-
-
Re: Jakie pytania zadawać Host Rodzinie
agulka > 15-06-2009, 15:58
przeciez nikomu sie to nie wydaje dziwne. a sprawy typu zostawianie dzieci w aucie itd, to raczej logicznie, nie? w pl tez nikt tak nie robi ( nie powinien bynajmniej ).
szkolenie jest nudne - tzn,. rzeczy, ktorych ucza powinnysmy juz wiedziec.. szkolenie jest przydatne, dla tych, ktorzy mieli slaby kontakt z dziecmi przed wyjazdem i nie wiele wiedza o kulturze usa.
moim zdaniem oczywiscie. -
shante > 15-06-2009, 15:59
papryczka - nikt z nas raczej nie uważa tego za dziwne i nienormalne :wink: To jest właśnie profesjonalne podejście do sprawy, jak to wcześniej ujęłaś. Jednak fakt faktem, że bardzo mało rodzin zadaje takie pytania. -
papryczka > 15-06-2009, 20:25
ok, chodzilo mi glownie o wypowiedz PawelAuPair: Nie jestem zachwycony aż tak szczegółowym maglowaniem w czasie rozmowy telefonicznej ;/ Moim zdaniem to nie jest maglowanie, a konkretnie sprawdzenie potencjalnej kandydatki na au pair, ktora tego typu pytania powinna potraktowac zupelnie naturalnie. I nawet jesli nie posluguje sie perfect angielskim nie powinna sie stresowac. Powodzenia -
shante > 15-06-2009, 20:32
A to rzeczywiście, zgadzam się z TobąA angielskim naprawdę nie ma co się stresować, niektóre rodziny wymagają bardzo dobrej znajomości języka, ale większości wystarcza, jeśli au pair potrafi jako tako się porozumieć, żeby wiedzieć, czego dzieci potrzebują, no i żeby poradzić sobie w sytuacjach awaryjnych etc :wink: -
dominikan@ > 15-06-2009, 21:03
Dla mnie absolutnei nie wydaje się to dziwne ani głupie. Ja gdybym szukała au pairki dla swoich dzieci to zadawała bym tak kosmiczne pytania ze szok! A świadczy to iwyłącznie o trosce i zdrowym podejściu rodziców do swoich dzieci i au pair. Ja znam taka rodzinę która wybiera au pairki na podstawie wyglądu (naprawdę!!) jeśli dostawała oferty au pairek "przy tuszy" to odmawiała im tlumacząc agencji że mieszka w bardzo wysokim domu i taka au pair nie będzie w stanie kilka razu dziennie wdrapywac się na samą górę (gdzie sa pokoje dzieci!). Dla mnie to absolutnie chore!! Bo jak przyjmowali au pairke to nie pytali ani o jej doświadczenie w opiece nad dziećmi ani czy pali nic a nic.
Co do zostawiania dzieci w aucie to sorry dziewczyny ale trzeba być starsznie nieodpowiedzialnym jeśli takie coś się robi. Mi się wydaje że tego nie trzeba się uczyć bo takie rzeczy wie się instynktownie. -
PawelAuPair > 01-07-2009, 23:05
Źle sprecyzowałem swoją wypowiedź. Oczywiście też jestem za tym, że rodzina z każdej strony chcę się upewnić, że bierze pod swoje skrzydła w pełni odpowiedzialna osobę, w końcu muszą być absolutnie pewni co do swojego wyboru - i ja to jak najbardziej rozumiem i podzielam. Zmartwiłem się trochę, że taka dłuższa i bardziej szczegółowa rozmowa może okazać się za trudna pod kątem poziomu języka... ale wierzę, że hości stawiają na komunikatywność a nie biegłą znajomość angielskiego. -
marlenao > 08-07-2009, 23:16
ja juz chyba slepnę od tgeo wszystkiego, szukam od 15 min wątku o prezentach dla host family i ni ** nie umiem tego znaleźć... wiec pytam tu. Co można im jeszcze kupic? Kupiłam dzieciom maskotki i jakies tam gry, rodzicom książke o PL, kupie im jeszcze słodycze... chyba nie oplaca sie nic wiecej kupować ...tylko zajmie niepotrzebne miejsce w walizce..Jak myslicie ? -
shante > 08-07-2009, 23:24
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=4&t=289">viewtopic.php?f=4&t=289</a><!-- l --> tu masz wątek o prezentach dla host families :wink: -
karolinka > 23-08-2009, 22:46
jakie pytania mozna jeszcze zadac hostom..? -
aaleeksaandraa > 24-08-2009, 1:05
Nasza koleżanka już to pisała także wklejam:
2.Have you ever had an aupair? Did your last au pairs like to be your au pair?
3. At what hours will I be able to go to college? Will I can go there when your children will be at school? where is the college in your village?
4. Will I have my own room?If yes what furnitures will be in my room?
5. Is it possible to connect the internet to my own computer which i'm going to take from PL?
6. Will I be able to use a phone (for example to call to another parts of USA)?
7. How many hours per day will I have for my own? What about weekends? How do you spend your weekends with your children?
8. Will I have to cook the dinners also for you and will I have to clean the house?
9. Will I be able to use the car?
10. Do you travel sometimes, and if yes, can go with you?i would like to visit new places...
11. Will I can go out after my work hours, and if yes, will I have a time limit when I have to go back?
12. Are there another au pairs near your house?
13. When is the best time for my arrive to usa?
14 is it possible to invite my potential friens to your home? i mean my own room?
15 will you treat me as a member of your family or just as a normal employee?
16. How do you spend the christmas with au pair?
17. can i get an e mail to your current au pair?
18. how is your doughters reaction for new girls at your home?
19. how often will i have to do shopping?
20. where do you keep the dog?
21. how often will i have to do childrens laundry?
22. does your children plays withs another children from neighbourhood?
23. how do you spend the family feast-days like a birthday?
24. do your children like going to school?
25. do they accept aupairs quickly?
26. what do they like doing during the holidays?
27. what is the children characters?
28. what is your religion and do you often go to the church?
29. is there any entertaiment in your neighbourhood? like a cinema, parks, restaurants and a departament stores or shops with clothes?
30.how can i get to the bigger city instead of car?
31.do your family eat any special food ? do you have any allergies for sth?
32.do you spend a lot of time in the big cities with children?
33. are you sure that i can be your aupair?
34.so when is the best time to my arrive to us?
Pytania do dzieci:
1. do you like your au pairs?
2. how dou you feel with the new person at home?
3. what do you like to do in youf free time?
4. do you like going to school?
5. what do you like doing in weekends?
6. what would you like to do with your au pair?
7. would you like to have me as an your aupair?