• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Plany a rzeczywistość

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Historie życiowe

• Plany a rzeczywistość

• Plany a rzeczywistość
  • Re: Plany a rzeczywistość

idril > 25-01-2008, 16:11

[quote name="Vorissa"]jedynie ponoc przy odbiorze prawka chca bo nie przyjmuja paszportow 8O[/quote]

no ale co w tym dziwnego?! w Polsce jak narazie mozna prowadzic samochod po ukonczeniu 18 roku zycia. i trzeba miec do tego wyrobione dokumenty.

paszport to 'upowaznienie' do przekraczania granic, dowod to dokument informujacy o pelnoletnosci.

Vorissa > 25-01-2008, 16:24

z tego co mi wiadomo paszport jest tez dokumentem tozsamosci, mozesz zakladac sobie konto w banku, i wiele innych rzeczy, przystepujac do egzaminu na prawko mozesz miec paszport, ale zeby odebrac prawko to juz nie ? troche dziwne.

ale to tez zalezy od babeczek tam siedzacych, koledze nie chciala przyjac paszportu to zadzwonil jego ojciec i tak ja ochrzanil, ze na legitymacje go przyjela...

idril > 25-01-2008, 16:33

znow nie czytasz ze zrozumieniem. nie mowilam ze paszport nie jest dokumentem tozsamosci. powiedzialam ze nie jest dokumentem stwierdzajacym pelnoletnosc.

poza tym wydawanie prawka to jest pewna procedura. nie widze nawet powodu dla ktorego mialaby byc omijana. dla mnie to sa oczywiste sprawy.

do pewnym rzeczy trzeba sie stosowac a nie awanturowac sie na kazdym kroku. ale to kwestia kultury, czyli indywidualna sprawa.

Vorissa > 25-01-2008, 16:41

idril, wiesz co, szanuje Twoje zdanie, ale Ty sie sama dopatrujesz awantury na kazdym kroku, w dodatku niekiedy wkladajac mi zdania ktorych nie wypowiedzialam ani nie pomyslalam. :?

idac Twoim tokiem rozumowania, nie mozna zdawac prawka bez dowodu, bo nie mozna innym dokumentem sprawdzic pelnoletnosci. a przy zdawaniu prawka musza Ci sprawdzic pelnoletnosc - odpowiednim do tego dokumentem, czyli wg. Ciebie TYLKO dowodem. skoro jednak mozna zdawac prawko na paszporcie to mozna rowniez wydac prawko na paszporcie.

w dodatku - na kazdej mozliwej stronie jest napisane ze ma byc dokument tozsamosci a nie koniecznie dowod osobist, przytocze 'Dokument tożsamo?ci: dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem potwierdzaj?cy tożsamo?ć wraz z za?wiadczeniem o zameldowaniu na pobyt stały' . wobec tego mnie dziwi (!) ze ludzie w urzedach sie czepiaja, skoro oficjalnie jest pozwolenie.

i do ch.lery tyle w tym temacie. jezeli nie zrozumialas co napisalam i co jest dla mnie dziwne no to szukaj dalej dziury w calym, i pisz mi ze to ja sie chce awanturowac. mam po prostu dosc.

Ninka Jones > 25-01-2008, 17:41

wtr?ce sie i powiem że w paszporcie nie ma nic o stałym zameldowaniu. a legitymacja szkolna nie jest żadnym dokumentem, stosuje sie go tylko w szkole, ewentualnie do znizek. w urzedach legitymacja jest kawalkiem papieru. co innego studencka, ale to juz wedle uznania.

Edyta, nie bedziemy w jednym miescie, bo ja jesli sie do Wrocka nie dostane to zostaje w Londynie, a Asia jest troche taka hmmm jak to nazwac. nie potrafi sie postawic rodzicom, chca zeby szla na to co jej siostra, to pojdzie. a ten kierunek jest na UW. jeszcze kwestia jej chlopaka, ona pojedzie wszedzie za nim, za mna nie

idril > 25-01-2008, 17:51

[quote name="Vorissa"]idac Twoim tokiem rozumowania, nie mozna zdawac prawka bez dowodu, bo nie mozna innym dokumentem sprawdzic pelnoletnosci.[/quote]

zacytuj w ktorym momencie tak napisalam!

wlasnie po to mozna chodzic na kurs 2-3 miesiace przed ukonczeniem pelnoletnosci zeby byl czas na wyrobienie sobie odpowiednich dokumentow. poza tym jak zwykle uogólniasz! tak samo bylo z tym cholernych wyznaniem! mowilam ciagle o ludziach w wieku odrobine nizszym niz 18 lat a Ty sie wtracasz z jakimis 3-latakami i moje slowa kiedujesz w ich strone!

zreszta Ninka juz tez wytlumaczyla czym sie wiecej roznia paszport, dowod czy legitymacja.

