-
-
Re: au pair Norwegia
Catarina > 05-02-2013, 0:19
CZeść Au Pairki!
Czy jest ktoś w Stavanger, Rosenberg?
Jestem tu od 1 lutego i szukam towarzystwa
KAsia -
olaikot > 05-03-2013, 22:51
Je jestem w Sandnes i też szukam koleżanek -
angelaa > 18-03-2013, 22:42
dziewczyny ile powinna zarabiać au pair w Norwegi za ok 25/35 godzin/tyg? -
katie23 > 18-03-2013, 23:34
30 godz = 5 tys NOK -
angelaa > 18-03-2013, 23:39
dzięki !
mogłabyś mi jeszcze orientacyjnie powiedzieć ile kosztuje bilet komunikacji miejskiej?
zawsze marzyłam, żeby się nauczyć norweskiego i zastanawiam się jakie są warunki dla au pair tam.. -
katie23 > 19-03-2013, 8:57
Hmm to zależy, szczerze to nie wiem bo nie korzystam z autobusów mam do dyspozycji autokar więc git, ale napewno drogi jak wszystko tutaj..., a bycie au pair spoko szczególnie jeśli zależy Ci na nauce języka a nie na zarobienia fortuny hahajeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem, pozdrawiam z mroznej Norge -
Karola > 28-03-2013, 22:47
Cześć dziewczyny,
Planuje od września tego roku zostać au pair w Norwegii i zastanawiałam się czy któraś z was korzystała z biura Prowork (które na tę chwilę wydaje mi się najrozsądniejsze, mimo że cena nie niska) i mogłaby je polecić bądź nie. Szczególnie interesuje mnie proces rekrutacyjny, możliwość załatwienia sprawy na odległość (dość sporą, bo z zagranicy) oraz czas oczekiwania na match. Zdaję sobie sprawę, że na forum jest już sporo informacji o tym biurze ale Norwegia raczej nie jest popularnym kierunkiem i interesowałyby mnie jak najświeższe informacje. Z góry dzięki za zainteresowanie -
oszku > 31-03-2013, 20:41
Witajcie,
Od jakiegoś czasu znajduję się w bazie agencji Prowork. Przez cały czas byłam nastawiona na wyjazd do UK, a dokładnie Londyn. Sprawy osobiste potoczyły się inaczej niż przewidywałam, dlatego zdecydowałam odwlec wyjazd i zostać tylko wakacyjną au pair. Niedawno wpadły mi w ręce oferty do Norwegii, które od nowa zmobilizowały mnie do rocznego kontraktu. Mam kilka pytań, które są dla mnie kluczowe w podjęciu decyzji, otóż:
- Czy udało Wam się cokolwiek oszczędzić żyjąc w miastach typu Bergen, Oslo?
- Jakie są koszty transportu miejskiego? Jak najlepiej poruszać się po mieście?
- Czy uważacie, że kieszonkowe 5000 NOK za 30h pracy tygodniowo to wystarczająca kwota?
- Czy Wasze rodziny mówią biegle w języku angielskim?
- Jakie szczególne różnice kulturowe zwróciły Waszą uwagę?
-Jakie warunki pogodowe panują w Norwegii?
Przepraszam, że tak wszystko na raz. Będę wdzięczna za każdą pomoc. Chętnie odpowiem na pytania związane z procesem rekrutacji w Prowork. -
rockowawaga > 07-04-2013, 15:34
Hej,
Będąc au pair w Stavanger, najdroższym regionie ze względu na wydobywanie i przetwarzanie ropy naftowej, spokojnie odkładałam 4000 koron miesięcznie. WWW.KOLUMBUS.NO
Kilka razy w miesiącu jeździłam autobusami 37kr za 1,5 godziny po centrum, 50kr w dalsze rejony. 650 kr kosztuje miesięczny. Kupując kartę i ładując na nią pieniążki wychodzi 25% tańszy biletMożna rowerkiem się poruszać, hości gdzieś podrzucą i przejdzie się piechotą.Jeśli poznasz ludzi z samochodem, składacie się na paliwo i jedziecie gdzieś razem. Kupowałam sobie też dodatkowe jedzenie, czyli słodycze, kawa,alkohol i inne przyjemności WWW.REMA1000.NO , kosmetyki (szampon, żel pod prysznic itp.) www.apotek1.no, www.boots.no/ ubrania tylko w H&M. WWW.HM.NO Ceny prawie jak w Polsce w tej sieciówce. Książki z biblioteki (były też po polsku). Jakoś się żyło
Moi Hości świetnie mówili po angielsku, zresztą jak to Norwedzy. Z tym aspektem luzik.
Różnice kulturowe...Mogę wypowiedzieć się tylko o swojej rodzinie. Oglądając tv norweską i programy o ludności, kuturze mogę powiedzieć jedno: KAŻDY JEST INNY
Pogoda: www.yr.no . -
paulinanor > 09-06-2013, 16:28
Mam pytanie odnośnie podatków: dostawałyście 5000NOK czy ok. 4165 po potrąceniu podatku? Mi rodzina powiedziała że będe dostawac 4165. I kto ten podatek będzie płacił oni czyli rodzina? Czekam teraz na kartę podatkową. Ja mieszkam w małej miejscowości ok 3tys mieszkańców i jeszcze sama musiałam jechac do tego biura podatkowego 60km do większej miejscowości na podróż wydałam w tą i z powrotem 300NOK i jeszcze mi powiedzieli że potrącą mi to z kieszonkowego.