-
-
Re: Ceny w USA
californiadreaming > 08-01-2013, 2:56
droższe:
usługi (lekarz, fryzjer itd.)
zdrowe jedzenie
tańsze:
sprzęt elektroniczny
benzyna
kosmetyki
śmieciowe jedzenie
niektóre ubrania, buty itd. -
Nimell > 09-01-2013, 7:04
Co to to racja. Fryzjer, solarium, kosmetyczki bardzo drogie!
Śmieciowe jedzenie też tanie ale już dobra kolacja w restauracji to spory wydatek. Kosmetyki i ciuchy tanie! ;) -
darusia93 > 09-01-2013, 15:38
Ja słyszałam, że jeśli ktoś ma starego laptopa czy aparat, to nie opłaca się go taszczyć za ocean, bo w Stanach można kupić sobie takie sprzęty i to o wiele taniej niż u nas. Czy to prawda? -
wercia109 > 09-01-2013, 19:28
A co macie na myśli mówiąc śmieciowe jedzenie?chodzi o jedzenie nie ze sklepu zdrowej żywności (u nas też jest to droższe) czy już te droższe rzeczy to np. lepsze słodycze, pieczywo pełnoziarniste, owoce, mleko, płatki śniadaniowe, jogurty? -
mamecia > 09-01-2013, 22:26
śmieciowe jedzenie czyli tzw fast foody, które są dostępne tutaj na każdym rogu. -
wercia109 > 12-01-2013, 16:24
Dlaczego więc Au pairki mówią często, że nie warto przeliczać dolarów na złotówki? I też często braknie pieniędzy, chociaż po przeliczeniu, zarabia się ok. 2500zł, a to dużo jak na miesiąc i do tego w miarę na czysto -
californiadreaming > 13-01-2013, 1:55
Sync100, ceny nieruchomości na szczęście nie dotyczą au pair.
Jeśli chodzi o jedzenie, to sądzę, że zwykłe nieknajpowe jedzenie w Polsce jest tańsze. W Polsce jedzenie jest mniej zmodyfikowane, słodzone itd. W Stanach jeśli chcesz kupić to, co nie jest bardzo sztuczne, zapłacisz więcej niż w Polsce. IMO, sztuczny chleb za dolara czy sztuczny jogurt za 30 centów można śmiało zaliczyć do junk food. Dobry chleb kosztuje bliżej pięciu dolarów, a w miarę dobry jogurt koło 1.5 dolara, dolara w super promocji - daj znać, jeśli się mylę.
wercia109, nie warto przeliczać, bo gdy już jesteś w Stanach, to fajnie jest się cieszyć tą przygodą i korzystać z życia. Każde pieniądze mogą się łatwo rozpłynąć. -
anka2356 > 14-01-2013, 18:37
przede wszystkim nie warto przeliczać bo przez ten rok zarabiasz w dolarach, a nie złotówkach - 200$ na tydzień to są dobre pieniądze. obiad w sieciowej restauracji (gdzie masz nie tylko śmieciowe żarcie, ale i sałatki itp.) to około 12-15$. alkohol - piwo 5$, drinki ok. 8$ (oczywiście podaję ceny u mnie - nieduże miasto - w NY jest znaaacznie drożej, a w malutkich miejscowościach piwo to ok. 3$ więc zależy). więc jeżeli nie masz zamiaru szaleć do granic możliwości, to biorąc pod uwagę, że na obiad/kolację wyjdziesz 1-2 razy w tygodniu, raz na lody/kawę i w weekend do baru to ciężko jest wydać więcej niż 100$ - więc spokojnie zostaje trochę kasy na wakacje i zakupy. to po prostu kwestia tego, czy umiesz przyoszczędzić - ja jestem dopiero 2 tygodnie więc dużo wychodzimy, imprezujemy itp. a mimo wszystko udało mi się odłożyć te 100$ i kupić kilka drobiazgów. kwestia organizacji i minimalizowania "głupich" kosztów - jeżdżenie płatnymi autostradami może kosztować nawet 50$ w miesiącu, tak samo wychodzenie co 2 dzień na kawę do Starbucksa - bo to niby tylko 4$, ale po miesiącu zbiera się porządna kwota. ja śladami koleżanki mam zamiar założyć konto oszczędnościowe i zobaczymy, co będzie dalej -
Natalkooo89 > 24-03-2013, 20:55
200 $ to malutko.. tzn 600zl tygodniowo brzmi dobrze, ale kase masz co tydzien..i ja np nie potrafie oszczedzac, wiec masakra... ale 200dolcow jest i zaraz nie ma.. wyjscie na kawe, na lunch, na piwo, na jakas impreze..silownia, basen-cokolwiek...jakies zakupy-ciuchy, kosmetyki-tak tanio ze zal nie kupic.. no i hajsiwko sie rozplywa(
ja poprosze hosta zeby mi dawal kase raz w miesiacu, przynajmniej zaoszczedze -
Agnes666 > 11-04-2013, 22:50
Nie znalazłam podobnego tematu na forum dlatego uznałam,że skoro mowa o cenach to napisze tu. Jak leciałyście do US to ile wziełyście ze soba pieniędzy "na wszelki wypadek"?