[quote name="Vorissa"]w dodatku niekiedy wkladajac mi zdania ktorych nie wypowiedzialam ani nie pomyslalam.[/quote]

cytuj.

[quote name="Vorissa"]Ty sie sama dopatrujesz awantury na kazdym kroku.[/quote]

nie ja tylko wyprowadzam z bledu lub komentuje to co ktos pisze.

to wszystko co piszesz jest pokazywane dla kazdego kto wejdzie na to forum. piszac musisz liczyc sie nawet z krytyka czy odmiennoscia zdan.

Vorissa > 25-01-2008, 18:07

Stwierdzilas, ze wyrabiajac prawko nalezy miec dokment stwierdzajacy pelnoletnosc. Podczas zdawania egzaminu na prawo jazdy rowniez nalezy miec dokument stwierdzajacy pelnoletnosc. Wg. Ciebie dokument stwierdzajacy pelnoletnosc to DOWOD. Wiec jaki z tego wniosek ? Dla mnie jest jeden, przykro mi ze nie domyslilam sie o co Ci chodzi.

Co do reszty - akurat tutaj rozmawiamy o dowodzie i prawku, nie widze sensu dalej ciagnac tematu wiary ;/ bo nie lubie zasmiecac wszystkiego.

I owszem licze sie z tym, ze ktos moze miec inne zdanie, nudne by bylo gdyby wszyscy mieli takie same, ale akurat przedstawilam dowody na to ze ( mowie tutaj o tym nieszczesnym wyrabianiu prawa jazdy) ze MOZNA wyrobic prawko na podstawie paszportu, a 'wredni' urzednicy to uniemozliwiaja i nie stosuja sie do tego co obowiazuje i tutaj nie widze powodu, zeby krytykowac moje podejscie, bo skoro jest prawo to nalezy sie do niego stosowac. Jesli masz inne zdanie co do tego, to prosze bardzo.

idril > 25-01-2008, 18:44

[quote name="Vorissa"]Stwierdzilas, ze wyrabiajac prawko nalezy miec dokment stwierdzajacy pelnoletnosc. Podczas zdawania egzaminu na prawo jazdy rowniez nalezy miec dokument stwierdzajacy pelnoletnosc.[/quote]

nie mowilam nic o tym ze podczas egazminu trzeba miec dowod (chociaz PODOBNO tak wlasnie jest)

mowilam TYLKO o odbieraniu dokumentow.

[quote name="Vorissa"]Wg. Ciebie dokument stwierdzajacy pelnoletnosc to DOWOD.[/quote]

no a nie jest?! zglupialam...

idril > 25-01-2008, 18:47

zreszta nie zacytowalas ani jeden mojej wypowiedzi.

mowisz tylko ze zrozumials jedno tak a drugie inaczej

to tak jakbym to ja powiedziala ze po Twojej wypowiedzi rozumiem ze lubisz kolor niebieski albo idac Twoim tokiem rozumienia jadlas dzis na obiad kotlety.

Vorissa > 25-01-2008, 19:19

Ale ja wspomnialam o tym, ze podczas wyrabiania egzaminu nalezy miec dowod stwierdzajacy pelnoletnosc. Tylko, ze tym dokumenetem nie jest tylko dowod, owszem, jest podstawawowym dokumetem ale nie tylko.

Cytat:(chociaz PODOBNO tak wlasnie jest)

no to sie mylisz, wystarczy wejsc na strone WORDa, i poszukac, tam pisze, ze wybierajac sie na egzamin nalezy zabrac ze soba dokument tozsamosci : dowod albo paszport.

Cytat:no a nie jest?! zglupialam...

jest, ale ja dalej chcialam wytlumaczyc kwestie ze na egzamin potrzeba dokument stwierdzajacy pelnoletnosc, ale moze to byc paszport a nie koniecznie dowod...

Cytat:zreszta nie zacytowalas ani jeden mojej wypowiedzi.

mowisz tylko ze zrozumials jedno tak a drugie inaczej

to teraz cofne sie do tego tematu z wiara. napisalam gdzies ze odpowiedzialnosc i doroslosc to nie tylko praca i zarabianie pieniedzy, ale tez cos innego, a Ty mi wyskoczylas, ze Ty nigdy tak nie twierdzilas, chociaz wcale ja nie napisalam, ze Ty tak twierdzisz.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia