• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2010-2011

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• Au Pair 2010-2011

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2010-2011
  • Re: Au Pair 2010-2011

Klarasek > 17-09-2010, 10:04

Nie ma się czego bać. Opowiem Ci coś

Jak teraz w wakacje byłam w Hiszpanii (znajomość hiszpańskiego równa 0) 2 razy miałam okazję samodzielnie zamówić coś w barze.

Podejście pierwsze. Cel - zamówienie kawy z mlekiem i tosta z dżemem. Mówię "A toast with marmolade and coffe with milk please." Pani zrobiła głupią minę i zawołała kelnera. Powtórzyłam, zawołali kogoś z zaplecza. Konsternacja. Jak już zaczeli wołać ludzi siedzących przy stolikach wyjęłam słownik. Mówię "Tostado y cafe con leche por favor" - tu jeden przez drugiego zaczynają trajkotać. Pani się dopiero po 5 minutach zorientowała, że warto by mówić wolniej jeśli chce wiedzieć z czym chcę mieć tego tosta. Byłam wykończona....

Podejście drugie. Cel - rum z cola. Pan niestety w ogólne nie rozumiał słowa rum mimo że pokazywałam mu to nawet w słowniku. Po 10 minutach sie poddałam i powiedziałam "vodka con cola". Uff facet się uśmiał, puścił oczko zapisał mi swój numer telefonu na serwetce i wrócił ze szklanką wypełnioną do połowy wódką 8O i butelką coli 0,3. Jak wypiłam doniósł drugie takie same i z rozbrajającym uśmiechem dał mi do zrozumienia, że to od niego...Wyszłam nieźle spita z tego baru.

Powiem jedno. Łatwo nie jest.

hiszpankaa > 17-09-2010, 10:14

Haha No to zapowiada się ciekawy wyjazd już w słownik się zaopatrzyłam. Na kurs już mnie zapisali ... Mam nadzieję, że jakoś to będzie

dorotkaaa > 17-09-2010, 11:30

heheh no najgorzej jest z ludzmi tak po 30-stce, bo oni faktycznie ani me ani be.. ale z drugiej strony jakby mowili po ang to bysmy byly zbyt leniwe zeby sie wysilic i cos po hiszpansku powiedziec, bo latwiej po angielsku, a tak trzeba uzyc espanol a poza tym to w koncu jestesmy w hiszpanii i nie mozemy wymagac od nich zeby wszyscy mowili po angielsku (jest i tak lepiej niz w Polsce) ;-)

ps. rada na przyszłość: uważajcie na szklane drzwi.. jak dzisiaj przyp********** w jedne to myślałam że się przewróce z wrażenia PP

hiszpankaa > 17-09-2010, 11:42

Dzisiaj sobie w google wpisałam ich adres ... super okolica! Strzeżone osiedle apartamentowców a za płotem ... Kort! Już wiem co będę robiła w wolnym czasie Mówię wam ... tak się boję o tą moją komunikacje z hiszpanami że szok

dorotkaaa > 17-09-2010, 12:48

pod moim blokiem jest super basen, jakby w jakimś hotelu.. tyle tylko że to nie nasz tylko innego bloku więc co najwyżej moge sobie popatrzec

Klarasek > 17-09-2010, 13:17

o ja też mam podobny basen pod blokiem ale ten nalezy do naszego bloku więc mogę tam chodzić rano jak dzieci są w szkole.

A właśnie. Jak oceniacie mieszkanie w bloku z rodzinką?

hiszpankaa > 17-09-2010, 13:25

no ja jeszcze oceniać nie mogę, ale za tydzień dam wam znać mnie przekonało to, że ich ciągle nie ma. Wow... ja o basen muszę zapytać ;p

dorotkaaa > 17-09-2010, 13:42

hmm..po roku mieszkania w domu w usa, gdzie mialam wielki pokoj, wlasna lazienke, osobne wejscie, to mi sie nie podoba w mieszkaniu, ale co zrobic

Klarasek > 17-09-2010, 19:50

trochę się tego właśnie boję...tego mieszkania w mieszkaniu...

Wrzucę zdjęcie swojego bloku z basenem

[ATTACHMENT NOT FOUND]

dorotkaaa > 17-09-2010, 20:21

kurcze no fajnie =)
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia