzie troche niekomfortowo, szczegolnie jak zapadnie cisza i nikt nie ebdzie wiedzial co powiedziec. Badz na to przygotowana. -
sgalazka1985 > 15-02-2011, 21:51
[quote name="marlenao"]ojjj powiem ci ze nie jest tak zle , ja rozmawiałam przez skype widac ich w kamerce i jak nie umialam czegos powiedziec prosilam zeby poczekali ze ja poszukam słówka w słowniku, albo mialam kolo siebie siostre studniującą filologie i jak czegos nie rozumialam to albo oni tłumaczyli po 2-3 razy albo Magda mowila o co chodzi. Rodzina byla bardzo wyrozumiała, jak ja nie umialam czegos powiedziec to nie wymagali tego ode mnie ale tak sie starałamw odpowiedziec na kazde pytanie, ze nawet jakbym miała mowic niepoprawnie gramatycznie to i tak to powiedzialam !Mialam ogromnego stracha przed 1wszą rozmową, ale pozniej juz nie bylo tak zle, nawet nie wiem kiedy minela godzina gadania, tak szybko to zleciało [/quote]
odświeżę wątek i poproszę koleżanki operki o podobne OPISY swoich rozmów :?:
posiadam duży zasób english words ale najbardziej przeraża mnie pierwsza rozmowa. tak zastanawiam się, że może skyp bedzie w tym wypadku lepszym rozwiązaniem bo przynajmniej będę ich widziała i lepiej zrozumiem co do mnie mówią, bo przez telefon to czasami nie mogę zrozumieć !Polaków! a co dopiero Brytyjczyka!
a i jeszcze jedno: czy często host rodziny były niezadowolone z poziomu waszego języka i rezygnowały z Was? -
girlonblack > 01-03-2011, 22:36
lepiej rozmaiwac przez skejpa niz telefonicznie.mozesz ich widziec,jak reagują,czy są zainteresowani czy majac cie w dupie.Ja podczas gdy szukalam rodziny ,pierwsza rozmowe milaam telefoniczną,i slaby zasieg,slaba jakosc rozmowy ,wiec praktycznie nic nie rozumialam.Drugą mialam na skejpie,ale babka miala cos chyba z glosnikami wiec ja musialam odpisywac na wszytsko ,co bylo straszne,zeby nadążyć.
I trzecie moja rozmowa i oststnia,to na skejpie ,moglam widziec wszytsko ,ich reakcje i bylo na prawde milo.
Kiedy przylecialam do nich ,też sie balam ze nie bedzie o czym gadac.Jak wsiedlismy do samochodu ,samo poszlo.
I jedno z pierwszych rzeczy co do mnie powiedzieli,to ze znaja polskie slowo,ja sie pytam jakie ,a oni ; dup*.(wiedzieli co to znaczy)
wiec juz wiedzialam ,ze nie bedzie zle .Samo z siebie szło,dzieciaki jedno przez drugie gadali ,hosci tez bardzo twarci -
marika1 > 21-04-2012, 18:10
dziś mam mieć moją pierwszą rozmowę na skype z francuską rodzinką i serce podchodzi mi aż do gardła, masakra : ) ale to forum jest bardzo przydatne, przy jego pomocy przygotowałam sobie pytania, które chciałabym im zadać
____________EDIT:
jestem już po !
i dziewczyny - nerwy nerwami, ale tak naprawdę nie ma czym się stresować i mówi to osoba, która dostała prawie zawału, kiedy wybiła godzina 17;00 o ktorej miała się odbyć rozmowa
najpierw rodzinka mi się przedstawiła, rozmawiałam głównie z mamą, spytała czy dam sobie radę z bliźniaczkami 1,5 letnimi. powiedziała, że teraz zada mi parę pytań i spytała o to, czy jestem zdrowa, czy jem wszystko. i potem dała mi czas, żebym ja popytała. cały czas wszyscy byli uśmiechnięci i bardzo mili. nawet wzięła laptopa i przy pomocy dołączonej kamerki oprowadzała mnie po domu. : ) spytała co lubię robić w wolnym czasie. mówili, że dla nich au-pair to członek rodziny, że chcieliby żebym spędzała z nimi część czasu, ale jak chcę to w wolnym czasie mogę robić co chcę. te dwa małe szkraby machały mi : ) a teraz odpisali, że chcieliby mnie na to lato, także jestem bardzo usatysfakcjonowana. a z rozumieniem - rozumiałam wszystko co mówiła mama, momentami nie zrozumiałam taty, ale chyba też dlatego, że trochę przerywało. z tym, że tu mamy do czynienia z Francją, a nie z j. angielskim, o którym większość chce wiedzieć. no ale myślę, że to na tej samej zasadzie. A, ja pytałam o to, co lubią robić w wolnym czasie, co jest do robienia w ich mieście. Jakie będą moje obowiązki oprócz opiekowania się dziećmi. I tak głupio było mi poruszyc kwestię zarobków, ale stwierdziłam, że kiedyś trzeba i na sam koniec przemogłam się.Ogólnie miałam jeszcze problem, bo w trakcie rozmowy padł mi internet i musiałam potem oddzwaniać, a mamy, z która rozmawialam caly czas już nie było i musiałam kończyć rozmowę z tatą. Ale dałam radę i wierzcie mi, dziewczyny, że każda da Ale pytania najlepiej sobie przygotujcie na kartce, sama tak zrobiłam, a i tak miałam mały mętlik, o co najpierw spytać, więc bez kartki poległabym w ogóle -
marvellous > 26-04-2012, 22:57
ja rpzygotowuje zawsze sobie pytania i tematy do rozmow przez rozmowa a pozniej i tak wychodzi calkiem inaczej ;p
ale nie ma tak zle, oni rozumieja ze przeciez mowimy w swom jezyku a ang to nasz dodatkowy jezyk
moja hostka powiedziala mi ze ona czuje sie glupio bo ja umiem w 2 jezykach a on mowi tylko po ang -
Agata3443 > 01-05-2012, 19:53
Ja za godzinkę mam pierwszą rozmowę po angielsku z rodzinką z U.K. Bardzo się stresuję. Spisałam sobie trochę pytań w razie czego i mam nadzieję, że sobie poradzę. Nauka angielskiego w szkole to przecież czysta teoria, a nigdy nie było porządniej okazji wykorzystać jej w praktyce, a co dopiero z Brytyjczykami. Oby wszystko poszło dobrze i oby byli wyrozumiali. -
angelaa > 02-05-2012, 0:05
[quote name="Agata3443"]Ja za godzinkę mam pierwszą rozmowę po angielsku z rodzinką z U.K. Bardzo się stresuję. Spisałam sobie trochę pytań w razie czego i mam nadzieję, że sobie poradzę. Nauka angielskiego w szkole to przecież czysta teoria, a nigdy nie było porządniej okazji wykorzystać jej w praktyce, a co dopiero z Brytyjczykami. Oby wszystko poszło dobrze i oby byli wyrozumiali.[/quote]
Jak poszło? -
Agata3443 > 02-05-2012, 10:01
Bardzo bardzo sympatyczna rodzinka! Mówili powoli i wyraźnie, żebym rozumiała i byli niesamowicie mili. Przygotowałam sobie tą listę pytań, a zadałam z niej może dwaCiągle uśmiechnięci, mała oprowadziła mnie po domu z laptopem. Chyba nawet dobrze wypadłam, bo od razu mnie chcieli i od 12. czerwca zaczynam! -
Katasza > 02-05-2012, 13:25
To świetnie!Nic tylko pakować walizki